duminică, 31 august 2008

Ucişi de comision
Astăzi, încă un soldat român şi-a pierdut viaţa în Afganistan, iar patru dintre camarazii săi au fost răniţi, după ce TAB ul în care se aflau a trecut peste un Dispozitiv Exploziv Improvizat. Ca de obicei, analiştii de serviciu au găsit explicaţia: comuniştii sunt de vină, pentru că au importat şi au fabricat tehnică sovietică. Şi ea, tehnica sovietică, e un rahat pe lângă tehnica americană, superioară prin definiţie, pentru că e americană!
Evident, după această afirmaţie vine următoarea: trebuie să importăm neapărat armament occidental, ca să nu ne mai moară soldaţii în Irak şi în Afganistan. Toată lumea aşteaptă cele 31 de transportoare LAV III, care înseamnă Light Armoured Vehicle, adică vehicul blindat uşor. Întrebarea este: în afară de comisionul aferent, băgat în buzunar de maeştrii combinaţiilor cu armament, oferă LAV III o protecţie mai bună personalului din interior la trecerea peste DEI decât transportorul românesc "Zimbrul"?
Mai mult, în România a fost dezvoltat un nou vehicul de luptă al infanteriei, după cele mai noi standarde de protecţie, SAUR 1, dar onor Armata Română nu a comandat nici unul! Pentru că, fiind produs de o inteprindere de stat, galonaţii noştri nu primesc comision! Că statul nu dă comision!
Este greu să proiectezi un vehicul de luptă al infanteriei capabil să reziste dispozitivelor improvizate, fără să devină un dinozaur obez. Israelienii au făcut aşa ceva, folosind cutia blindată de la tancurile sovietice T55, capturate de la egipteni. De unde se vede că nu cu oţelul rusesc pentru blindaje este problema.
O mină este o mină, ştii câte kilograme de exploziv are, cum se comportă în timpul exploziei. Un DEI este imprevizibil. Tot ce poţi face este să încerci să minimizezi efectele lui în interior: cum dispui muniţia, să nu explodeze prea uşor, cum protejezi cutia blindată împotriva eventualelor incendii, cum disipezi, dacă poţi, suflul exploziei, deşi într-un spaţiu închis, rusesc sau american, undele de şoc se comportă la fel, cum evacuezi rapid ocupanţii, şi cam atât, eventual o Biblie în plus, că nu strică!
Este adevărat că TAB ul nu a fost proiectat să fie exploatat în clima din Irak sau din Afganistan. Nu ne-am propus niciodată să ne hârjonim cu talibanii prin munţi, şi nici cu irakienii prin deşert. Dar de când am participat la acţiunile de menţinere a păcii în Angola puteam să începem un proces de modernizare a tehnicii de luptă. Suntem de şase ani în cele două teatre de luptă. Toţi au avut acelaşi tip de probleme cu noi când este vorba de DEI. Numai în Irak au murit până acum 1805 soldaţi ai coaliţiei din cauza acestor dispoziţive. Este o cifră uriaşă!
Nu puteam face un schimb de experienţă cu americanii, pentru a mări rata de supravieţuire după astfel de atacuri? Sau cu israelienii? Este vorba în special de noi materiale, pentru a proteja suplimentar cutia blindată, în partea inferioară. Iar ca să montezi aer condiţionat sau noi tipuri de echipament de comunicaţii nu-ţi trebuie prea mare ştiinţă!
De fapt, soldaţii noştri sunt ucişi de comision, nu de TAB uri, care îşi fac treaba pentru care au fost construite. Am distrus industria de apărare, mai ales institutele de cercetare-proiectare specializate, am distrus sectorul naţional de cercetare-dezvoltare, care ar fi trebuit să ofere industriei de apărare materiale şi tehnologii. Iar ceea ce cumpărăm este scump, prost, insuficient, şi inadecvat misiunilor Armatei Române. Dar schema funcţionează: tot ce-i românesc este prost. Să importăm, să vedeţi ce armată modernă vom avea! Nu vom avea, pentru că nicio ţară nu-şi permite o dependenţă de 100% de importuri.
Dumnezeu să-i odihnească pe cei căzuţi la datorie!
PS: Teodor Meleşcanu a confirmat că TAB ul a rezistat exploziei, cutia blindată nu a fost străpunsă. Numai că transportorul s-a răsturnat. Probabil că cel decedat se afla pe jumătate ieşit din TAB, la mitraliera exterioară. Numai că avem şi maşini de luptă ale infanteriei cu turele automate, care sunt telecomandate din interior. De ce nu le trimitem pe acelea în teatrele de operaţii? Şi apropo: Radu Tudor, de la Antena 3, e plătit cu juma de normă de firmele străine de armament? Că prea le promovează interesele! Şi cu câtă pasiune!

9 comentarii:

Anonim spunea...

"Am distrus industria de apărare, mai ales institutele de cercetare-proiectare specializate, am distrus sectorul naţional de cercetare-dezvoltare, care ar fi trebuit să ofere industriei de apărare materiale şi tehnologii. Iar ceea ce cumpărăm este scump, prost, insuficient, şi inadecvat misiunilor Armatei Române."

Nu, domnule, nu noi am distrus !!!
Ei au distrus constient. Au inchis pana si un minuscul centru nuclear de pe platforma Magurele unde se produceau izotopi radioactivi pentru nevoile medicale ale tarii...Se temeau, prbabil ,ca vor ajunge talibanii la el si vor face bomba cu tehnetiu !!!

Politicienii tradatori ai acestei natii !!!

Anonim spunea...

Dle. Gheorghe,
Pe lânga comisioane mai este si faptul ca nu au invatat nimic din experienta altora. Sud-africaniiin perioada razboiului de gherila îsi construisera tab-uri la care partea inferioara era construita in forma de unghi pentru deflectarea exploziilor DEI si protejarea personalului propriu. Tehnica de lupta româneasca este proiectata si construita pentru un razboi clasic nu unul de gherila, dar nu mai are cine s-o proiecteze, au distrus toata proiectarea civila sau militara.

Anonim spunea...

Soldaţii noştrii sunt ucişi, fiind acolo fără motiv- Într un război murdar ce nu e al nostru.

Anonim spunea...

Geomarz mi-aluat vorba din gura: care "noi am distrus"? Dar nu numai politicienii, prinsi de multe ori intr-un joc se care nu il mai puteau stapani, ci si o seama de elitisti autohtoni, care de 18 ani isi impun ideile in imaginarul natiunii, convingand-o ca suntem niste looseri, incapabili de a produce altceva decat fabrici bune de fier vechi si buni numai de baut Cola si mancat la McDonald.

Anonim spunea...

Adevarul este ca nu sunt solutii cu adevarat eficiente impotriva acestor dispozitive. Sigur, putem vorbi de ranforsari, dublarea blindajelor, microunde, ultrasunete, bruiaj, dar nimic nu este si nu va fi eficient. Din pacate.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Anonim spunea...

Pacos,
Dar se pot reduce efectele exploziei asupra echipajului. Nu?

Anonim spunea...

Teoretic da. Practic, efectele exploziei sunt devastatoare. Gandeste-te ca o incarcatura (un asemenea dispozitiv) salta pur si simplu vehicolul de la sol. Si daca nu-l pulverizeaza, ocupantii sufera fracturi multiple, hemoragii interne, timpane sparte, starea de soc propriu-zisa. Sigur ca sunt in viata. Dar numai viata nu se mai poate numi ceea ce se intampla cu oamenii aceia.

Anonim spunea...

Mai e ceva: iranienii au introdus în Irak, şi probabil şi în Afganistan, un tip nou de astfel de dispozitive, cu explozibili extrem de puternici şi cu o mare capacitate de a penetra blindaje. Este un motiv în plus pentru care americanii sunt furioşi şi vor să se răzbune pe iranieni.

Anonim spunea...

Totusi, ramane intrebarea de baza;
Ce, pisici, cauta romanii in Afganistan si Irak ?
Care interese de tara ii mana acolo ?!
Tin minte ca, in copilaria mea, ma mandream cu faptul ca romanii n-au dus niciodata razboi de cotropire. Numai s-au aparat.
COntinui sa accept numai razboiul de aparare. Asa m-am facut eu...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...