sâmbătă, 16 august 2008

Coada georgiană şi câinele transatlantic
În principiu, câinele transatlantic ar fi trebuit să dea din coada georgiană, în speranţa că Marele Urs va înţelege să stea la locul lui. N-a înţeles, şi n-a stat. Şi acum se vede ce a mers prost în această criză din Caucaz: invers decât ar fi fost normal, coada georgiană dă din câinele transatlantic, spre amuzamentul Ursului, care de mult nu a mai văzut un astfel de clovn precum Saakashvili(apropo, ajuns la putere cu sprijinul ruşilor, care l-au convins pe Shevardnadze să predea ştampila fără prea multe fasoane!) în fruntea unui stat!
Cum poţi negocia sau cum poţi avea drept partener pe cineva care nu înţelege în ce situaţie şi-a pus ţara, de vreme ce face declaraţii pe care doar cineva care are milioane de soldaţi în spate şi mii de focoase nucleare în silozuri îşi poate permite, dar şi acela cu mare grijă!
Una peste alta, omul nostru se crede un al doilea Reagan, drept pentru care, inspirat de vizita lui Condi Rice la Tbilisi, scoate astea din puţul gândirii: "Din nefericire, acum vedem Răul de aproape(circa 50 de km nord de Tbilisi, n.m.) Este foarte puternic, foarte urât şi foarte periculos". Şi adaugă: "Sunt barbarii secolului 21. Ne confruntăm cu aceia care dispreţuiesc tot ceea ce este uman, tot ceea ce este frumos, tot ceea ce este modern, tot ceea ce este european." Cadavrele soldaţilor săi, aruncate claie peste grămadă într-o remorcă, nu-i provoacă şi ele reflecţii estetice?
Mi-e neclar în ce lume trăieşte Mihail Saakahasvili. După discursurile sale inflamate, se pare că a pierdut orice legătură cu realitatea. Iar realitatea spune, crud, că Georgia nu este decât coada din care dă câinele transatlantic, când vrea el, de ce vrea el, şi strict în interesul lui. Iar când e vorba de Marele Urs, contează cum dai din coadă, pentru că s-ar putea să rămâi fără ea. Nu de altceva, dar el n-are coadă, deci a învăţat lecţia.
Vă invit să citiţi această analiză remarcabilă a relaţiilor deloc simple, dar extrem de strânse, dintre Rusia şi Georgia, publicată de Alexandre Adler în "Le Figaro". Şi poate va fi mai clar răul făcut de Saakashvili concetăţenilor săi. Nu ar strica să-l citească şi liderii de la Kremlin, pentru a nu-i îndepărta pe ruşi de georgieni. Nu-i pedepseşti pe georgieni pentru imbecilitatea liderului lor, un populist iresponsabil. Hard power şi-a făcut datoria, este timpul ca ruşii să demonstrete că înţeleg şi utilitatea soft power, că sunt conştienţi că una fără alta nu se poate.

3 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Dupa ce am citit admirabilul articol al lui Alexandre Adler din LE FIGARO de azi, am facut un rezumat al lui pe care l-am publicat pe blogul nraducanu.wordpress.com
As mai adaoga insa ceva. Razboiul rece de reinvierea caruia se tem multi analisti, era in buna parte justificat de ambitia declarata a URSS de a raspandi comunismul in restul lumii. Dar Rusia de astazi nu mai este URSS, ci o tara capitalista si practic tot atat de democratica precum SUA. Ura impotriva Rusiei e irationala, ea isi are radacinile in mentalitati vechi, bine intretinute de propaganda, pentru interese geopolitice insa actuale.
P.S. La o populatie a Georgiei de cca. 6 milioane locuitori, trebuie sa se adaoge inca 2 milioane georgieni ce traiesc in Rusia, din care 400.000 in orasul Moscova.

Anonim spunea...

Geniala chestia cu coada, cainele, si coada care incearca sa dea din "caine" ca sa plimbe Ursu :))

Saakashvili e paralel cu realitatea. Ma mira ca are suportul populatiei, imbatate pare-se de retorica sa schizofrenica. Caldura mare in Caucaz...

Anonim spunea...

Uite ca azi, Angela Merekl s-a dus la Tblilisi sa-l asigure pe individ ca "daca Georgia doreste sa intre in NATO" va intra ?!!!

Si, odata intrata, NATO va sari in ajutorul Goergiei !!

Sa te tii atunci distractie pe aici !!!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...