joi, 24 mai 2012

Miza prezenţei la Bruxelles



După tămbălăul de azi-noapte, de la "summitul creşterii economice", miza scandalului dintre băsescu şi Ponta, pe tema "cine merge la Bruxelles", se mută de la o ciondăneală locală între Palate, în dulcele stil dâmboviţean, la o înfruntare continentală, între două tabere, conduse, una de Hollande, cealaltă de Merkel. Fiecare combatant are nevoie de oaste de sprijin în spate. Evident, dacă la summit participă Ponta, se va alinia în spatele lui Hollande. băsescu e în tabăra lui Merkel.

Dacă la Cotroceni n-ar fi un individ care gândeşte cu coaiele, şi pe care îl doare în cur de toţi şi de toate, asta e situaţia perfectă în care România poate câştiga ceva, jonglând cu votul pe care îl are. Oricum, poziţia lui Hollande este acum cea care convine României, care are nevoie de stimularea economiei. O renegociere a Pactului de Stabilitate Financiară este în avantajul nostru. Avem nevoie de un spaţiu fiscal, pentru a investi mai mult. România nu e Germania, nu are aparatul ei productiv, structura ei industrială. Ce i se pare lui Merkel că e bun pentru Germania, nu e bun şi pentru România. Şi dacă suntem pudelul Berlinului, cum vrea băsescu, nu avem nimic de câştigat.

Această discuţie trebuie făcută urgent. Loialităţi din astea, ieşite nu din analiza interesului naţional, ci din orgoliul şi pretenţia de infailibitate a unor zănghiţi precum băsescu nu ne folosesc la nimic. şi dacă mai aud pe cineva că i-am trădat odată pe nemţi, când am întors armele, în august '44, îl strâng de gât! Nu datorăm nimic Germaniei. Istoria e istorie. Prezentul este altceva, şi interesul României vine înaintea oricăror alte considerente. Sigur, avem nişte obligaţii în sânul UE. dar ele sunt aceleaşi pentru toţi. Şi nu e cazul să căutăm Germaniei în coarne, pe nu se ştie ce criterii care nu au legătură cu aceste obligaţii.

Aşadar, cine merge la Bruxelles este mai important pentru alţii, decât pentru noi. Să profităm, deci!

2 comentarii:

Karakas spunea...

Corect, Romania are nevoie de un Pact Pentru Dezvoltare.

Nu tot ce e bun pentru Germania e bun si pentru Romania!

Fluieratorul spunea...

1. De la virf, in Romania, nu se stie ce este mai bine pentru tara. Era bine sa nu fi fost atit de boi si sa mai producem si noi ceva, nu ca Germania, dar ca o Polonie mai mica.

2. Numai pentru ca Ponta se aliniaza in coada lui Hollande nu inseamna ca stie mai bine ce e de facut pentru tara sau ca vrea s-o faca. E o questiune de familie europeana, pina la urma.

3. Evident ca orice e mai important pentru altii decit pentru noi. Altii stiu ce vor, noi nu stim. De unde am sti ce e important pentru noi.

4 "Avem nevoie de spatiu fiscal pentru a investi mai mult." Perfect de acord. In ce? In firmele prietene? Nu stiu pe nimeni aici in tara sa faca altceva.

5. Nu avem nimic de cistigat din ce ne-ar putea da altii (inclusiv ocazii) daca noi nu stim ce vrem.

6. Nu din loialitate se aseaza Basescu sau Ponta in spatele cuiva la coada, ci din interes. De cele mai multe ori din interes personal sau de grup restrins. Probabuil ca in functie de cit de groasa va fi coada, va rezulta si "Inalta Poarta" la care trebuie sa pupam in urmatorul cincinal.

Eu asta am inteles. Whatever, bade...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...