joi, 31 mai 2012

E capitalism, ce pizda mă-sii!



Prieteni, am şi eu o curiozitate: poate cercetătorul român, ăla care a mai rămas pe la Românika, să citească "presă de specialitate" de circa 9 milioane de euro pe an? Pe bune! E jale mare la portocalii, pentru că s-a dat peste o nouă martingală: 120 de milioane de lei, pe trei ani, pentru a avea acces la o bază de date ştiinţifice. Noul ministru a amânat cu 60 de zile termenul de înscriere a celor interesaţi în program, pentru că fostul ministru stabilise DOAR o zi pentru înscriere. 

"Nu mai putem dezvălui plagiatul!" plânge fostul şef de la Crecetare, căruia i-a zburat caşcavalul de sub nas. Dar cel mai interesant lucru îl găsim într-un comentariu, pentru că în articol HotNews face ce ştie ea mai bine, adică propagandă portocalie: 

"a_muraru [anonim]


1. ''Acesta [i.e. dl Ciuparu] a anuntat ca a primit pe 30 mai o scrisoare din partea editurii Thomson prin care partea romana era anuntata ca "suspenda accesul din cauza amanarilor in contractarea noilor servicii". Amintim ca, pe 24 mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare din functia de presedinte al ANCS, cu rang de secretar de stat, a lui Dragos Ciuparu.'' Intrebare: in ce calitate a primit dl Ciuparu corespendenta oficiala, de vreme ce fusese eliberat din functie inca din 24 mai?

2. ''Fostul presedinte al Cercetarii din Romania [i.e. dl Ciuparu] a declarat pentru HotNews.ro ca "am disponibilizat pentru urmatorii trei ani 120 de milioane de lei pentru accesul la articole stiintifice internationale, prin ANCS. Eu am semnat o asemenea decizie. Banii sunt alocati din bugetul ANCS pe un instrument la Capacitati si am lansat competitia in urma cu mai bine de o luna."' Este adevarat ce spune dl Ciuparu. Numai ca la pagina de internet http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/CAPACITATI/Infrastructuri%20mari/Pachet%20informatii%20Infrastructuri%20mari%202012_1.pdf se vorbeste de o competitie pentru achizitionarea unor servicii (acces la baze de date). Dar dl Ciuparu pare a cunoaste dinainte cistigatorul competitiei.
3. Regretabil este ca ''puntea'' ce ne lega de informatia stiintifica de actualitate a cazut. Totusi, nu ar trebui exagerat, inca din titlu: dl Ciuparu declara ritos 'Nu se mai pot detecta plagiatele'. Dar cite plagiate au fost descoperite in anii in care ANELiS a functionat?"
 
Nu ştiu, dar şi graba asta de a face un contract pe ultima sută de metri nu e tocmai cuşer. Domnul care jeleşte acum a fost şef acolo. Putea organiza lucrurile astfel încât să nu se creeze acest gol de plăţi, deşi e bizar cum a ajuns nea Thompson Reuters ăsta să aibă un soi de monopol al accesului la baze de date ştiinţifice în România. Or fi şi alţii, mai ieftini. O competiţie, ceva? Că doar e capitalism, ce pizda mă-sii!

Un comentariu:

Fluieratorul spunea...

Se intimpla ca Thompson-Reuters este capistea spoielii in materie de prestigiu academic in lume, pe bani multi, este un fel masonerie de fapt, care ii promoveaza pe cei care o sustin. Exista si valoare acolo, dar exista si multa umplutura. T-R gireaza pe bani si "pretaluiesc" universitati, institute de cercetare, tari daca vreti, ca o agentie de rating.

Circula informatie si e posibil sa depistezi un plagiat, daca asta vrei, si in afara acestui mamut al traficului de influenta. Exista multa viata si valoare in afara "mainstream"-ului T-R, desigur, dar daca vrei sa fii "conectat" la cercetarea de nivel mondial, cotizezi la ei, afli ce fac altii foarte repede, si daca ii sustii intri in circuit pe scurtatura. Plagiatorii fara valoare nu pot intra, ca "sistemul" se protejeaza de ei, dar mediocrii intra cu ghiotura, trasi de ciuf in sus. Pe bani.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...