joi, 7 august 2008

Ce e artă şi ce nu
Dacă vreo televiziune a avut inteligenţa de a înregistra în totalitatea sa conferinţa de presă susţinută de Horia Roman Patapievici şi yesmanii din dotare, pentru a explica ce şi cum cu expoziţia de la New York, a dat lovitura! Credeţi-mă, nici nu ştiţi ce aţi pierdut!
În cele din urmă, ideea era: noi, ICR, nu mai vindem în afară patrimoniu cultural, vindem acte culturale vii, pe care le poate produce oricine, între opt şi o sută de ani, cum spunea onor Patapievici. În logica asta, dacă mă duc mâine şi mă cac în pragul casei lui, gestul meu poate fi considerat un act cultural din seria "Freedom for Lazy People", deoarece este unul de absolută libertate, din partea unuia căruia i-a fost lene să-şi mişte hoitul până la prima budă publică. Îmi expune "opera" la New York? Şi e şi "streetart", că nu mă cac în mijlocul sufrageriei!
În fond, de ce ar fi greşită abordarea mea? Ce mai e artă în ziua de azi, când tot felul de nebuni expun cadavre umane jupuite şi liofilizate(orice o fi însemnând asta!), lasă câini să moară de foame, şi consideră agonia lor act cultural, şi lista cretinismelor care ne sunt servite pe post de "artă modernă şi contemporană" e foarte, foarte, foarte lungă.
De aceea Patapievici n-a răspuns criticilor, ci s-a războit cu detractorii lui, în special cu Andrei Bădin şi cu Antena 3. La rândul lor, susţinătorii lui Patapievici îl atacau pe Ion Iliescu pe Realitatea Tv, pe motiv că ce ştie el ce-i arta modernă! Să rămână la Piliuţă şi la Bălaşa! Literatura de WC public şi arta de zid sunt pentru spirite elevate, precum Magdalena Boiangiu şi Andrei Cornea! Cine nu gustă mesaje artistice exprimate frust, de genul "fut" sau "dau muie" sunt naţionalişti, mama lor de comunişti, care vor să-l dea jos pe Băsescu, care a condamnat comunismul!
Aşa că vă propun doi artişti care îmi plac, şi care, deşi trecuţi în lumea celor drepţi, sunt mai vii şi mai actuali decât legumele alea din Zakuska senzual şi decât toţi degustătorii de pişat de muiere din subordinea lui Patapievici.
Primul este Keith Haring, exponent al "streetart", autor de graffiti şi activist social.

Al doilea artist este Andy Warhol, figură centrală a curentului "pop art".

5 comentarii:

Anonim spunea...

Geo Bogza spunea undeva că, mergând cu trenul, în amurg, a zărit într-un compartiment o ţărancă. Dormea. Capul aşezat pe măsuţa din compartiment, lânga o cană cu apă. Iar el socotea asta a fi frumos. Poezie.
Acum vremurile s-au mai schimbat. Trenul nu mai interesează. Iar obiectele contemplaţiei plutesc în apa albăstruie din bazinul de porţelan.

Anonim spunea...

Nu am vazut conferinta de presa, insa e suficienta info online sa imi dau seama de uriciunea ce domneste in Romania, prin valul de urino-cultura promovat agresiv de agitatorii patapicievizati. Intr-o tara normala ar zbura imediat "teleculturalii" astia.

Anonim spunea...

Trăim în miezul unui ev aprins...
Este era culturii basesciene (ah! diacriticele...) în care tocmai se conturează un nou cur ent artistic!

mary_lou

Anonim spunea...

incredibil. ai fost cumva la conferinta ca sa ai autoritatea epistemica sa relateyi CE a facut musiu Pata? Pe ce iti bazezi afirmatia cand spui ca Pata s/a războit cu detractorii lui, prin asta implicând, nementionând nimic altceva din spusele lui Pata, că doar asta ar fi făcut.
Patapievici l-a menţionat pe Badin o singură dată, si asta in trecere, raportat doar la constanta reinterpretare malitioasa a Antenei 3 a persoanei lui.
Ca sa-ţi fie pe cât posibil clar constiintei tale: Pata a raspuns la toate criticile. Oarecum curios nu ti se pare faptul ca niciunul dintre adânc lătrătorii opozanti nu a fost prezent?
In altă ordine de idei, urarea mea sincera este ca tu sa ajungi sa stii atata greaca si latina câtă ştie Andrei Cornea (iar asta fără absolut nicio intentie persiflatorie; si eu as vrea sa ating performantele individului)
In cu totul alta ordine de idei, de ce reproduci texte de pe badin fără a le valorifica autenticitate. Da.mi link.ul unde neagoe marturiseste ca bea pisat, asa cum poetic te exprimi, si sunt sclavul tau pt o zi. Manipuland in halul asta informatia, nu te situezi mai presus decat profilul romanului schitat de Pata, profil căruia îi apartin si eu.
Căcatule. Punct.
PîSî. nu sunt inca hotarat cărei grafii să mă subordonez: Îsau Â.

Anonim spunea...

Ştiu, sunt un manipulator ordinar, şi-mi place! Dă-mi voie să cred, urdumheit, că nu a răspuns decât acelor acuze care pe care le-a considerat atacuri la augusta sa persoană, şi nu şi-a pus nici măcar o clipă întrebarea dacă nu cumva a greşit, în selecţie, în abordarea relaţiei cu aceia care îl critică.
Pentru el toţi cei care-l critică sunt nişte idioţi, cretinizaţi de comunism, care nu-i înţeleg opera măreaţă de sincronizare cu cultura de budă occidentală.
Când te situezi pe astfel de poziţii, nu te mira că eşti tratat cu aceeaşi "delicateţe".
Nu înţeleg ce are buna cunoaştere a respectivelor limbi de către Andrei Cornea cu discuţia în cauză. I-am pus în discuţie acest talent? Dar băiatul le are şi cu "limbile". Iar ăsta e un talent, mai ales în Balcania.
Şi, amice, îţi mulţumesc că ai trecut pe aici. N-o să se mai întâmple, diaree cu ochi!
Asta e, tu ai ales formula de politeţe. Nu puteam lăsa fără răspuns un asemenea discurs epistemic(sic!)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...