miercuri, 6 august 2008

Pe tobogan...
Schimb de poezii pe blogul lui Dâncu. Un anonim îi dedică Sfântului Dâncu în luptă cu balaurul bolşevic Iliescu o poezie de Radu Gyr, citez, spre amuzament, "un ardelean ucis de hoardele comuniste ale lui Iliescu". Din câte ştiam eu, " ardeleanul" s-a născut în 1905 la Câmpulung Muscel, care, oricâtă geografie n-ai şti, tot în Vechiul Regat e. Şi a murit în patul lui, în 1975, ce-i drept, după ani grei de temniţă, şi sub Carol al II lea, şi sub Antonescu, şi sub comunişti. Dâncu, "martir" în diversele "celule" bine plătite şi mobilate ale statului român, îi întoarce dedicaţia: "Voi n-aţi fost cu noi în celule!"
Tot respectul pentru suferinţa celor care au fost pedepsiţi pentru convingerile lor politice. Totuşi, să nu uităm cine a fost, dincolo de suferinţă, Radu Gyr: "Membru de seamă al Mişcării Legionare, Comandant Legionar şi şef al regiunii Oltenia. Conferenţiar la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Este autorul versurilor cântecelor Sfânta Tinereţe Legionară, Imnul Moţa-Marin, Imnul Muncitorilor."
Din câte îmi aduc eu aminte, antifascismul era(o mai fi?) o valoare a stângii ăleia europene, occidentale, pe care vrea s-o implementeze Dâncu în România. Dar cum? Cu Căpitanul nostru'n frunte, vom avea victorii multe? Coma, cum vă spuneam!

5 comentarii:

Anonim spunea...

In acelasi timp Gyr a scris extraordinara poezie "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!".
Nu am a comenta foarte mult legat de miscarea legionara, insa sunt dintre cei care deosebesc prima parte a miscarii de brigadirismul lui Sima. Brigadirii, dealtfel, au furnizat cadre de nadejde comunistilor, dupa armistitul Patrascu - Teohari Georgescu, ceea ce confirma indirect si legaturile cu NKVDul. Dupa care au primit si ordinul de infiltrare a partidului lui Titel-Petrescu si a altor partide. E istorie si nu o mai putem schimba. Ar fi insa de mentionat ca Procesul de la Nuremberg nu a condamnat miscarea, precum alte miscari din familia "fascista", Crucile cu Sageti ale lui Szalasi de exemplu. Constantin Dragan, brazilienii s.a.m.d. au avut relatii f. bune cu RSR, reciproc avantajoase :)

Anonim spunea...

Excelent , o sa-mi permit sa va citez, imbecilitatea e aceeasi indiferent de provincia istorica dle Gheorghe si marele ganditor Dancu o personifica.

Anonim spunea...

Cat priveste balariile de si le comenteaza ei intre ei pe blog la Vasile Dancu, ar trebui sa le spuna cineva ca gardienii de la Aiud sau Sighet erau recoltati din satele din vecinatate. Aia care bateau si cand nu le cerea comandantul erau romani ardeleni (unii f. mandri de inchisorile facute de Tereza Maria). Elita politicii romanesti a murit prin puscariile Ardealului, mult mai dotat la "infrastructura" decat restul tarii...

Anonim spunea...

Desmond, Radu Gyr a fost inspector general al teatrelor în guvernarea Horia Sima, care guvernare este legată de grave acte antisemite. Sunt de acord, nu e productiv şi nici onest să judecăm lucrurile la grămadă, fără nuanţe şi fără o corectă punere în context.
Procesul de Nuremberg a cunoscut diverse faze, şi nu este chiar un model de justiţie clară şi imparţială. De foştii legionari s-au folosit mulţi, şi din Est, şi din Vest, şi din România. Ceea ce este un act la fel de odios ca şi excesele mişcării legionare. Dar învingătorii au întotdeauna dreptate!
Însă de la un om de stânga mă aşteptam la altceva în acest context. Asta e!

Anonim spunea...

Si PP Panaitescu a cazut in acelasi hardau. Nici Gh. Bratianu nu a excelat politic. Nici Iorga samd. Insa la atata timp nu mai privesc la micimea lor politica ci la ceea ce a ramas dupa ei - cartile lor.
Credeti ca Dancu ar fi om de stanga? Mie mi se pare doar un vanator de oportunitati, cel mult simpatizand cu o "stanga relaxata" nu angajanta...ceea ce din pacate e valabil pentru multe personaje care zic ca sunt la "stanga", insa stanga asta a lor e o metoda de a accesa puterea, nimic mai mult. Din pacate.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...