Coma intelectuală a stângii româneşti continuă, sub anestezia rezultatelor relativ bune obţinute de PSD la alegerile locale, şi în "ţăcănitul" metalic al aparatului de respirat mecanic numit perspectiva revenirii la guvernare. Nu vedem nicio idee nouă, niciun proiect care să ofere identitate unui partid care dă semnale aiuritoare în toate direcţiile spectrului politic, având în minte un singur ţel: puterea.
Când are o fereastră de oportunitate, o perioadă în care mediile de informare sunt avide de ştiri, tot ce poate produce stânga românescă este ridicolul "Comunicat de presă", în care doi dintre corifeii "grupului de la Cluj", Ioan Rus şi Vasile Dâncu, ne anunţă că nu vor candida pentru un loc în Parlament! Nu comentăm motivele, vreo şase la număr, care spun, în diverse moduri, unul şi acelaşi lucru: "nu candidăm, că nu ne votează nici dracu'!"
Am însă de comentat ceva pe marginea unei afirmaţii din "Comunicat": "Nu renunţăm la ideile noastre şi nici la credinţa că social-democraţia de factură vest europeană va furniza soluţii pentru România şi pentru a readuce partidul pe calea reformei şi transformării lui în partid de factură europeană.”
De prin 2000, de când clujenii aduşi la Bucureşti de Adrian Năstase la formarea Guvernului, auzim sloganurile astea cu "reforma PSD" şi cu transformarea lui în "partid de factură europeană". Reformă a fost în PSD şi paraşutarea lui Cosmin Guşă în fruntea partidului, şi mânăriile care l-au adus pe Geoană preşedinte al partidului în 2005, şi toate deciziile tembele care au dus la pierderea electoratului tradiţional, şi marginalizarea unor lideri precum Iliescu, Năstase, Mitrea şi alţii. Partidul a suferit o hemoragie de lideri şi de membri, de primari şi de aleşi locali.
Mai mult, nici acum PSD nu înţelege de ce a avut rezultatele neaşteptat de bune de la alegerile locale, care exprimă nevoia românilor de a avea o alternativă de stânga la actuala putere de dreapta. Nu s-a prezentat cu nimic în ipostaza de alternativă, ci doar ca un partid disperat să revină la putere şi la ţuţuroiul cu bani publici.
În plus, stânga europeană este într-o profundă criză, şi nu avem nimic de luat de la ea acum! Eu cred că, după ce a fost ostracizată timp de decenii, înainte şi după prăbuşirea comunismului, reformarea stângii europene nu poate veni decât din Est, inclusiv din România, pentru că aici este cererea cea mai importantă de politici de stânga, inclusiv în privinţa intervenţiei statului în economie şi în societate.
Din păcate, coma intelectuală a stângii este mai profundă în estul decât în vestul Europei. Iar în România s-a instalat deja moartea clinică! În aceste condiţii, despre ce reforme, despre ce soluţii pentru România mai poate fi vorba?
Stânga românească nu mai are nimic de aşteptat de la stânga occidentală. Trebuie să se acomodeze cu această situaţie şi să gândească, dacă mai poate, cu mintea ei, pornind de la realităţile româneşti, de la nevoile societăţii româneşti. Dar cine s-o facă? Nişte oameni care sunt antrenaţi doar pentru a gusta din deliciile puterii? Ne îndoim profund!
Sau nişte oameni precum Dâncu, văzut drept ideologul PSD, care emite enormitatea asta: "Societatea civilă şi presa ar trebui să facă planuri de invadare a partidelor de către oameni serioşi, competenţi, cu spirit nou şi să-i discrediteze pe cei cu atitudini bolşevice." Iar de aici înainte, ce dracu să mai comentezi? Ce mai e de spus? O singură nedumerire: vom conduce stânga românească pe ultimul ei drum în acordurile Internaţionalei, sau în ritmuri de manea?
3 comentarii:
De 20 de ani urmaresc cu atentie activitatea partidului social-democrat german si a partidului socialist francez si – in afara de confruntari si conflicte interne ce ii macina –pot spune ca ambele sunt mai de stanga decat actualul PSD roman. Oare ce or fi dorind d-nii Dancu si Russ a preia de la aceste mari partide occidentale? Faptul ca membrii SPD german se tutuiesc si se adreseaza unul altuia cu „Genosse“? Sau ca sustin in Bundestag, ba si obtin, o mai severaimpozitare a marilor averi si un TVA cat mai diferentiat (iar – doamne fereste! – nu unic)? Sau PS francez, care a colaborat la guvern, si colaboreaza in opozitie, cu partidul comunist? Acesti domni profita de ignoranta multor alegatori pentru a arunca lozinci ce nu vizeaza decat atragerea simpatiei d-lui Boc, care doar-doar ii va primi in partidul sau. Iar atunci sa vezi ce mai demonstratie de stangism occidental vor face dansii!
De la inteleptul Dancu citire: "sa facem si sa dregem". Pina sa invadeze partidele "omul nou", sub-specia Dancu, mai bine ne delectam cu Planeta Maimutelor. Astept sa ma lamureasca si pe mine tov, pardon, domn' Dancu cum ii detectam pe bolsevici. Domne, ce scula folosim? A lui Basescu? Probabil trebuie sa ma pregatesc de o lunga asteptare. Target date: Pastele Cailor!
Si cam care ar fi societatea aia civila care poate sa starpeasca atitudinile bolsevice? cunoaste Dancu Vasile, ca teoretician si om de carte, un exemplu de democratie occidentala in care "civil society" sa fie atat de mestecata in discursurile politicienilor oficiali si corifeilor ?!... ca eu nu prea am intalnit ca atare termenul (NGO nu este echivalent). Daca nu are bibliografie, ii trimit eu chestiile esentiale. Reformarea unui partid nu prea o poti face cu cel care in loc de flota ne-a dat marea-n gura, sa bagam gargara pana obosim...nu reformezi un partid cu un tatuc. Despre Rus nu zic nimic, pentru ca am motive indreptatite sa cred ca nu prea stie de autorul Societatii deschise si inamicii ei, de libertate la Isaiah Berlin samd. Inteleg insa ca au o fundatie social-democrata pe acolo pe la ei....deci sunt societatea civila. Pot pune mana sa starpeasca ce vor ei, ca tot nu scot scor mai mare. Insa nu am inteles treaba cu lista...li s-o fi propus sa intre pe redistribuiri, ca pe colegii canci succes din prima?
Trimiteți un comentariu