vineri, 15 aprilie 2011

Eu prefer cianura...

Vă avertizez de la început: nu este vorba despre oameni, este vorba despre morală, principii, şi mai ales despre etica meseriei şi despre compasiune, dar mai ales despre laşitate.


Tatăl meu are un adenom de prostată, care a fost ţinut în frâu cu medicamente. Acum aproape doi ani am fost obligaţi să-i punem sondă urinară. Se întâmplă, nu e primul, nu va fi ultimul. Cum e foarte greu să-l duc din trei în trei săptămâni  la spital, pentru a-i schimba sonda, am făcut un aranjament cu un medic, care este de "meserie", ca să zic aşa. Azi a venit să-i schimbe sonda. A ratat prima sondă, nu curgea urina. A introdus cea de-a doua sondă. A curs puţină urină, amestecată cu sânge. Nu era o noutate. Mi-a zis să nu-i mai dau Sintrom(are stimulator cardiac) şi, dacă sângerează mai mult, să-i dau şi o Vitamina K. Şi a plecat în viteza a cincea. Spunându-mi să-i dau un telefon, dacă lucrurile nu merg cum trebuie.


N-au mers. Dar nici el n-a mai răspuns la telefon! Am chemat o salvare, am ajuns cu taică-meu la Panduri. Unde am aflat că omul nostru i-a distrus uretra, că pentru a-i pune din nou sondă trebuie operat săptămâna viitoare, apoi medicii de la camera de gardă i-au introdus o sondă prin peretele abdomenului şi prin cel al vezicii urinare, s-o golească. Acum zace într-un pat de spital, cu perfuzii, confuz, speriat, fără să înţeleagă prea bine ce se întâmplă cu el. 


Nu vă mai povestesc că, în graba plecării am uitat să-i iau medicamentul de tensiune, Prestarium. Şi, evident, în tot spitalul nu au găsit un comprimat, deci un alt drum, până la o farmacie, că până acasă e departe. 


Iar individul nu răspunde nici la telefon, nici la sms-uri.  Oricine poate greşi. Dar, pentru Dumnezeu, nu fi laş, dacă ai comis-o! Asumă-ţi eroarea! Dacă îmi spunea că a greşit, că aşa ceva se poate întâmpla, îl duceam imediat la spital, nu mai pierdeam timp. 


Mă întrebaţi ce voi face. Nimic. Pentru că sistemul te obligă să nu faci nimic. În fond, el mi-a făcut o favoare. L-a scutit de chinul mersului lunar la spital. Dar nu mi-am închipuit că va reacţiona în felul ăsta, chiar dacă a greşit. Mai ales când ştie, medic fiind, că o hemoragie este mult mai dramatică pentru cineva care ia Sintrom. 


Ce se întâmplă cu medicii noştri? Nu mai ştiu să fie oameni? Nu mai pot să-şi asume responsabilităţi? Nu le mai pasă? Sistemul îi dezumanizează? Nu ştiu, habar n-am ce se se petrece cu ei, de ce s-au schimbat în halul ăsta.  


Asta e, prieteni! Urmează o săptămână de chin, şi pentru el, şi pentru mine. Şi asta în capitala unei ţări europene, care, chipurile, se "modernizează" şi-şi "reformează" sistemul de sănătate, pentru a-l "eficientiza". Cum v-am spus, eu prefer cianura, chiar şi necompensată...   

11 comentarii:

Ela Roseni spunea...

Imi pare rau penru suferinta tatalui tau. Va doresc sanatate amandurora.

Nicolae Nicu spunea...

Cianura? Poate, să le-o daţi "lor"? Ţepe, domnule Constantin, ţepe, nu cianură merită ei! Vine săptămîna mare şi nu vreau să mă mai enervez, să le mai zic ceva de "bine"... Aici ne-au adus...

În fine. Mai bine îi urez nefericitului dvs. tată multă sănătate, să reziste cît mai mult, cu răbdare şi încredere în cei apropiaţi lui, iar dvs. vă doresc să aveţi putere să duceţi greutăţile şi să vă fiţi folositor şi întremător tatălui. Ştiu şi eu, cumva, cum e...

Totuşi, cît îi mai avem în viaţă pe părinţi, încă mai sîntem copii şi mai avem visuri, năzuinţe şi speranţe.

Sănătate multă.

Fluieratorul spunea...

Necazurile vin, si eu unul sper ca si trec. Sper sa iesiti cu bine din incercare, si dvs. si tatal dvs.

Despre medic, ce sa zic, sint pline toate meseriile de oameni insuficient pregatiti si ignoranti, animati sau nu de bune intentii, in stare sau nu sa-si asume consecintele faptelor lor, de oameni care sunt cu atit mai periculosi cu cit nu sint constienti de ignoranta lor. Un mare profesor a scris pe coperta a IV-a a cartii sale exact asta: sa ne fereasca Pronia de aia care nu stiu ca nu stiu...

Béranger spunea...

Eu prefer Kalaşnikov-ul. Ca tratament pentru domnul doctor.

Dan spunea...

Imi pare rau de ce vad ca se poate întâmpla. Cred ca sistemul a distrus în timp omenia într-o meserie unde ea ar trebui sa fie pe primul loc. Sotia mea e medic si stiu cât sunt de buni medicii români si cât sunt de cautati.

Karakas spunea...

Nu prea sunt cuvinte...sper ca tatal tau sa se simta in curind mai bine.

Anonim spunea...

Sanatate tatalui!
Slabeste - nu e momentul sa te bazezi pe sistemul medical!

Valerius spunea...

Într-un sistem social alienant, celor care nu și-au pierdut calitatea umană, precum dv., nu le rămâne decât să-și îndeplinească datoria morală, în mod kantian.

Mai putem asculta, din când în când, ”Rugă pentru părinți” și să lăcrimăm.

Anonim spunea...

Multa sanatate tatalui dumneavoastra!
Si eu l-am avut pe tata internat in spital la sfarsitul lunii martie, pentru accident vascular.
Salvarea a venit intr-o ora si 20 de minute si locuiesc in Bucuresti nu in Delta :(
Nu erau locuri libere in spital.
Medicii si asistente aveau comportamentul unor persoane care sufera de autism.
Asistentele si infirmierele reactionau totusi destul de bine la SPAGA.
Am cumparat medicamentele de la farmacie pentru ca spitalul nu le avea.
A fost un cosmar.

Stefan Jianu spunea...

Sanatate tatalui dumneavoastra. Sistemul medical poarta numele Attila, Arafat. Eu tot cianura o prefer...

Anonim spunea...

acum 1 an te-am avertizat de ceea ce va veni in romania si ti-am pus o gramada de linkuri despre numita medicina a vestului si f mult despre cea germana care este tot aia ca acum s-a facut peste tot la fel. la origine este sitemul americano-englezesc. pe parcurs am mai adaugat si un documentar premiat despre ind. farma unde aflai ca doctorii pt banii concernelor prescriu pacientilor orice deci si medicamente care nu sint aprobate. tu vrei omenie intr-un sitem cretin ca cel al vestului numit democratic?! astea sint vise roze! in germania se fac anul 25000 de amputari care nu sint necesare!!! consideri asta drept medicina?! ti-am dat si o statistica dintr-o revista frantuzasca care spunea clar ca din 200 de medicamente aparute in anul 2000 -vremuri bune acum!- doar 4 aveau un oarecare efect 7 erau otravitoare iar restul erau creta f scumpa.
ati vrut vest si asta aveti! asa arata si numai visatorii mioritici isi pot inchipui ca prin alte parti este altfel sau ca alta data a fost altceva in mizeria asta de vest imbecil. iti repet: un sitem mai bun ca ala al lui nea nicu n-am vazut si am trait in 8 tari!!!! am cautat binele ala prezentat de boii aia de la europa libera. vrei scoala buna?! de unde daca ea este in vest sistem de indobitocire in masa?! ti-am pus pink floyd ca sa te convingi ca generatia aia a stiut bine ce spune si de ce protestau. poate poti sa-mi spui de ce nea nicu desi erau dovezi cu toptanul n-a suflat niciodata un cuvintel impotriva vestului? si fara el ce erau romanii astazi? mai precis mai existau? si mai vezi ca in clipa in care criminalii vestici prezinta un popor ca fiind o grmada de handicapati -vezi articolele aparute recent in presa lor!!!!- inseamna ca il vor desfinta in curind!!!! ii cunosc prea bine ca sa nu stiu ce vor face cu ani de zile inainte. ce traiesti tu astazi eu stiu din 1995!!! iti place sau nu esti de acord sau nu iti spun fara sa vreau sa jignesc -te apreciez f mult pt ceea ce-ai scris tot timpul- ca este o mare diferenta intre bucurestenii adevarati adica cei care au prin familie o istorie veche si cei veniti acolo ca marea majoritate. experienta asta care va lipseste voua ne-a facut praf pe toti!!! tu crezi acum ca aia care i-au dat bani lui ceausescu sa ne "dezvoltam" n-au stiut ce fac? cind au mutat satenii la oras s-a terminat cu noi!!! e uite ca-n familia mea f veche se discuta asta la sfirsitul anilor 60. eram mic dar mi-au intrat toate in minte si de cind m-am apucat de citit cartile vesticilor axate pe probleme economice sociale si istorice am constatat ca practic am stiut deja despre f multe probleme. a profita de experienta altor generatii educate este un avantaj enorm care din pacate pt noi ca popor nu l-am avut. platim!!!! si retine urmatorul lucru: numai gandhi a stiut ce este de facut. aceleasi metode sint si astazi extrem de puternice pt a salva un popor. oricare altele sint sortite esecului.

muzica buna:


https://www.youtube.com/watch?v=bkiDlMUd31k

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...