sâmbătă, 30 aprilie 2011

S-o luăm pe deşte...



Care va să zică avem una bucată post de televiziune de ştiri. Care aparţine unui mogul media(vorba vine!) cam dus cu pluta. Că SOV nu e tocmai un exemplu de sănătate mintală. Mogulul nostru a făcut servicii tuturor din politică, mai pe faţă, mai prin dos. Şi-a format o vastă reţea de sprijin, nu doar în politică, ci şi în instituţiile statului. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, aş răspunde că a fost(poate încă este) o puşculiţă a serviciilor secrete.


Postul de televiziune, care dormita sub bagheta lui PliciMan, alias Silviu Prigoană, a fost cumpărat de SOV şi s-a afirmat înaintea alegerilor din 2004. A fost o voce a opoziţiei de atunci, deşi mulţi spuneau că ar fost cumpărat, în realitate, de Năstase, sau oricum de baronii PSD. I-a servit lui băsescu în perioada în care se lupta pentru supravieţuirea la Cotroceni, în 2007.


SOV a făcut greşeala vieţii lui când s-a înhăitat cu băsescu. De la ce s-au luat e greu de spus. Se poate specula, dar la ce bun? Dar s-a ajuns la un soi de situaţie de "care pe care". Iar SOV nu avea cum câştiga, cu toţi banii lui, pentru că nu cu băsescu se contra, ci cu statul român şi cu aparatul lui represiv.


Acum să nu ne bucurăm prea tare. Statul se confundă cu traian băsescu, şi nu serveşte interesul public, ci doar capriciile Pulimii Sale. E o situaţie cum nu se poate mai proastă pentru noi toţi. SOV repetă aventura lui Hodorkovski. Într-un decor caragialesc, dar asta e doar o pată de culoare. 


Dacă stăm să ne gândim mai bine, băsescu nici nu are nevoie de Realitatea Tv. Sau nu acum. Chiar şi în condiţiile modificării Constituţiei, el nu mai poate candida. Evident, l-ar interesa maxim să lase la Cotroceni o persoană din anturajul său, care să-i fie un soi de poliţă de asigurare. Şi aici are o problemă: după cum s-a purtat cu ei, practic nici măcar pe boc nu se poate baza în PDL. Iar madam Udrea ar fi prima care i-ar lua gâtul! Dar orişidecât, parcă ar avea un plus de confort după 2014, dacă ar fi un pedelist la Cotroceni.


Până atunci sunt alegerile din 2012. Care nu se vor câştiga la televizor, ci în stradă, cu pufoaice, găleţi, pui, peşti congelaţi, alea, alea. Iar la acest capitol puşculiţa de partid a pedeliştilor e plină, ceea ce nu e cazul cu USL. Acum nimeni nu poate garanta că, şi cu pomeni electorale masive, PDL va câştiga suficiente mandate pentru a forma guvernul. Şi aici intervine singura miză a deţinerii unui post de televiziune de ştiri: un referendum pentru rămânerea la Cotroceni. Nimeni din actuala opoziţie nu-l va ierta pe băsescu, şi la prima ocazie Parlamentul, dacă va fi dominat de actuala opoziţie, îl va suspenda.


Întrebarea este dacă Realitatea Tv va supravieţui până atunci. Elan Schwartzenberg, dacă el este noul proprietar, va trebui să lupte din greu cu Ghiţă-ASESOFT  pentru a-şi exercita autoritatea în trust. În plus trebuie să asigure finanţarea postului, care înghite bani în draci. Pe care nu-i scoate din publicitate.


Acum, dacă surpriza lui SOV pentru băsescu este musiu Elan, mă tem că e vorba despre un mare fâs. Care nu-i foloseşte la nimic. De data asta este la mititica pentru a rămâne ceva vreme. Oricum, destulă să se aleagă praful de afacerile lui şi de televiziune.


Pentru "virtutea" presei româneşti, aventura asta nu înseamnă nimic. Onoarea ei nu are cum fi mai şifonată decât este acum. Pentru jocurile de putere da, înseamnă ceva. Cei care cred că dacă au bani se pot situa pe poziţii de forţă în raport cu cei care administrează statul primesc o lecţie, prin SOV. Din păcate, această lecţie nu este spre binele nostru. Pentru că nu despre puterea publică vorbim, când pomenim cuvântul "stat", ci despre o ocultă formată din birocraţi, aleşi sau numiţi, care au privatizat instituţiile statului şi le folosesc în scopuri private.

Aşa că ăia de se bucură că i-a tras-o cineva lui SOV ori sunt proşti, ori sunt tâmpiţi...

Un comentariu:

cristi spunea...

Dle. Gheorghe, am o problemă cu "alegerile din 2012 [...] se vor câştiga la televizor, ci în stradă, cu pufoaice, găleţi, pui, peşti congelaţi, alea, alea". Asta pare să se întâmple doar din 2008, până atunci nu prea am auzit de aşa ceva, oricum nu la scara asta. Au mai fost cadouri din astea dar nu s-a spus niciodată că ele au fost determinante în alegeri. Problema mea este următoarea: dacă accept acea afirmaţie ca adevărată atunci democraţia nu poate funcţiona în România, pentru că suntem un popor inferior, un defect genetic al omenirii. Asta este victoria ultimă, supremă, definitivă a lui Băsescu!
Asta cu "alegerile se câştigă cu cadouri" e doar unul din talking point-urile portocalii, pe lângă "toţi politicienii sunt la fel" şi mai nou "poporul e laş, leneş, prost, hoţ". Toate astea îndeamnă la resemnare şi apatie, ceea ce îşi doresc de fapt pentru ca să îşi îndeplinească obiectivul pe 2012: USL cu mai puţin de 50% din mandate. Băsescu încearcă să convingă cât mai mulţi români că nu are rost să voteze pentru opoziţie, a cărei politicieni sunt la fel şi oricum ceilalţi votanţi sunt laşi, leneşi, proşti şi hoţi cumpăraţi uşor cu cadouri electorale.
Nu vă suspectez absolut deloc de băsism. Dar avem o problemă atunci când astfel de idei sunt preluate şi răspândite de bloggeri, ziarişti, comentatori tv. care nu sunt băsişti şi totuşi înghit pe nemestecate astfel de chestii. E plin la A3 şi RTV şi prin bloguri serioase de aşa ceva. Maşinăria de zvonuri şi manipulări a noii securităţi funcţionează din plin şi nu sunt nişte incompetenţi, la asta se pricep.
Dacă ceva pare să explice opţiunea greşită din 2009 nu înseamnă că e şi adevărat. Românii nu l-au votat pe Băsescu pentru că au fost proşti, leneşi, hoţi şi laşi cumpăraţi cu mită electorală ci pentru că au fost neinformaţi, unii prin propria alegere. Mulţi români resping politica, citesc doar pagina de sport sau can-can prin ziare, schimbă canalul dacă se vorbeşte de politică, dar totuşi votează. Şi votează după cum le-a mers. Cei mai mulţi votanţi de-a lui Băsescu au votat aşa pentru că i-au atribuit greşit "trăitul bine" de până în 2009. Prezidementul şi securiştii lui au înţeles perfect asta şi nu sunt chiar aşa de optimişti cum vor să ne facă pe noi să credem că sunt. Boc şi stăpânul lui joacă un rol atunci când râd ca proştii tot timpul: o fac tot ca să descurajeze votarea opoziţiei, să inducă deznădejde şi resemnare în noi.
Sper ca românii să îşi revină în 2012 - foamea şi lipsurile au uneori un efect pozitiv asupra intelectului - şi atunci rânjetele portocaliilor o să le cam îngheţe pe buze la anu. Atunci va trebui să insistăm ca Ponta să îşi ţină promisiunea aia cu justiţia...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...