joi, 3 mai 2012

Ponta-Hollande, aceeaşi misiune!



Nu, n-am urmărit dezbaterea dintre Sarkozy şi Hollande. Pentru că nu sunt ipocrit, să spun că mă dau în vânt după astfel de "dezbateri", care vor să epuizeze în două-trei ore problemele cu care se confruntă o naţiune precum cea franceză. Lucrurile sunt tratate superficial, în clişee, se transmit prea multe mesaje, care se amestecă, de nu mai înţelegi nimic.

Rezultatul dezbaterii îl vom afla duminică. Este foarte probabil ca Hollande să câştige. Va fi bine şi pentru Franţa, şi pentru Europa. Cu o condiţie: să se ţină de ce a promis, anume să renegocieze nenorocitul ăla de Tratat Fiscal. 

Europa trebuie să găsească un echilibru între politicile de stânga şi între cele de dreapta. Dominaţia dreptei europene, din ultimele aproape două decenii, a transformat Uniunea într-o caricatură economică şi socială a Statelor Unite, la rândul lor o caricatură neoconservatoare, care şi-a pierdut identitatea şi a renunţat la valorile care au făcut din ea un model pentru lume, ca urmare a New Deal.

Europa a fost performantă pentru că a pus în operă modelul social european, care i-a asigurat o relativă pace socială, o stabilitate economică şi o relativă echitate socială. A fost un model bazat pe solidaritate între cetăţeni, pe drepturi şi obligaţii egale. Acum modelul s-a dus dracului, victimă a lăcomiei capitalului şi a imbecilităţii politicienilor de ambe sexe ideologice. 

Dacă în plan economic nu există acum politici de stânga şi politici de dreapta(şi stânga, şi dreapta au făcut naţionalizări, dar şi privatizări, şi stânga, şi dreapta au mărit taxe şi impozite, dar le-au şi micşorat, şi stânga şi dreapta au promovat politici intervenţioniste în economie, cum la fel, şi-au luat mâna de pe economie), ci doar politici bune şi politici proaste, diferenţa dintre ele se face în plan social, la nivelul politicilor sociale.

Austeritatea(o tâmpenie sinistră, care nu a rezolvat nicio problemă de natură economică în criza asta, ci doar a generat câteva suplimentare) este expresia refuzului politicului de a-şi asuma rolul care îi revine într-o democraţie şi o trădare a valorilor democratice. Austeritatea este o soluţie pe linia minimei rezistenţe, o măsură luată în lipsă de ceva mai bun. 

Hollande are o misiune mult mai grea decât pare, după ce va câştiga alegerile: aceea de a restabili încrederea în capacitatea politicului de a-şi asuma responsabilităţile care îi revin. Sarkozy a căutat permanent ţapi ispăşitori pentru eşecurile reformelor lui. Ca şi băsescu, de altfel, cu al lui "sistem ticăloşit", pe care a reuşit să-l ticăloşească şi mai mult! 

Aviz şi lui Ponta: în aceste şase luni misiunea lui nu este să repare mormanul de nedreptăţi lăsat în urmă de guvernarea cretină a portocaliiilor, ci să restabilească încrederea românilor în capacitatea politicului de a-şi îndeplini sarcinile care îi revin. Şi mă tem că a început cu stângul, vezi nominalizările controversate, vezi acceptarea traseismului, vezi acordul semnat cu UNPR.

Dacă nu se înţelege acest adevăr simplu, anume că o bună guvernare nu poate exista fără încrederea cetăţenilor în guvernanţi, n-am făcut nimic. Încrederea se câştigă prin fapte, nu prin vorbe, fără încredere nimic nu se poate schimba, iar ruptura dintre cetăţeni şi politicieni va fi totală. 

Stânga are o şansă de a readuce construcţia europeană pe făgaşul ei normal. Sper să nu dezamăgească şi s-o rateze, din prea mult conformism, din lipsă de curaj şi de imaginaţie. 

9 comentarii:

Anonim spunea...

pe drepturi şi obligaţii egale

Explica putin cat de egale sunt obligatiile in viziunea lui Hollande, cu referire la treptele de impozitare propuse, adica 75%, respectov 50%.

Comenteaza ceva si despre cat de egale sunt drepturile in viziunea aceluiasi Hollande, cu referire la stoparea liberului schimb si a liberei circulatii a fortei de munca la nivelul UE.

Constantin Gheorghe spunea...

Păi, obligaţia de a plăti un impozit, proporţional cu venitul realizat. Că nu mi se pare normal ca miliardari "deştepţi" să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor, iar amărâtului să-i tai venitul social pentru o restanţă de 50 de bani, spre pildă! Iar în Franţa cadourile făcute de Chirac şi Sarkozy bogaţilor, prin scutiri de taxe şi impozite, primă pentru păstrarea locurilor de muncă, au însumat vreo 130 de miliarde de euro. Nici până acum flăcăii nu au spus câte locuri de muncă au păstrat. Optimiştii vorbesc de vreo sută de mii. Cam scump un loc de muncă, nu?
Cât despre "stoparea" liberului schimb şi a liberei circulaţii a forţei de muncă, parcă Sarkozy era tăticul propunerilor ăstora. Dar ca să facă vreunul ceva, mai trebuie să vrea şi restul de 26 de membri.

Anonim spunea...

Amesteci lucrurile. Sa ramanem la partea de obligatii. Nu vorbim de sustragere (evaziune, care este si acum incriminata peste tot), ci vorbim de un cetatean care respecta legile. Explica cum pot fi obligatii egale cand pentru unii se propune un impozit urias. Nu te opri la treapta de 75%, care poate parea "indepartata calculational", concentreaza-te pe treapta de 50%, care e propus sa se aplice in Franta la venituri relativ normale pentru un om cu studii superioare si ceva competenta.

Si, iarasi, nu mai amesteca impozitul pe venituri realizate din munca cu ajutorul social, adica niste sume primite in caz de lipsa de munca.

Cat despre drepturi, nu arunca pisica la ceilalti. Il dezbatem pe Hollande. Sustine sau nu drepturi si obligatii egale pentru toti cetatenii? Sustine sau nu obligatii mai mici pentru unii cetateni, nucleul sau dur de votanti? Sustine sau nu drepturi mai multe pentru cetatenii francezi vs. alti cetateni din UE, de exemplu romanii?

Dan spunea...

Hollande a promis impozit de 75% pentru "bogati" în timpul unei dezbateri TV, la plesneala. Am vazut-o. Consilierul lui financiar de campanie habar n-avea.
Daca face asta, "bogatii" se vor stabili în alte tari cu impozite mai mici, continuând sa-si faca afacerile, reducând somajul în tarile respective si crescând somajul în Franta. Simplu.
Hollande nu este decât un populist ca toti socialistii (care au facut saptamâna de 35 de ore...), care n-a fost ales niciodata, n-a avut vreo functie în care sa rezolve chestii serioase, care are tupeu si nu face decât sa-l imite (la propriu) pe Mitterrand, discurs, voce, gesturi, continut etc. si care va face ca Franta sa ajunga în faliment foarte urgent.

Constantin Gheorghe spunea...

Bogaţii ăia care vor fugi în paradisuri fiscale NU vor crea NICĂIERI locuri de muncă. E o poveste pentru proşti! Pur şi simplu îşi apără patrimoniul. Ăla care investeşte serios are, inclusiv în Franţa, suficiente stimulente fiscale. Nu de asta nu investesc "bogaţii". Vi se pare că a redus cineva şomajul în România? Anul trecut "investitorii" străini au creat puţin peste cinci mii de noi locuri de muncă. Vi se pare paradisul? Mie, nu!
N-am spus că-mi place Hollande. Am spus că stânga franceză are şansa de a guverna ALTFEL decât dreapta. Şi de a da semnalul întoarcerii stângii la valorile ei fondatoare.

Dan spunea...

1. In momentul asta în Franta nu se mai fac decât avioane.
2. Cel care investeste acum în Franta are stimulente fiscale care NU au fost create de Hollande sau de socialisti.
3. Daca Renault a facut fabrici în România, Turcia si de curând în Maroc, la Tanger, e clar ca acolo muncesc, români, turci si marocani, nu francezi. Cuvântul "delocalizare" nu l-am inventat eu, pe chestia asta s-au batut toti candidatii.
4. Stânga va guverna altfel, e adevarat: mai prost.
5. Nu stiu foarte bine ce-i în România (ce vad îmi place si o spun), era vorba despre Franta, unde-i jale, nu pentru turisti sau aflangii, ci pentru aia care stau acolo.

AristotelCostel spunea...

era vorba despre Franta, unde-i jale

Un munte de logica!!! Carevasaspume, sa nu se schimba ni'ca.

Sarko e japita financiar-bancara. Franta a reusit si acopere artistic dezastrul economic cu reinflatarea bulei imobiliare.

Bancarzii i-au bagat pe toti in faliment... asa ca debarcarea japitei sarko e doar o mica reparatie morala.

... socialistii :D ... 36 de ore pe saptamana... iar rata la o putrefactie din 1437 trece de 1000 euro. :) Sa tot faci Sandero la Moloz. :D

Anonim spunea...

Anul trecut "investitorii" străini au creat puţin peste cinci mii de noi locuri de muncă.

Sa fie oare de vina impozitele prea mici pe munca si implicarea prea redusa a statului in economie? :)

Dan spunea...

@Aristotel
Afara de chestia cu muntele de logica, unde macar am înteles ironia nelalocul ei, în rest nu am priceput nimic. Cuvântul japita nu explica fenomenul. Nu 36 ci 35, dar de lucrat se lucreaza tot 40 si avem 18 zile de concediu în plus pe lânga 26 si zile libere (sarbatori), plus înca 2 zile pentru concediu în extrasezon. Ai facut calculul? Sunt 9 (noua!) saptamâni si doua zile de concediu pe an, plus o jumate de zi libera la doua saptamâni pentru ca nu mai pot sa plateasca orele suplimentare. Restul, ore suplimentare care trec în CET si le iei înainte de pensie. Are cineva bani sa mearga 9 saptamâni pe an în concediu? Cine a facut 35 de ore de care nimeni nu va mai scapa niciodata? Socialistii!
Ce înseamna rata la o putrefactie? Te referi la o casa? Cine te pune sa iei o putrefactie, ca sa nu spun ca daca e putrefactie nu dai 1000 pe luna.
Sandero? E o masina cautata, ieftina si buna, cu un salariu bunicel îti iei una. Un Duster cu doua salarii marisoare si astepti sase luni, nu tu, francezii. Am putea discuta mult si bine, dar spune-mi te rog, traiesti în Franta, ca eu ce spun le vad acolo si stiu ca Hollande promite tot, numai sa fie ales. Iar peste vreo doua mandate stii cine fa fi presedinte? Marine Le Pen.
Am putea discuta ore la o bere despre asta, dar nu din auzite.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...