marți, 12 aprilie 2011

Iuri Gagarin




Azi se împlinesc cinci decenii de la primul zbor al omului în spaţiul extraterestru. Întâmplător cel care a făcut acest lucru a fost un cetăţean sovietic, Iuri Gagarin. Motiv pentru ca la noi să înceapă obişnuitul mişto rusofob. Sau comparaţiile cretine cu America, la fel de cretine ca şi pretenţia lui Hruşciov de a-i prinde din urmă şi a-i depăşi pe americani. 


Sunt la fel de mulţi cei care atribuie acest succes infuziei de tehnologie germană şi "savanţilor lui Hitler". Ceea ce este doar foarte puţin adevărat, în ceea ce-i priveşte pe ruşi. Americanii, în primul rând, dar şi englezii şi francezii au pus mâna pe grosul savanţilot germani, din toate domeniile, ruşilor rămânându-le doar plevuşca.


Lucrurile sunt mai complicate. Din anumite puncte de vedere ruşii erau la fel de avansaţi ca şi germanii în ceea ce priveşte rachetele. Preocupările lor erau vechi în domeniu. "Katiuşa" este doar expresia cea mai vizibilă a capacităţii ruşilor în domeniu. Aşa că tehnologia germană a adus doar o mică parte din progresul făcut de ruşi în domeniu, progres care a dus la primul zbor al unui om în spaţiu. Este vorba de foarte multe lucruri, pe care germanii nu le-au abordat, şi în primul rând de sistemele de menţinere a vieţii. Una este o capsulă cu un om, alta o încărcătură de luptă.


Se uită şi că acel zbor a fost produsul unui efort de echipă, admirabil, plin de sacrificii şi de renunţări. Omul-cheie în tot acest program spaţial sovietic  (care, cum spuneam, începe în anii 1930) este Serghei Koroliov.


Trecem peste tot gunoiul ideologic ce va însoţi această aniversare. Trecem peste competiţia, absurdă, dintre sovietici şi americani, care a risipit resurse şi a încetinit evoluţia tehnologiilor în domeniu. Nu cred că alunizarea a adus ceva cuceririi spaţiului. Mult mai importante sunt laboratoarele spaţiale. Şi aici ruşii au fost pionieri. Luna, Marte, Venus, pot fi explorate cu roboţi. Prezenţa umană nu e necesară, în aceste faze de început ale explorării spaţiului extraterestru. Pregătirea zborurilor de lungă durată este însă o prioritate, dacă umanitatea va dori, la un moment dar, să colonizeze alte planete, de nevoie. 


Interesant este faptul că, după alunizare, nu a urmat nimic semnificativ. Navetele spaţiale sunt un eşec. Ruşii, care au făcut şi ei aşa ceva, nu au mai continuat programul, foarte costisitor. Nici "iniţiativa privată" n-a adus cine ştie ce noutăţi: câţiva năuci, gen Bronson, vor să facă turism sub-orbital, şi cam atât. Aşa ceva este greu de adus în faza de a obţine profit. Deşi firmele private care lucrează cu NASA, ESA, cu statele rus, chinez, japonez, indian, brazilian sunt profitabile şi acum. Dar dacă ar juca doar forţele pieţei, am privi şi acum lung la Lună şi am visa. Nu există o piaţă pentru activităţi spaţiale, chiar dacă s-au "excitat" unii la ideea concurenţei pe piaţa lansatoarelor, după prăbuşirea URSS.


De fapt, care a fost cea mai mare realizare a programelor spaţiale, dincolo de progresul tehnologic? Ne-a făcut pe toţi să visăm, să ne depăşim condiţia, să ne facem modele din oameni precum Iuri Gagarin. Lumea aia de acum cinci decenii avea un sens al ei, eram cu toţii conduşi de o utopie pozitivă.


 
După cincizeci de ani, ce-a mai rămas din visele de atunci? Icoana unor oameni curajoşi şi idealişti, peste care se aşterne uşor praful neînţelegerii şi nerecunoştinţei.  Şi un proiect al umanităţii de care îşi mai amintesc din când în când politicieni în căutare de voturi. Atât. Pentru tinerii de azi Iuri Gagarin şi pleiada de cosmonauţi din anii de început nu înseamnă nimic. Lady Gaga, da! Ea este idealul suprem: efort minim, profit maxim, imediat!  

13 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

"Lumea aia de acum cinci decenii avea un sens al ei, eram cu toţii conduşi de o utopie pozitivă." - este absolut superb cuantificat. Imi dati voie sa folosesc si eu expresia in viitor? Evident cu creditul de rigoare acolo unde va fi expusa in romana.

Constantin Gheorghe spunea...

Este liber de preluat ORICE de aici. Fără niciun acord prealabil. E politica autorului acestui blog. Care nu-şi propune nici trafic, şi nici nu trăieşte din reclamă.

Nicolae Nicu spunea...

Estetic şi nutritiv articolul d-lui Constantin Gheorghe.

"Pentru tinerii de azi Iuri Gagarin şi pleiada de cosmonauţi din anii de început nu înseamnă nimic. Lady Gaga, da! Ea este idealul suprem: efort minim, profit maxim, imediat!".
Vizibil. Probabil şi pentru că tinerii de ieri şi-au însuşit prea multe şi prea valorice idealuri, sărăcind şi rarefiind oferta pe o piaţă cu specific greu regenerabil...

Eugen spunea...

Ruşii şi-au exterminat cu sistem elitele (inclusiv cele ştiinţifice) de-a lungul anilor 20, 30 şi 40. Sunt cunoscute procesele din anii 30 în care inginerii sovietici erau demascaţi la grămadă ca "duşmani ai poporului, sabotori şi spioni ai burgheziei mondiale" pentru a fi aruncaţi în lagărele de exterminare din nordul siberian.
Şi nu este vorba numai de Stalin, el a continuat o politică începută de predecesorii săi. Încă Lenin scrisese negru pe alb: "Intelectualii sunt un căcat".

De aceea este de mirare că ruşii au reuşit să ajungă în spaţiu prin forţe proprii.

Fluieratorul spunea...

De acord. Comentam astazi la o cafea cu mine insumi ca ma uit in sus la inginerii care au facut posibile lucruri la care nu indraznea decit eventual un Jules Verne sa viseze, intr-o generatie numai. Ce sa zic de epigoni... Lady Gaga e inca ok, macar face spectacol, da' ce spuneti de alde Guta, Salam si altii ca ei care prind binisor la tineretul pretins cu carte de pe la noi...

Karakas spunea...

Nu erau doar rusi, dar multi evrei rusi, si din celelalte republici ale URSS, intelectuali de calibru. Aveau Universitati si centre de cercetare la care Romania nu visa. Exista cite un Institut de cercetare in toate domeniile cred. Era o expozitie la Moscova pe vremea aia, ii spune VDNH care avea o cladire mare destinata spatiului cosmic (acolo am vazut prima oara rachete, si experientele cu Laika). Multa propaganda comunista, dar se "luptau" cu americanii si pe frontul asta, exista o competiei mare cu SUA pe teme de cucerit cosmosul. Si nu ma mira ca Medvedev spune azi ca pentru Rusia activitatea asta ramine o prioritate. Bravo lor, si care e prioritatea Romaniei? Cuceritul Elenei Udrea?

Karakas spunea...

Inca ceva, putin off topic: europenii au facut foarte rau ca au acceptat "modelul american" de capitalism, si ca au renuntat parca la propriul model social. Dovada este suferinta la care a fost supusa toata Europa din cauza crizei provocata de capitalismul american. Acolo este sursa raului. Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg de ce alte culturi considera SUA drept "evil". Pentru ca este.

"Americans know that banks have mistreated borrowers in many ways in foreclosure
cases. Among other things, they habitually filed false court documents. There
were investigations. We've been waiting for federal and state regulators to
crack down.

Prepare for a disappointment. As early as this week, federal bank regulators and
the nation's big banks are expected to close a deal that is supposed to address
and correct the scandalous abuses. If these agreements are anything like the
draft agreement recently published by the American Banker — and we believe they
will be — they will be a wrist slap, at best. At worst, they are an attempt to
preclude other efforts to hold banks accountable. They are unlikely to ease the
foreclosure crisis."

http://www.nytimes.com/2011/04/10/opinion/10sun1.html?_r=1&hp

Deci, totul va merge ca inainte: bancherii sunt liberi la inginerii financiare, si pot sa minta cit cuprinde ca sa excrocheze clientii. Si asta este modelul "iubit" de Maretul Conducator? Nu-i de mirare, cine se-aseamana se-aduca, hotii cu hotii, escrocii cu escrocii.

Anonim spunea...

Dl. Constantin,pentru tineri nu ınseamna nimic deoarece capitalismul a avut grija sa arunce cu rahat ın "pleiada"...
Vladimir Komarov a fost trimis de communişti ın spatiu "ıntr-o nava spaţiala peticita" întreprinsa pentru a marca 50 de ani de la Revolutia comunista.Acestea este numai unul din motive ka dealtfel ar mai o basca, ştiti şi dv.
Sanatate!

Constantin Gheorghe spunea...

Da, a fost o decizie politică. La fel ca şi cele ale americanilor, care au pierdut şi ei oameni, în nave insuficient testate. Dar nu ăsta era subiectul.

Nicolae Nicu spunea...

Nu are nici o relevanţă, sau induce o relevanţă falsă să nu precizăm contextul în care Lenin ar fi rostit (scris) propoziţia respectivă. Aşa, ruptă din context, sună cum sună.

Ea se referea însă la atitudinea defetistă a intelectualilor chemaţi la acţiune, pe care şi-o manifestau în raport cu marile răspunderi politice şi sociale pe care le implica revoluţia socialistă rusă şi cerinţa izbînzii.

Fluieratorul spunea...

Interesant Viasat History Channel asta seara. Uitasem sa va spun, fellows engineers si nu numai: daca aveti ocazia sa treceti prin Muenchen, nu ratati Deutsches Museum. Sa nu va insele numele, NU este muzeul de lauda al RFG, ci este muzeul tehnicii nu numai germane, the "bestest" I have seen, and more. Enjoy!

Béranger spunea...

Tovarăşul de mai devreme se referă la asta: Suicide Mission.

Anonim spunea...

Un "filigran" al vremurilor de acum, vizibil în comentarii.

În domeniul spațial, nu rușii fugeau după americani în anii 60 ci invers.

Stilul conta, îndemnurile mobilizatoare ale lui Kennedy erau mai frumos scrise, principiul era același. Parcă mai mult o caracteristică a capitalismului, nu? Doar ei sînt cu concurența, ăilalți cu colaborarea. Oameni toți.

Americanii, în pană de navete, au trebuit să umple golul de rachete spațiale cu "motoare" de rachetă rusești, considerate cele mai bune. Au cumpărat cam 100 de bucăți. Asta în deceniul trecut. Nu e un merit mic pentru ruși.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...