Pulimea Sa iar şi-a dat în petec, prin ograda Unchiului Sam, de data asta. Sigur, era într-un mediu protector, semn că SIE şi-a făcut datoria. La întâlnirea cu câţiva români rătăciţi prin Chicago băsescu le-a spus de ce să stea dracului acolo unde sunt acum: "O să vă dau un motiv pentru care să rămâneţi aici. Unul singur şi bun (...) O să vă spun foarte cinstit un lucru: toţi ne iubim ţara, dar viaţa nu este numai dragoste de ţară, mai este şi viaţă de zi cu zi. În momentul de faţă, România nu este în măsură să asigure cetăţenilor ei salarii, respectiv un nivel de trai, ca în statele care nu au trecut prin comunism, iar acest lucru trebuie recunoscut cinstit. De altfel, eu nu am niciun fel de înţelegere pentru demagogia politicienilor care se proţăpesc la televizor şi spun: v-au plecat românii din ţară".
Era de aşteptat. Cum era de aşteptat să se poarte ca ultimul mârlan şi cu Marga, şi cu Dobriţoiu. Căcaţii ăia de la HotNews spun, şi-i cred, că au fir direct cu Trei Coceni, că băsescu a vrut să plece la summitul NATO fără miniştri, doar cu Şeful Marelui Stat Major al Armatei şi cu lingăul ăla de Cristian Diaconescu.
La Chicago băsescu a declarat, nu o dată, că şeful statului este şeful politicii externe". Trec peste faptul că România nu are şef al statului decât în mintea lui băsescu, nu şi în Constituţie sau în alte legi. Ca atare nu se poate vorbi despre "şeful statului ca despre şeful politicii externe". De elaborarea şi aplicarea politicii externe se ocupă Guvernul, împreună cu Parlamentul. Doar că mintea dementă a lui băsescu a băşit un guvern şi la Trei Coceni. Iar acolo el este şi şef al politicii externe, e, de fapt, tot ce visează noaptea.
Constituţia este cât se poate de clară aici: "ARTICOLUL 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României...
ARTICOLUL 102
(1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice."
Politica externă a României derivă, conform Constituţiei, din programul de guvernare, aprobat de Parlament, nu de preşedintele României. Cum poate fi, atunci, băsescu "şeful politicii externe"? De ce mai avem ministru de externe? De ce mai avem Parlament?
Încă ceva: dacă Pulimea Sa este şeful politicii externe a României, de ce nu participă la lucrările Comitetului Ministrilor de Externe al UE? Că acolo sunt prezenţi şefii cu politica externă din statele membre. Poate pentru că nu are legitimitate pentru asta? Că nu se poate substitui guvernului şi membrilor lui?
Mult mai cinstit ar fi fost dacă băsescu le spunea ălora de la Chicago: "Bă, băieţi! Cât sunt eu Preşedintele Românie, staţi dracului cât mai departe de ţară, dacă nu vi s-a urât cu binelea! Că mai am puţin şi desăvârşesc dezastrul: legea Sănătăţii şi re-împărţirea adminisrtativ teritorială. După aia, dacă vreţi să faceţi ceva pentru România, veniţi s-o scoateţi din căcat! Eu plec cu sentimentul datoriei împlinite!"
4 comentarii:
"România nu este în măsură să asigure cetăţenilor ei salarii, respectiv un nivel de trai, ca în statele care nu au trecut prin comunism, iar acest lucru trebuie recunoscut cinstit."
A ramas acelasi idiot. Logica de Giga. Irlanda nu a trecut prin comunism, si irlandezii inca emigreaza pe capete. Problema este nu "greaua mostenire" din comunism, ci aia care o lasa el in urma. S-a facut sluga la ideologia neo-liberala, trecind intr-o secunda de la stinga la dreapta. Nu se atinge de nici o tema reala in economie, care trebuie lasata vulturilor portocalii si straini. Nici criza din 2008 nu l-a afectat, ca deh, ajunsese presdinte. Acum, peroreaza prin desert ca mai sunt citiva sa il asculte.
Romania o sa continue sa indure, atita timp cit nu are o economie, si este un stat vasal, cu ajutorul si prin Basescu si echipa lui de fotbalisti de simbata dimineata.
Dom'le, preshu' ista cu care ne-am procopsit si nu scapam de el ca de herpes, se stie ca nu recunoaste Constitutia decat selectiv, chestie pe care a lasat-o de inteles in n ocazii, mai mult ori mai putin explicit, prin vorbe si prin fapte. Sintagma asta colorata, marca bese, "presedinte jucator" este o transpunere curat vaporeana a ceea ce intelege el prin rolul unui presedinte intr-o republica prezidentiala, cica model US, el este sefu' suprem in toate. Ce daca in Constitutie scrie ca Romania este republica parlamentara, iar presedintele, ca mediator intre puterile statului de drept, are prerogative -- vorba labaroilor -- aproape "decorative"? Sponsorii si consilierii lui au zis: baga mare, multi vad, putini pricep la Romanika. E o sfidare strigatoare la cer.
Cine sa-l sanctioneze?
@Ken, primul care a incalcat Constitutia a fost Basescu, atunci cind la inceputul mandatului a spus ca el este "Sef al statului" Ori, o asemenea functie nu exista in Constitutie. Exista cea de Presedinte. In rest, el si-a croit Romania precum vede un comandat militar: ordinele se executa nu se discuta. De aia are oroare de Parlament, si ar vrea sa fie cit mai mic, poate sa il reduca la jumatate, si eventual, sa fie sub puterea sa.
Legea 406 din 10 iulie 2001 (Legea 406/2001)
privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman .
Nu ma pricep,constitutia spune una,iar parlamentarii alta.Legea asta o avea si regulament de aplicare? Se acorda niste drepturi pentru o functie inexistenta?
Romania este republica parlamentara ori nu?!
Trimiteți un comentariu