Cu o sănătate economică sfidătoare, şi ajunsă lidera incontestabilă(deşi contestată!) a Europei, Germania ar trebui să fie fericită! Nu e! Nemţii nu sunt mulţumiţi, pentru că fructele creşterii economice nu sunt împărţite echitabil, pentru că eforturile lor de 15 ani sunt ignorate, pentru că situaţia celor care trăiesc din muncă s-a precarizat inacceptabil. Drept pentru care s-au decis să o sancţioneze pe madam Merkel. Partidul său, CDU, a suferit o înfrângere umilitoare în landul Rhenania de Nord Westfalia, care e cam cât Olanda, şi are PIB ul Turciei!
Evident, presa noastră şi comentatorii lu' peşte ocolesc subiectul. A câştigat stânga social-democrată, şi nu se face să spună asta bizonului mediu românesc, să nu-i dea idei!
Nu sunt un naiv. Ştiu că stânga europeană este mai mult la centru, a făcut multe concesii ideologiei neo-liberale. Ştiu că are limite, ştiu că a dezamăgit. Dar se produce o re-ideologizare, o revenire a stângii la valorile ei fondatoare, chiar dacă asta se petrece sub presiunea extremei stângi, care are un public foarte activ, radicalizat de consecinţele economice şi sociale ale crizei.
Europa nu mai este la epoca luptei de clasă, a naţionalizărilor, a polarizării ideologice extreme. Dar ştergerea identităţilor politice nu i-a servit la nimic. Încrederea în capacitatea partidelor politice de a gestiona corect treburile ţărilor europene este la cel mai jos nivel din istoria democraţiilor moderne.
Stânga are acum o unică oportunitate de a reconstrui această încredere, de a genera un nou contract social, de a intra în dialog cu societăţi în schimbare, care au noi probleme şi noi angoase. Sper să nu o rateze. Suntem pe muchie, între democraţie şi anarhie. Asta nu trebuie să uite stânga...
6 comentarii:
Corect, simt si eu vintul schimbarii. Dar cred ca de nationalizare este nevoie in mai multe sectoare, mai ales resurse, energie si financiar-bancar.
o mica precizare: ar fi minunat daca in loc de anarhie s-ar folosi cuvantul haos; caci anarhie inseaman cu totul altceva, si din pacate e folosit in mass-media si presa total nepotrivit, intiparindu-i omului de rand ideea falsa ca anarhie = haos; NU; anarhia vine de la grecescul anarkos, adica liber, fara stapan, iar ideologia anarhica (al carui adept sunt) este minunata; desi putin nepotrivit, dar din necesitatea unei situari in spectrul oficial al doctrinelor, a fost asezata de analisti si politologi la extrema stanga, in stanga comunismului.
Dl Iliescu a rostit recent niste adevaruri, despre FMI, si despre resurse, care il onoreaza ca roman si ca om de stat. Sigur, el poate rosti mai usor cind nu e la pupitrul de comanda. Dar treptat si dl Ponta si alti politicieni romani ar trebui sa spuna lucrurilor pe nume.
Am vrut toti capitalism pe paine, fara sa stim ca odata intrati in "club", suntem poate mai putin liberi decit pe vremea sovieticilor. Aia macar au mai si contruit cite ceva pe unde au ocupat. Cu ce ne-au ajutat "partenerii strategici"? Nu puteau sa ne ajute la inceput cu ceva tehnologie in domeniile unde puteam fi competitivi, sa avem si noi o economie romaneasca functionala, sa ne sprijine efectiv sa ne dezvoltam? Sa le vindem noi pantofi si confectii si mincare, si sa cumparam de la ei automobile si de ce nu si un avion militar? Nu, ei ne-au obligat sa platim biletul de intrare falimentind prin privatizare tot ce se putea (cu concursul lacomilor nostri), ca sa poata sa ne cumpere pe mai nimica, ca asa se face cu natiunile mici si fara putere care vor "libertate". Si apoi, ca sa simtim ca le apartinem, ne-au pus sa luam imprumuturi de la institutiile lor, in moneda lor. Si si-au pus regimuri papusa care sa dea cu biciul pe spatele poporului cind ii e foame (Boc e exemplificarea cea mai buna). Ca sa muncim voiosi pe plantatiile lor de sclavi, globalizate. Asta e pretul...
Acest tip de lacomie si exploatare trebuie stopat. Prin politica, prin religie, prin orice metoda. Austeritate? Da, dar doar pentru bogati, pentru toti "capitalistii" care au jefuit natiuni timp de decenii, de la Reagan incoace, care au acumulat bogatii nemasurate si nemeritate, prin inginerii financiar-bancare, dar si printr-o forma de coruptie institutionalizata la nivel global. "Modelul Wall Street". UE trebuie sa spuna "Nu!" acestui model impus de regimurile de dreapta, in speta tableta Merkozy si sa revina la o forma acceptabila de economie sociala.
Cum vedeti... socialisti (Francia, Spania, Italia sau Germania) fac mereu ce stiu ei sa faca mai bine:
Hollande Boards Private Jet Hours After Winning French Election, Despite Promises to Take Trains Like the Common Man
Posted on May 8, 2012
http://www.theblaze.com/stories/champagne-socialist-hollande-boards-private-jet-hours-after-winning-french-election-despite-promises-to-take-trains-like-the-common-man/
Incepe bine: Jet privat la 50 de mii de euro x o ora de zbor
@Karakas: Austeritate? Da, dar doar pentru bogati, pentru toti "capitalistii" care au jefuit natiuni timp de decenii[...]
Probabil tu subscrii la o alta definitie a austeritatii decat cea reala.
Austeritate = reducerea cheltuielilor in sectorul public. Cresterea taxelor, cum vrei sa insinuezi, nu e o masura de austeritate, ci doar o compensare a lipsei de reducere a texelor, adica a lipsei de austeritate.
Afirmatia deci ar ramane hilara, daca nu ar fi insidioasa. Spune-i taxare sau confiscare, ca doar asta gandesti.
Acuma eu ce sa zic, am vazut ca Hollande propune "grouth" ca varianta la austeritate, dar nimeni nu se grabeste pe nicaieri sa defineasca aceasta propunere. Pentru mine asta suna a vorba goala, si am mai spus-o si o mai spun o data, n-as vrea ca "the wind of change" in care sperati dvs. sa fie doar o bula de ceva, nici macar oxigen. As vrea sa ma insel.
Am mai vazut si keynesism in floare si la scara mare pe la nemtii de unde tocmai m-am intors aseara, si anume lucrari pe bani publici propuse de catre statul german pentru a tine oamenii ocupati. Inainte sa cititi "prosti" in loc de "ocupati", sau fara opinii, poate o sa stati o secunda sa judecati cum a fost cu criza a l'allmande, si cum s-a preferat sa se pastreze job-uri chiar si semi-necesare si pe bani putini, care sa contribuie in diversele sisteme economice si sociale, decit sa se plateasca en gros indemnizatii de somaj si salarii compensatorii. Ca la unii pe care-i stim. Pe ideile unora in gura carora nu prea e cazul sa ne mai uitam.
Cit despre "stingizare", n-as spune ca nu se petrece si ca nu e o idee buna, in moderatie, dar mie mi se pare ca in acelasi timp prinde comparabil de bine mai nou si extrema dreapta, si intre doua extreme puternice centrul tace. Peste inca un mandat, daca o sa continue sa taca, centrul se va atrofia, si nu cred ca in favoarea stingii.
Dar ce sa fac, iaca eu tocmai m-am hotarit ca tot la Germanica e mai bine, stingista sau dreptista, si sper sa ma tina cureaua sa ma infig pe-acolo. Nu ma simt generos ca persoana in sezonul acesta, si nici aderent la idei generoase, de nici un fel. Ma simt individualist, si elityist, si brusc un tip valoros, si nu ai mei de-acasa m-au facut sa ma simt asa... Asta e flavour-ul sezonului la mine.
Trimiteți un comentariu