joi, 20 mai 2010

Criza ca fundătură ideologică

Aşadar, rămâne cum a dictat Pulimea Sa. După mai bine de o săptămână de coială, în care toată lumea a aberat cu voioşie, crezând că mai poate fi schimbat ceva în scrisoarea de intenţie, azi ne-am lămurit: nicio şansă! A ieşit Clitorisul şi ne-a lămurit: nu se poate! Le-o tăiem la toţi! Că dacă nu le-o tăiem, în decembrie nu mai plătim salariile şi pensiile!
Dacă ar fi după mine, aş zice că mai bine nu iau nimic în decembrie, că aşa pierd doar un salariu sau o pensie. Dar dacă reducerile se aplică de la 1 iunie, se pierd două salarii sau 1,2 pensii!
Mi se pare normală furia sindicatelor. Mai ales după circul cu CES. Greva generală anunţată pentru 31 mai e răspunsul adecvat. S-au spus prea multe mizerii despre bugetari, au fost jigniţi cum n-a fost nimeni în ţara asta, doar pentru a convinge prostimea că d-aia trăieşte prost, că le fură bugetarii banii. Asta într-o ţară în care evaziunea fiscală atinge 40% din PIB, şi nu bugetarii sau pensionarii o fac pe ea, evaziunea!
M-am săturat de văicăreala celor din sectorul privat. Au primit, în timp, o mulţime de avantaje fiscale, inclusiv scutitrea la plata impozitului pe vreo trei sau cinci ani. Acum cer mai abitir ca pensionarii. Când vrei să fii competitiv investind doar în maşini de lux şi în viloance, în târfe de lux şi în vacanţe exotice, şi-ţi plăteşti muncitorii ca pe milogi, când n-ai lansat un produs nou pe piaţă, când eşti cu ochii doar pe contracte cu statul, mai devreme sau mai târziu ajungi la faliment.
Cu riscul de a mă repeta: ECONOMIA României NU mai există. Ne agităm de pomană. De fapt, în loc să ne uităm la cât reprezintă din PIB datoria publică, mai bine ne-am uita la cât poate rambursa partea productivă a economiei. Şi o să vedem că mai mult de zece miliarde de euro nu avem cum ne împrumuta.
Cum să ieşim din situaţia asta? Pentru că tăierea salariilor şi pensiilor este o falsă soluţie la problemele cu care ne confruntăm. Nici creşterea taxelor şi impozitelor nu este o soluţie. De fapt, suntem într-un cerc vicios: se reduce puterea de cumpărare, se reduce consumul, scad încasările bugetare, scad cheltuielile publice, cresc datoriile, iar se taie salariile bugetare şi pensiile, iar cresc taxele şi impozitele, etc, etc. scade iar puterea de cumpărare şi aşa mai departe.
Cum ieşim din acest cerc vicios? Există o singură soluţie: voluntarismul. Pur şi simplu trebuie să generăm şi să punem în operă politici industriale adecvate, pentru a creşte capacitatea economiei de a rambursa datoriile şi pentru a genera resurse pentru dezvoltare şi pentru susţinerea serviciilor publice. Adică mai mult stat. Care trebuie să devină şi agent economic, dacă altfel nu se poate.
Dar suntem într-o fundătură ideologică, aşa cum am fost şi în comunism. Refuzăm soluţii viabile doar pentru că ele contrazic ideologia dominantă. Cu rezultatele cunoscute. Dar cine să înţeleagă asta? Prostovani ca boc sau ticăloşi ca Pulimea Sa?
PS: ticăloşia aia din EvZ, cu naţionalizarea "pensiilor" este de o tâmpenie monumentală. Pensiile alea "private" sunt tot publice, doar că banii sunt administraţi privat. Timp de vreo 30 de ani nişte băieţi primesc bani de la stat(bani care cresc deficitul sistemului public de pensii) pentru a face ce doresc cu ei. La sfârşit pensiile nu vor fi cu nimic mai mari. În schimb profurile administratorilor, da! Şi fiindcă veni vorba, circa 1,2 milioane de conturi din Pilonul II sunt goale! Privaţii, ca de obicei, nu ies cu banu', deşi îl iau de la salariaţi.

6 comentarii:

pacos spunea...

Spuneam aici ca intre privati si bugetari ar trebui sa existe o simbioza perfecta. Si tot aici intrebam: care economie? una in care aproape ca nu se mai produce nimic?
Acum, s-or vaicari privatii aia, dar nici companiile de stat nu sunt niste "sfinti". Ca in topul datornicilor sunt numai companii de stat. Datornici si la CAS, si la sanatate, si la somaj, si la toate. Si vorbim nu de cateva mii de lei ci de milioane. In unele cazuri chiar de zeci de milioane. Asta fiind o fapta penala, avand in vedere ca retin din salariu obligatiile fiscale dar nu le vireaza niciodata. Lucru care se mai intampla si la privati, dar acestia sunt imediat pusi la punct fie si macar prin blocarea conturilor.
Iar in privinta pensiilor private avem iar o situatie delicata. Cu ceva timp in urma. fondurile astea de pensii au trimis titularilor extrase de cont, care aratau ce si cat s-a virat in contul lor. Surpriza: datoriile cele mai mari proveneau tot de companiile alea mari datornice. Ca daca nu-si plateau datoriile la stat, de unde dracu sa vireze statul la pilonul II?? Altfel, sunt absolut de acord ca vrajeala cu pilonul II nu este decat o metoda de a baga multi bani in buzunarul unor "baieti foarte destepti"

Anonim spunea...

Ce parere aveti despre urmatorul voluntarism individual:
imi iau copiii si plec sa-mi platesc taxele in alta tara din U.E., undeva unde statul isi respecta partea sa de contract social, undeva unde intr-adevar exista justitie, educatie, sistem de sanatate, etc.
Ce rost are sa sacrific viitorul copiilor pentru o tara atat de prost condusa incat imi este rusine de faptul ca-i sunt cetatean? Si subliniez, nu de tara imi e rusine, ci de felul cum e condusa, si de directia in care se indreapta: dezastru, disolutie, dezmembrare.

Constantin Gheorghe spunea...

Felicitări! Ai luat decizia corectă!

Anonim spunea...

taxele sunt calculate la www.taxfreedomday.ro. Munciti pentru stat pana in 17 iulie. Baiul e ca in EU e cam la fel. Sugerez Georgia sau Rusia.

cosmin spunea...

In legatura cu pensiile private: acei bani nu sunt luati de la stat ci sunt rezultatul muncii salariate. Faptul ca statul nu incaseaza 2.5% din venituri, care se acumuleaza transparent in conturile individuale nu reprezinta favor facut de stat.
Evaziunea nu o fi facuta de pensionari sau bugetari, dar eu nu platesc un privat sa respecte legea ci pe bugetarul care trebuie sa vegheze la respectarea legii.
Ar fi util sa reactionati la fel de virulent si fata de activitatea ANAF sau a politiei nu doar fata de mediul privat. Cadrul legal, care permite/favorizeaza evaziunea nu este creat/intretinut de cei ca mine sau dumneavoastra.
Da, lucrez in mediul privat ca angajat, sunt platit mai mult decat rezonabil pentru Romania, statul imi face un favor prin scutirea de impozit, dar prin faptul ca munca mea si a multor altora in situatia mea, aduce in Romania aprox. 50K Euro pe an, pot spune ca imi onorez obligatiile fata de stat.
Printre altele, platesc CASS pe echivalentul sumei de bani al asigurarii private de sanatate platita de companie. E corect?
Am sotia in administratie, asa ca stiu cam care este atitudinea fata de munca, cel putin acolo unde lucreaza ea. Or fi puturosi si in mediul privat, dar stau pe bani privati nu pe baza taxelor platite si de dumneavoastra.

Béranger spunea...

Băi anonimule, nu contează că şi în ţări europene civilizate «munceşti pentru stat peste jumătate de an», ci faptul că acolo nu este mizeria de aici, acolo spitalul nu arată ca un Auschwitz, acolo clădirile nu stau să cadă şi gropile din asfalt nu sunt ca în Cuba, pardon, ca în România, acolo ai autostrăzi, mai ai şi investiţii, etc. etc.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...