vineri, 25 mai 2012

Declinul Vestului, ca declin al democraţiei





În FT, un editorial despre declinul Vestului, înţeles ca alianţă dintre SUA şi ţările europene. În principiu, autorul are dreptate. Şi summitul G 8, şi summitul NATO, şi cel al liderilor din UE, au fost în principiu nişte eşecuri. Care spun că, departe de a fi nişte alianţe consolidate, aceste structuri sunt, mai mult sau mai puţin, minate de egoismele naţionale, de lipsa de viziune a liderilor, de incapacitatea lor de a înţelege lumea şi de a reacţiona adecvat la sfidările ei.

Vestul, generic vorbind, este departe de a fi omogen. Mai mult, de o parte şi de alta a Atlanticului s-au dezvoltat în timp sisteme diferite de valori, care vin din interese şi abordări diferite ale aceloraşi probleme. SUA au o viziune imperială, pentru ele menţinerea balanţei de putere înclinată în favoarea sa este esenţială pentru păstrarea statutului, care, aşa cum spuneam, îi oferă rente ce-i permit menţinerea coeziunii interne. Din motive istorice şi ideologice, SUA au permis apariţia şi menţinerea unor imense disparităţi de dezvoltare între diversele regiuni ale teritoriului naţional. Acum şi demografia joacă împotriva SUA, şi când vorbesc despre demografie, mă refer la componenta ei etnică. Nu e departe momentul în care albii vor fi minoritari în SUA. De aici multe probleme, pe care le "gustă" deja statele de la graniţa cu Mexicul, pre pildă. 

Pentru SUA este vital să-şi menţină libere căile comerciale. Cu toate astea, armata sa este, paradoxal, atât supra-dimensionată, cât şi incapabilă să răspundă unor războaie de o intensitate mai mare decât cele din Irak şi Afganistan. Zonele de interes, cum ar fi cea a Pacificului, unde se află principalii săi competitori, economici, dar şi strategici, în termeni de dominaţie militară, India şi China, presupun proiecţia de forţă la distanţă foarte mare. Războaiele din Coreea şi din Vietnam le-au dat adevărata dimensiune a costurilor unei asfel de aventuri, iar cel din Afganistan a devenit un adevărat coşmar, atât financiar, cât şi logistic şi al angajării oamenilor în misiuni. 

Această realitate obligă SUA la o schimbare de paradigmă economică şi politică. Nu am ieşit încă din momentul unipolar al Americii, aşa cum era el văzut acum douăzeci de ani, la destrămarea URSS. Nu cred că americanii sunt pregătiţi pentru această schimbare, şi doar accelerarea dramatică a degradării statutului lor şi al SUA i-ar putea convinge să facă schimbarea. Dar atunci când vor vrea s-o facă, să nu fie prea târziu!

Situaţia UE este şi mai dramatică, şi nu din cauza Greciei. Grecia este nimic pentru economia euro-zonei. Problema UE este Germania. O Germanie lipsită de imaginaţie, care nu este pregătită pentru lidership, arogantă, din pricina succesului ei economic, şi cu toane. De mai bine de doi ani nimeni nu a putut lua o decizie în privinţa Greciei. Pentru că Germania a pus interesele ei şi interesele băncilor ei înaintea intereselor ansamblului. La Berlin nu e o minte limpede, acre să spună germanilor că prăbuşirea euro va avea mai multe şi mai dramatice costuri decât costurile salvării lui, şi că, oricum ar fi, fără consumul europenilor şi fără piaţa unică europeană prosperitatea lor, a nemţilor, nu ar exista. Dacă îşi fac iluzia că se descurcă singuri, pariind pe China şi pe Rusia, se înşeală amarnic! Economiile sunt atât de interdependente acum, încât acest soi de autarhie, pe care şi-l imaginează Germania, plecând de la calitatea produselor sale, nu există. Chinezii trebuie să facă rost de undeva de banii necesari pentru a cumpăra scumpele produse germane. 

Şi UE are aceleaşi probleme cu disparităţile de dezvoltare a teritoriului ca şi SUA. De fapt, criza greacă este tocmai criza acestor disparităţi. Ţările dezvoltate din UE trebuie să plece de la această realitate şi să-şi bazeze creşterea economică investind în dezvoltarea unor ţări precum România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania. 

Disputele despre "suveranitate" nu-şi mai au rostul. Oricum, de mai bine de un secol se petrece un proces de cedare de suveranitate, care are şi părţile lui bune, pentru că, într-un fel sau altul, a permis gestionarea, fără prea mari pagube, a lumii, timp de mai bine de şaizeci de ani. Problema nu este cedarea de suveranitate, ci încrederea cetăţenilor în cei care o gestionează, în numele lor. Câtă vreme politicienii investiţi cu această gestiune au fost puternici şi performanţi, lucrurile au funcţionat relativ corect. Acum, când statele au fost capturate de marea finanţă, şi suveranitatea este gestionată de politicieni în favoarea acestor cercuri de interese financiare, lucrurile se deteriorează rapid. Eşecurile cu repetiţie ale summiturilor din ultima vreme îşi au explicaţia în lipsa de legitimitate a liderilor politici, care nu mai pot lua decizii tranşante, pentru că în spatele lor nu mai stau cetăţenii, ci doar profitorii acestor vremuri tulburi. 

Asta ne duce la o concluzie: reinventarea politicului, şi revenirea la o democraţie efectivă, nu la forma fără fond de acum, sunt obligatorii, dacă vrem să ieşim din criză. O criză care nu se rezumă la economie sau la finanţele statului. Este o criză a identităţii, a cetăţeniei, a instituţiilor democratice, a statelor, ca mecanisme de gestiune colectivă a riscurilor.

Declinul Vestului este declinul democraţiei. Dacă înţelegem asta, soluţia vine de la sine... 



9 comentarii:

casandra spunea...

Foarte, foarte bun comentariu!

Constantin Gheorghe spunea...

Apreciez, drăguţă mioară! Dar la ce foloseşte el, comentariul? Pe cine interesează problemele astea? Când ai să vezi o analiză serioasă pe tema asta(eu sunt plezirist în materie!)în presa românească, dă-mi de ştire. Deocamdată e ca şi când n-ar fi fost summiturile cu pricina. Nu mai bine o dăm noi pe curul Cruduţei?

casandra spunea...

Mereu te-am banuit a fi cam berbec. Dar chiar asa?!

Karakas spunea...

Pe mine ma intereseaza ce scrii, si cred ca este foarte bun articolul. Sunt sigur ca sunt multi altii care te citesc cu interes.

Acum, nu cred ca te astepti sa iti faca receinzie administratia Basescu, desi sunt sigur ca esti citit si de serviciile noastre si de ale Imperiului, si ca ei stiu chiar si cine sunt postacii.

Cred ca ce vrem insa noi care te citim este schimbarea rationala, non-violenta. Asta este o propunere pe care o faci, si eu o imbratisez 100%. Nu e recomfortant sa vezi cum lumea e prost condusa, sau condusa spre distrugere. In final al unor valori perene ale democratiei, pe care noi le-am vrut si le vrem: libertatea de exprimare, libertatea in general, si exprimarea prin vot a fiecarui cetatean, care participa astfel la mersul vietii in Cetate.

Chestia insa e ca democratia nu functioneaza bine, nici in comunism nici in capitalsim. In comunist avem partid unic, iar in capitalism este prizoniera grupurilor corporatist-elitiste. Cum sa aducem din nou democratia sa lucreze pentru demos?

Asta e intrebarea pentru UE. Democratia nu functioneaza in UE, si de aia si toate dificultatile. Oamenii sunt manipulati de guverne si nu exista o agenda democratica europeana reala, decit una aparenta. Vezi cum a fost ales PPE si ce face el azi. Ma indoiesc ca daca alt grup parlamentar ar fi ales, ar putea aduce o schimbare importanta.

Pe de alta parte timpul erodeaza increderea oamenilor in idealurile proiectate despre identitatea europeana ca si apa solul. Ei se simt azi inelati de liderii UE si de UE in ansamblul sau. Asta nu e bine, iar din cite vad, incercarile noii elite UE sunt foarte slabe.

Chestia este: ce putem noi sa facem? Cum am putea sa punem umarul mai mult ca lucrurile sa se schimbe mai repede spre bine? In afara de scris aici, nu putem, decit fiecare pe unde este, cu prietenii lui.

Karakas spunea...

Ah, si inca ceva. Eu, ca poate si alti romani plecati de mult, poate ca la un moment dat am fi dispusi sa ne intoarcem si sa ajutam in programe care sa dea o alta directie Romaniei. Dar pentru asta e nevoie si de semnale din Romania ca suntem doriti. Ori, de la regimul Basescu nu auzim decit ca trebuie sa tacem din gura si sa stam pe unde am plecat, sa nu ne intoarcem.

ANONIMUS spunea...

In afara ca Marea China cauta bani????!!!!....Ma faceti sa rad.Se chinuie chinezii
ca nu cumva s-o pateasca America, ca banii lor,tinuti bine in banci din China sa nu se schimba adracului de rapid in hartie igienica pe cat de scumpa pe atat de luciasa,de-si rup chinezii
degetele in accidente de WC.Nu se stie de unde incepe inceputul ,sfarsitului incat joaca cu Grecia este primejdioasa peste masura.M-i se pare ca cineva se joaca cu dracul ,indiferent de frumusetea
comentariul.

Béranger spunea...

"There are worrying signs in every town - cuts in public services have led to closures of public baths and libraries, the failure of road maintenance, breakdowns in the food supply and civic order. ... It all sounds eerily familiar doesn't it? But this is not Angela Merkel's eurozone - it is Roman Britannia towards the year 400, the period of the fall of the Roman Empire. ... By the early 5th Century in Britain, currency stopped being used altogether."

Viewpoint: The time Britain slid into chaos

Anonim spunea...

der

care democratie?! vestul este in criza datorita inexistentei unei democratii. deci ceva inexistent nu poate fi in declin. ce numiti voi democratie a fost doar o perioada de armistitiu in care bosii au facut unele "concesii" cum ar fi permisiunea acordata maselor pt cumpararea pe credit a unor drepturi. acum cind isi iau banii inapoi dispar si asa numitele drepturi. odata cu asta se prabuseste tot pt ca de fapt toata constructia era in fapt virtuala. in ceea ce-i priveste pe nemti ti-am scris de acum 2 ani ca sint prostii de serviciu ai europei si ca singura lor contributie pe plan european de-a lungul istoriei reprezinta doar o lunga lista de nenorociri. daca ii vei auzi ce pareri au vei ramine mut cind vei reliza la ce timpenii ii duce mintea! vestul a fost pt noi romanii o mare capcana iar acest fapt a fost posibil numai datorita faptului ca populatia romaniei este in marea ei majoritate alcatuita din tarani si urmasii lor care pt prima oara in istoria existentei familiilor lor au avut acces la educatie. deci lipsa de experienta si-a spus cuvintul si este clar ca am cazut in orice capcana intinsa de altii care si-au pastrat o elita nationala. la noi flotantul care s-a ridicat datorita accesului la scoli inalte a gasit de cuvinta sa-i elimine pe toti ceilalti si sa se promoveze numai intre ei uneori chiar pe criterii de apartenenta regionala. asa se face ca vezi si traiesti ceea ce conosti prea bine si nu mai are rost sa repet. in asemenea conditii stituatia de astazi este normala si nu putea sa fie altfel. dintre flotantii ridicati in trecut numai 5% sint oameni adevarati care au reusit sa-si depaseasca conditia ajungind oameni. restul gen aia pe care-i vezi la tv sau pe strada. deci parerile vostre chiar daca sint corecte sesizati numai pe jumatate despre ce-i vorba iar asta se datoreaza lipsei de experienta si faptului ca ati trait numai intr-o tara. karakas a trait in 2 de ex dar tot este insuficient pt ca-i lipsesc alte experiente pe care nu le-a trait.

vio oct spunea...

Va multumesc, domnule Constantin Gheorghe pentru articolele postate! Sunt ani buni de cand va urmaresc cu placere si cu interes, deoarece presa din Romania, practic a disparut! Sunteti printre putinele voci, in opinia mea, care ar trebui auzite....

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...