vineri, 15 august 2008

Lecţia de cinism
SUA au dat în aceste zile o lecţie de cinism întregii lumi. De ce? Simplu! Washingtonul nu numai că a ştiut despre intenţia lui Saakashvili de a ataca Osetia de Sud, dar, prin semnalele date către Tbilisi, a încurajat Georgia să facă un pas fatal pentru ea. Mai mult, Administraţia Bush a asistat pasivă la corecţia pe care a primit-o, aşa cum era de aşteptat din partea unei Rusii pusă cu spatele la zid, un aliat apropiat al SUA. Mulţi au încercat să găsească explicaţii acestei pasivităţi neaşteptate. Se vorbea despre un soi de "Katrina" în plan geopolitic, aluzie la intervenţia tardivă a administraţiei federale la New Orleans, după trecerea uraganului cu acelaşi nume.
Acum încep să iasă la iveală explicaţiile. Cea mai evidentă dintre ele este că s-a dorit a da un motiv Europei şi europenilor să cheltuiască mai mult pentru înarmare. SUA nu mai pot suporta de unele singure costurile războaielor din Irak şi Afganistan, care au trecut de 1000 de miliarde de dolari. Şi ce motiv mai bun decât clasicul "săriţi la arme, vin ruşii peste voi!" Le-au mai spus asta europenilor şi în timpul războaielor din Cecenia, iar europenii le-au râs în nas. Acum aveau nevoie de o sperietură zdravănă. Şi ce sperietoare mai bună putea fi decât tancurile ruseşti zdrobind sub şenile mica şi ingenua, bucolica Georgie, cea iubitoare de democraţie şi de NATO?!
Acum comenzile de arme, mai ales din partea fostelor ţări socialiste, vor începe să curgă. Am mai văzut filmul ăsta în anii 90, când, după invadarea Kuweitului de către irakieni( care credeau că au, după semnalele primite, acordul Washingtonului, ca şi georgienii) americanii i-au speriat atât de tare pe saudiţi, încât aceştia au cumpărat atât de mult armament american, încât au risipit tot ce aveau la ciorap de pe urma petrolului, şi au avut, pentru prima oară după 50 de ani, deficit extern! Şi aşa s-a ajuns la întărirea fanatismului musulman în Arabia Saudită, în Egipt şi în Asia musulmană, la excesele talibanilor, la întărirea Al-Qaeda şi a lui Osama Bin Laden, şi în cele din urmă la atentatele din 11 septembrie 2001.
Se pare că România(care, aşa cum scriam acum câteva zile, a vândut arme Georgiei) a decis deja să cumpere 48 de avioane F16 de la firma Lockheed Martin. Vor urma şi alte comenzi: radare, sisteme de apărare anti-aeriană, maşini blindate, etc. Pot paria că brusc cele două copăi ruginite, numite fregate, vor suferi un intens program de dotare cu armament, cam de vreo 500 de milioane de euro. Care se vor duce spre englezi, dar şi spre americani.
Un al doilea motiv este acela că acum nimeni nu va mai obiecta la instalarea scutului anti-rachetă în Europa. Polonezii au consimţit, fără să mai negocieze, negociere care însemna, de fapt, avantaje materiale din partea SUA. Acum îi plătesc ei pe americani, numai să le instaleze!
Vor urma şi alte presiuni asupra ţărilor europene, pentru a le determina să cumpere mai multe arme. Cel mai mult le-ar folosi americanilor un conflict ruso-ucrainian. Decizia preşedintelui Ucrainei, Iuscenko, de a obliga notificarea, cu 72 de ore în avans, a mişcărilor vaselor de război ruse din Sevastopol este o provocare gratuită şi inacceptabilă pentru Rusia. Şi dacă ruşii nu se supun? Şi sigur nu se vor supune! Cum va reacţiona Kievul? Va ataca navele ruseşti? Şi ce va ieşi de aici?
Mai mult, Crimeea este teritoriu rus, aşa a fost până când Hrusciov, ucrainian, l-a făcut cadou ţării sale, în semn de prietenie cu Rusia! În Ucraina trăiesc, oficial, circa 9 milioane de ruşi. Este foarte probabil să fie mai mulţi, dar, pe fondul isteriei naţionaliste ucrainiene, să nu se fi declarat ruşi, de teamă. Este riscant, în aceste condiţii, să provoci un conflict cu Rusia. Dar nici Iuscenko nu e mai raţional şi mai reţinut decât Saakashvili, şi se poate baza pe o armată mai numeroasă, mai bine echipată şi probabil şi mai bine pregătită decât cea georgiană. Iar Ucraina, vecină cu Polonia, Ungaria şi România, poate fi sprijinită cu trupe de americani şi de NATO, lucru imposibil în cazul Georgiei. Şi ar fi tentat să încerce, cu atât mai mult cu cât are o poliţă de plătit: aşa-zisa tentativă de asasinat cu dioxină, de care ar fi vinovaţi ruşii.
Lecţia de cinism a americanilor se poate transforma repede într-o încăierare generalizată. Iar "locul de joacă" este atât de bine ales, încât poate duce la prăbuşirea întregii Europe. Dar de ce le-ar păsa americanilor că se va alege praful de visele şi de speranţele noastre, câtă vreme interesele lor sunt bine servite?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Apropo de dotare, cica luam noi avioane de 4 miliarde insa s-a agreat ca suma finala poate fi si cu 50% mai mare, functie de conditiile de creditare. Si probabil incepem sa platim de la anu` iar avioanele incep sa vina mai incolo, ca pana atunci mai avem MIGUuri modernizate...

Anonim spunea...

Printre zecile de poze din Osetia am vazut si una cu un banner in rusa "Anul Transnistriei in Osetia de Sud"...se pregateau silaviki de sarbatoare, cum ar veni...

N. Raducanu spunea...

Pentru intelegerea mizei conflictului din Georgia, interesante nu sunt trancanelile unuor ziaristi, cat mai ales cateva fapte semnificative:
1) In prezent Rusia are rezerve volutare in valoare de 597.5 miliarde USdolari, fiind in aceastaprivinta pe locul 3 mondial, dupa Japonia si China. Rezervele valutare ale Rusiei cresc saptamanal cu 5 mlrd. dol. Impreuna cu rezervele Chinei (758,9 dol.)inseamna ca cea mai mare parte a rezervelor valutare ale lumii sunt acum in mainile a doua tari ce privesc cu neincredere politica SUA in alte parti ale lumii. Desigur ca ambele tari nu doresc sa schimbe situatia, dar daca situatia se va complica, ele sunt in masura sa forteze o criza financiara redutabila.
2) Se anunta ca datorita evenimentelor, pomparea de hidrocarburi pe conducta BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan) a fost sistata. Deasemenea proiectul conductei Nabucco, in care e interesata si Romania, e deocamdata compromis. Daca privim harta se constata ca Georgia e unica tara prin care pot fi transportate uriasele cantitati de titei si gaze din Marea Caspica pana la oceanul mondial, pentru ocolirea atat a Rusiei, Iranului si Afganistanului. Iata inca un motiv pentru care SUA sunt deosebit de interesate ca acest conflict sa nu se ascuta sau sa se rezolve in avantajul Rusiei.

Anonim spunea...

D-le GC,

Ati sarjat magistral cu ideile si conceptele, facand ceea ce s-ar putea numi (daca nu v-as cunoaste) o lectie de intoxicare. La randul meu critic americanii, dar si rusii, cu aceeasi dezinvoltura. Nu cred ca unii au rolul pozitiv si ceilalti negativul. Eu cred ca suntem in situati sa alegem raul mai mic. Si acum o intrebare retorica.. Cum am putea face sa criticam state tertze sustinand pe fond interesul national (daca mai exista asa ceva intr-o societatea trecuta de la etapa to be or not to be, la cea de to have or not to have...?

Succes

SP

Anonim spunea...

Domnule CG,
Comentariul mi se pare pertinent.
Multumesc

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...