luni, 14 mai 2012

UDMR în panică



UDMR este cuprinsă de panică. Pentru prima oară în istoria ei, Uniunea este cu spatele la zid. Pentru că, tot pentru prima oară în istoria ei a făcut o alegere greşită: aceea de a merge până la capăt cu PDL. Acum este atacată pe mai multe fronturi. Primul front este cel din interiorul etniei. A apărut o concurenţă, care, în Secuime, ameninţă să elimine UDMR din administraţie şi, la toamnă, să trimită mai mulţi parlamentari la Bucureşti decât Uniunea. Asta se va întâmpla negreşit, dacă se schimbă Legea Electorală şi se elimină pragul electoral, concomitent cu sistemul "învingătorul ia totul!"

Al doilea front este cel al actualei majorităţi guvernamentale. Care, la un moment dat, a făcut o ofertă UDMR, ofertă de cooperare pe care Uniunea a respins-o, crezând că obţine mai mult de la PDL, dacă dă dovezi de fidelitate. Tot ce-a obţinut este o guvernare fără ea, şi cu perspectiva unei lungi perioade de opoziţie, deci de decuplare de la ţâţa bugetului de stat. 

Amănunte precum decizia lui Ponta de a retrage hotărârea de guvern privitoare la UMF Târgu Mureş, renunţarea, mai sus amintită, la pragul electoral, retragerea banilor daţi de MRU după criteriul "cine împarte, parte îşi face!", sunt doar pete de culoare. 

De asta retorica lui Marko Bela devine ridicolă. "În ultima vreme se zice ca e rău pentru ca nu suntem iubiţi, nu ne iubeşte Victor Ponta, nu ne iubeste PSD, nu ne iubeste Crin Antonescu, nu ne iubeşte PNL, nu ne iubesc politicienii romani. Nu ne iubeşte Senatul UMF. Cred ca sunt si emotii mult mai importante acum pe care trebuie sa le privim. Intrebarea este daca ne iubesc alegatorii unguri, daca ne iubeste propria comunitate, daca ne iubim intre noi. Asta este iubirea care trebuie sa ne preocupe - familia, satul, orasul unde ne asumam responsabilitati, trebuie sa ne gandim la iubirea Ardealului sa fie alaturi de noi. In legatura cu politicienii romani, acolo nu este vorba de afectiune, ci de forta si reprezentare. Daca exista comunitatea maghiara unitara avem forta, pentru a duce problema comunitatii maghiare, daca avem in spatele comunitatii maghiare, putem activa pentru ea".

Nu despre iubire este vorba. Dar, dacă tot veni vorba de iubire, de ce i-ar iubi cineva pe cei din UDMR, când, în semn de respect faţă de majoritate, pesemne, la lansarea candidaţilor UDMR, în prezenţa domnului cu pricina, membru al Parlamentului român, şi până mai ieri vice-premier al României, s-au intonat Imnul de Stat al Ungariei, şi un aşa-zis Imn Secuiesc, dar nu şi Imnul de Stat al României? Ca să nu mai pomenesc despre evocarea Regiunii Mureş Autonomă Maghiară, altă amintire "plăcută" pentru români. Şi vin şi oasele fascistului ăluia, o sfidare la adresa românilor ucişi de hortyşti. Numai motive unu şi unu pentru a fi iubiţi, nu?!

Este vorba despre politică. Şi despre decizii politice, care au şi costuri, nu doar beneficii. Numai că acum, pentru prima oară în aproape două decenii, preţul unei decizii a Uniunii a fost atât de mare, şi consecinţele ei atât de ruinătoare pentru UDMR. 

Panica este un sfetnic prost pentru UDMR. Lucrul acesta se vede, deja. Nu cred că răspunsul lor adecvat ar fi radicalizarea, şi alegerea confruntării cu majoritatea românească, doar pentru câteva voturi în plus pentru rivalii lor din partidul patronat, mai mult sau mai puţin "spiritual", de Tokes. Să-şi facă un bilanţ, să vadă unde şi de ce au greşit, şi să procedeze în consecinţă. A continua şantajul, de data asta împotrica românilor, nu împotriva unor parteneri de guvernare, ar fi şi stupid, şi imoral, şi fără sens. Indiferenţa e una, ura cu totul altceva. Să nu ne oblige la ură... 

6 comentarii:

Anonim spunea...

nice.

totusi, o intrebare de profan: nu ii poate intreba nimeni nimic relativ la intonarea imnului de stat al unei tari straine (vecina si prietena), fara cel national ?

pacos spunea...

Dupa evenimentele de la Targu Mures autoritatile romane au inteles ca nu se pot lupta cu masina de propaganda maghiara, extrem de eficienta si avand un sprijin extern substantial.
Si, din pacate, ai nostri n-au gasit o alta metoda de contracare a acestei masinarii decat concesia (cinstit vorbind, nici n-au cautat alta). De la autorizarea unui partid creat exclusiv pe considerente etnice si pana la mizeriile cu arborarea drapelului si intonarea imnului. Trecand prin renuntarea la tot ceea ce a insemnat mostenirea Emanoil Gojdu. Si multe, multe altele. Normal, in spiritul specific, baietii aia au crezut ca toate alea nu sunt concesii ci drepturi divine.

M-as uita foarte atent la declaratiile lui Marko Bela. Scoaterea de la guvernare si mai ales cazul UMF au deschis deja calea victimizarii udemeriste. A intregii maghiarimi. Si e suficient sa vedem tonul acestor declaratii. Tare mi-e teama ca asta e numai inceputul. Si noi n-am prea dovedit ca am invatat cate ceva pe tema asta de-a lungul timpului.

Mi-e ca vedem, imediat dupa alegerile din toamna, un UDMR reloaded. E mult mai simplu asa.

Karakas spunea...

Exista limite in orice. Bela asta ca si nationalistii lor ating niste limite insuportabile. Cum adica nu-i iubesc politicienii romani? Ce rahat de vorba e asta? Si de ce sa iubeasca doar Ardealul? Sa iubeasca Romania, ca asta e tara lor. Nu le place, sunt in UE, pot sa o ushcheasca oriunde si oricind.

Mai presus insa, trebuie sa dispara partidele pe criterii etnice. Ce ideologie are UDMR, in afara sa slujeasca interesele maghiarilor? Romania indeplineste deja toate obligatiile europene in materie de drepturi ale persoanelor apartinind minoritatilor. Nu drepturi colective! UDMR nu are nici un sens, decit sa incurce itele in politica romaneasca, si sa manipuleze pe unii impotriva altora, pe baza etnica.

ANONIMUS spunea...

UDMR-ul a facu o mare greseala ,facuta odata
din pricina faptului ca folosita ca "balama "de putere,indiferent de ea,a pierdut, din trufie si suficienta ,a "inteligentului"domn Hunor Kelemen contactul cu realitatea si bunul simt.Si-a permis sa-si
santajeze aliatii fortand luarea de avantaje ilicite in privinta Facultatii Medicale din TG.Mures de limba maghiara fara ca Senatul Facultatii sa aprobe aceasta miscare ,lucru pe care normal, nu l-ar fi permis.Si a facut o greseala enorma ca nu au fost in stare sa judece situatia reala politica a timpului, refuzand cu
trufie o mana intinsa USL-ului spusandui-se ca la un refuz n-o sa mai faca aliante cu UDMR-ul.Culmea e ca balansarea asta s-a intamplat si pentruca maghiarii au facut ce au facut cu Tg.Mures-ul.Acum Dl.Frunda ,saracul, care a fost o adevarata Cassandra ,are o" mina"funebra de tot plansul.Singura scuza a UDMR-ului e ca nu si-a permis vreo miscare fara succes, sigur,si ca in aceasta situatie cu atat timp inainte pana la alegerile parlamentare ar fi fost urmata de o adevarata" vanatoare de vrajitoare"starnita de putere,presedentie,ANI,justitie,etc....
Dar fiecare" pasare piere pe limba lui "in cazul acesta cea maghiara.
Bineinteles ca maghiarii prinsi la "marmara" romanii nu-si pot retine pornirile de a-i pedepsi pentru toate umilirile pricinuite si care au fost tolerate de nevoia de aliere la putere.Daca se intampla in Romania ca si in Franta care in pofida diverselor sondaje ca e foarte mica si in realitate au votat aprox.80%,deci si la noi ar fi la fel,numarul de parlamentari maghiari ,divizati acum,ar fi extrem de mic.Ce v-a fi dupa cele parlamentare nu se stie.Ce e sigur e ca pana la toamna nici o discutie cu maghiarii nu v-a fi posibila nici pentru USL,nici pentru
PD-L.

Anonim spunea...

"Tot ce-a obţinut este o guvernare fără ea, şi cu perspectiva unei lungi perioade de opoziţie, deci de decuplare de la ţâţa bugetului de stat."

Gura pacatosului adevar graieste: asta e esenta guvernarii, oricare ar fi partidele de la putere, nu-i asa?

Fluieratorul spunea...

Deh, pe astia nu-i iubeste electoratul lor pentru ca n-au facut niciodata nimic real pentru el. Eu si daca-i iubesc (ceea ce nu e cazul), nu-i pot baga in parlament. Au fost prosti pe mina lor si s-a intors roata. Care-i problema? (Asa ar comenta cocalarul pe dupa blocuri.)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...