luni, 21 mai 2012

Poate învăţăm ceva



Scurt, pentru proştii care urlau că dărâmă Ponta leul: de trei zile leul se apreciază. De ce a scăzut, de ce creşte? Că în câteva zile nu avea cum se schimba ceva în economia României. Tot de căcat era şi acum o săptămână, de căcat e şi azi. 

Cel mai grav lucru este că între starea economiei şi valoarea leului nu există nicio legătură. Valoarea monedei naţionale este artificială, şi asta ne costă. Sigur, pot să înţeleg temerile celor care au împrumuturi în euro. Dar şi ei trebuie să înţeleagă că există nişte costuri pentru ca să-şi poată plăti împrumuturile, costuri suportate de toţi românii. Mă tem că nu este domeniul în care trebuie să se manifeste întâi solidaritatea naţională. Altminteri cei cu credite în euro sunt cei mai înfocaţi critici ai statului şi a intervenţiei lui în economie, care văd în impozite un furt, şi alte alea. Solidaritatea e doar de la alţii către ei. Invers e comunism!

Dacă BNR are de dat nişte explicaţii, una se referă la faptul că a permis cu prea multă uşurinţă euroizarea economiei, şi închide şi acum ochii la abuzurile furnizorilor de sevicii, care fixează preţurile în euro. Putea fi şi mai fermă în limitarea creditelor în euro.

Acum văd că cineva are bunul-simţ să amâne intrarea în zona euro până spre anul 2020. Nu suntem pregătiţi. Grecia se află unde se află pentru că a aderat prematur. Cred că asta e de învăţat din păţania lor. Şi că trebuie să folosim inteligent faptul că încă avem autonomie în politica monetară, pentru a ne dezvolta aparatul productiv. Dacă mai avem capacitatea de a înţelege şi de a acţiona... 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Lasa ca s-a rezolvat ieri. Ma doare-n cur ca se apreciaza 3 zile cu doi banuti, daca pierde apoi douazeci intr-o zi.

Ponta deci darama cursul, ca altceva nu e in stare.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...