Dani Rodrik este un cunoscut economist american, căruia îi admir onestitatea intelectuală şi obiectivitatea. De pe blogul lui vă recomand o postare, referitoare la "măestria" FMI în criza greacă. Omul nostru spune că or fi vinovaţi de rahatul în care este Grecia politicienii, dar nici tehnocraţii nu trebuie uitaţi, când e vorba de luat cu "Huooooooo! La oase!" Iar tehnocraţia ăia sunt ai FMI, care au ratat cu precizie elveţiană previziunile de "creştere", după ce Fondul a pus gheara pe conducerea economiei greceşti.
Îmi place la nebunie partea asta: "Now some of this can be chalked up to the fact that the Greeks did not deliver as much “structural reform” as they promised. But this is at best part of it. In fact, the programs were built on the assumption that there would be magical and large productivity gains from reforms such as liberalizing the professions and labor markets, which were never realized.
The fact is that technocrats at the IMF and elsewhere made it easier for politicians to delay the reckoning by putting together economic programs that didn’t hang together from day one. With optimistic growth projections, debt dynamics looked a lot better, which in turn made it look like sustainability was around the corner.
There is an important lesson here for the next round in Spain. Economists have to do a better and more honest job. When programs don’t add up, they have to say it loud and clear."
Bine că idiotul de Tapalabă nu-l citeşte, pentru că l-ar declara pe loc duşman al poporului, pentru că, nu-i aşa, critică FMI. Aşa cum face oficina de net, HotNews, cu un secretar de stat de la Economie, care a criticat FMI pentru politica de privatizări impusă în sectorul energetic. Secţia de cadre a CC al PCR n-a fost mai eficientă în demascarea "duşmanilor de clasă" în anii negri ai stalinismului decât este HotNews în anii capitalismului victorios!
De asta suntem în căcatul în care suntem!
3 comentarii:
Buna analiza. Deci marii tehnocrati de la FMI, "salvatorii popoarelor" au lucrat pe baza unor povesti. Nu ma mira, capitalismul neoliberal in sine e o poveste de adormit prostii...
Pina la urma, unde este rezultatul benefic promis al acestor politici de stringere a oualelor la menghina? Uitati-va in Marea Britanie, economia a scazut cu mult peste asteptari. Si nimeni nu schimba macazul...pentru ca boborul poate s-o mai ia peste cocoasa, mai e loc de stors niste natiuni.
off-topic, dar o dezbatere cred necesara, pentru ca nu prea citesc cit de interesata e Romania de ea: discutia despre "eurobonds", si propunerile lui Hollande si ale PM-ului Italiei Mario Monti ca parte a unei uniuni fiscale noi in zona EUR. Evident, nemtii nu vor, iar Rompuy, Presedintele Consiliului European sprijina idea doar ca parte a unui plan pe termen lung.
Discutia insa este interesanta pentru ca se cauta solutii pentru statele care nu mai pot imprumuta la rate de interes mici (Spania, Grecia, Irlanda). Economiile acestor state au nevoie urgenta de lichiditati ca sa nu intre in blocaje, ca sa nu mai vorbim de dezvoltare.
Sigur, intrebarea este: de ce Spania este obligata sa se imprumute cu 6%, iar Germani cu 0%? In mare parte, este efectul unui sistem in care statele sunt manipulate cu ajutorul agentiilor de rating, le stim care si ale cui. Deci, de ce sa nu aiba si UE agentia sa de rating (una sau mai multe), care sa dea notele sale altor actori externi? Vorbim despre asimetrii in relatiile financaire intre partnerii transatlantici....lucruri care ma depasesc cu siguranta, insa le pot observa.
Romania, sigur, nu este parte a zonei euro, dar are interesele sale. E o pozitie buna cred ca actuala putere sprijina miscarile lui Hollande. Romania are si ea nevoie disperata de dezvoltare, si nu o poate face singura, ci in concert cu ceilalti parteneri europeni. Sa nu fim insa tentati doar de relamul inter-guvernamental. E la fel de important sa sprijinim si sa dezvoltam institutiile comune ale UE, pentru a pastra visul european.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-18193437
@ Karakas: Ironia cu agentiile de rating este urmatoarea: cand agentiile de rating anunta retrogradari in zona euro, "piata" reactioneaza ca la niste surprize extraordinare si urca dobanzile pentru Spania, Portugalia etc; cand agentiile fac o pauza si nu retrogradeaza nimic, "piata" dispretuieste agentiile pe motiv ca se misca prea incet si urca ea oricum dobanzile pentru Spania etc. Adica agentiile de rating au devenit un fel de pretext printre altele de a mai lovi in tarile zonei euro. Asa ca nu cred ca o agentie europeana noua ar reusi sa conteze in jocul asta de-a surpriza simulata si probabil ca de-asta au si renuntat europenii la idee. Exista din 2010 un proiect de agentie de rating europeana, dar nu s-a concretizat nimic.
Trimiteți un comentariu