luni, 11 aprilie 2011

Prizonierii neputinţei



USD a renunţat să mai depună Moţiune de Cenzură în cazul angajării răspunderii în cazul plafonării salariilor din educaţie şi a noului Cod Social. Cele două partide au anunţat, în schimb, că vor anula sau modifica aceste legi aprobate prin angajarea răspunderii Guvernului în momentul în care vor ajunge la guvernare. Problema este că schimbările induse de unele dintre ele vor fi ireversibile. Iar rezistenţa la schimbare din partea celor care au comandat aceste schimbări, vezi Codul Muncii, va fi acerbă. Iar în cazul altor schimbări, cum este desfiinţarea spitalelor, ce-ar mai fi de făcut peste doi-trei ani, după ce vor fi plecat medicii şi personalul medical din localităţile fără spitale, aparatura distrusă sau vândută pe nimic?  


Practic, în acest moment, nimeni nu mai poate schimba ceva în România. Oamenii sunt disperaţi să supravieţuiască,  urăsc din rărunchi politica şi pe politicieni, Parlamentul nu mai există, ca instituţie, iar o mână de demenţi jefuieşte banul public şi predică "reforma statului"?

Deşi nu pare, schimbarea tot ca urmare a unei explozii sociale va veni. Acum nu s-a atins masa critică, pentru că, spre deosebire de ultimii ani ai regimului Ceauşescu, există supapa emigraţiei din motive economice. Doar că am impresia că fenomenul îşi atinge limitele. Agricultura de subzistenţă şi le-a atins deja. Nu am date statistice, dar cei de la ţară au ajuns cumpărători neţi de alimente. Mă refer la deţinătorii de ferme individuale de până la 8-10 hectare.

Scăderea dramatică a puterii de cumpărare, accelerată de inflaţie(peste opt procente martie la martie), creşterea şomajului, un posibil şoc petrolier, un an agricol prost, nişte fantezii libertariene ale Pulimii Sale, şi un pretext oarecare pot da foc României. La propriu.


Nimeni nu-şi doreşte aşa ceva. Dar nici nimeni nu face ceva pentru a opri acest curs periculos al lucrurilor. Deocamdată puterea râde, cântă şi dansează, raportează realizări măreţe şi se pregăteşte să-l realeagă pe boc în funcţia de Pitic de Grădină Preferat al Iubitului Conducător. Dar Titanicul s/a pupat deja cu aisbergul...

PS: are dreptatea lui şi prostul ăsta de la RL. boc le face un bine bolnavilor din oraşele rămase fără spitale. Decât şpagă de fiecare dată când se internau, o cheltuială cu înmormântarea, şi au scăpat de orice griji! Presupun că şi asta face parte din parteneriatul dintre stat şi biserică.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Dle.Constantin,
Am impresia ca este vorba de ceva mult, mult mai grav dect simpla indobitocire a populatiei. Recitesc acum " Razboaiele secrete ale presedintilor" si situaria incepe sa semene cu cea din unele tari descrise in prima parte : anii '50-'60 ai sec. XX în tarile din America Latina si Indonezia. Probabil ca România detine ceva ce intereseza extrem de mult companiile americane si pentru asta este necesara o tara care sa nu opuna rezistenta. Basescu începe sa semene din ce în ce mai mai mult cu Somoza si cu Batista. O schimbare de regim va duce la ocupare de facto în numele apararii "libertatii". Nu sunt extremist dar nici nu pot sa nu fac niste constatari. Sper sa fie numai niste impresii gresite. Scuze pentru deranj.

Fluieratorul spunea...

Aia cu "lasa ca desfacem noo tot cind venim la putere" e o timpenie maxima, si o dovada clara ca pe flacaii din opozitie nu-i intereseaza soarta omului de rind mai mult decit pe cei de la putere. Eu stiam asta, altii s-au edificat acum, fara indoiala. Populatia Romaniei este complet nereprezentata in momentul asta. Parlamentul chiar nu-si mai justifica existenta. Basescu a vrut-o si Antonescu o desavirseste. Jenanta si impotenta opozitie.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...