România este parte a războiului din Afganistan. Un război în care Ceauşescu s-a ferit ca dracu de tămâie să intre, pe vremea defunctei URSS. Nu ştiu dacă motivele lui erau de natură morală sau era pur şi simplu un gest de frondă şi o reverenţă făcută Marelui Licurici, căruia i-o suge acum Băsescu. Nici nu are importanţă. Cert este că opoziţia lui a reuşit să nu internaţionalizeze conflictul şi să nu-l amplifice, simplificând mult viaţa americanilor, dar complicând-o pe aceea a ruşilor.
Acum, din motive care şi-au pierdut de mult relevanţa, războiul împotriva terorismului dovedindu-se o farsă sinistră, care aduce beneficii imense monstrului numit "complex militar industrial" american, război care este înainte de toate unul pentru controlul coridoarelor energetice strategice, România este vârâtă până peste cap în mizeria afgană. Şi acest conflict pare scăpat de sub control. Talibanii, susţinuţi de serviciile secrete din Pakistan, ţară în care au găsit un sanctuar, o zonă de refugiu, de recrutare de noi aderenţi, de pregătire a lor, de aprovozionare cu arme, sunt tot mai prezenţi în Afganistan şi angajează forţele NATO şi în zone considerate sigure.
Răspunsul forţelor occidentale, conduse de americani, este total inadecvat şi face victime în rândul civililor. Cinismul "victimelor colaterale" devine insuportabil. Ca urmare nu este nelegitim să ne punem întrebarea: după toate incidentele care fac victime în rândul civililor, NATO nu poate fi acuzat de crime de război şi de crime împotriva umanităţii în Afganistan? Şi implicit şi România? Ultimul incident de acest gen a provocat circa 90 de morţi, dintre care 60 de copii cu vârste între 3 luni şi 16 ani.
Aplaudăm reacţia celor care au condamnat maltratarea unui copil de către asistenta maternală care îl avea în grijă, şi care a dus la decesul lui. Dar cei 60 de copii afgani ucişi în somn de un atac al aviaţiei americane nu merită măcar un cuvânt de regret din partea "deontologilor", "moraliştilor", "conştiinţelor" societăţii civile româneşti? Nu trebuie să discutăm şi aşa ceva?
Întrebarea rămâne: România, prezentă în Afganistan, poate fi acuzată, alături de ţările membre NATO, de crime de război şi de crime împotriva umanităţii? Şi prezenţa noastră acolo se mai justifică, moral şi nu numai?
Un comentariu:
CU siguranta.
Daca s-ar face un proces criminalilor de razboi duipa ce Afganistanul va fi eliberat de talibani si va deveni o forta mondiala, asa s-ar vedea lucrurile.
Probabil, asa ceva nu se va intampla niciodata.
Trimiteți un comentariu