joi, 7 aprilie 2011

Bucuroşi le-om duce toate



Mă aşteptam la o ripostă mult mai vigurioasă din partea presei şi a societăţii civile după moartea celor doi pacienţi, victime ale unei reforme tembele, promovată de politicieni cretini, pentru care noi nu existăm. Ţi-ai găsit! Unii tac mâlc, alţii s-au proptit de poarta lui Urinel, sau se masturbează cu Pepe. Iar poporul român se comportă ca în versurile lui Eminescu: "De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris şi pentru noi, Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război". Puneţi în loc de pace şi război tăieri de salarii, şomaj, umilinţe, moartea cu zile, ce vreţi voi.


Aşa că "reformele" vor continua, cu costurile aferente. În fond, nu zicea tot azi porcul ăla de ministru al sănătăţii că reformele din domeniu produc deja rezultatele scontate?!

7 comentarii:

Karakas spunea...

Mda, unde-s "constiintele neamului", Plesu, Liiceanu et al sa scoata-n lumea-n Piata Universitatii?

Fluieratorul spunea...

Si acest subiect, ca si altele, este ca aisbergul, there's more in it than meets the eye... Au dreptate si aia care spun ca printre "spitalele" inchise au fost si dispensare insalubre si nefunctionale in care nici macar curatenie nu se facea ca lumea, si care nu ofereau atentie si ingrijire profesionala. Unele spitale mari ar merita inchise pentru a pedepsi absoluta nesimtire mai ales a cui ar trebui sa asigure ordinea si curatenia. Nu e mare lucru sa cumperi detergent si sa-l folosesti...

De fapt, pe nimeni nu intereseaza calitatea actului medical, nici autoritatile si nici lucratorii din sanatate n-au nici o strabatere in ceea ce-i priveste pe bolnavi. Am cunoscut foarte putini oameni, si in acel sistem ca si in altele, care si-au ales acea meserie din vocatie si care au practicat-o cu bun simt. Niste idealisti, rari ca toti idealistii.

De fapt, ministerul sanatatii se scutura acum de tot de ceva de care toata lumea s-a lepadat sistematic de-a lungul vremii: populatia rurala a acestei tari. Toti ar fi fericiti daca aceasta populatie ar disparea brusc, pentru ca este mare procentual (~41%), imbatrinita, saraca, lipsita de educatie si perspective, devenita needucabila de-a binelea in ultimii 20 de ani (mai mult si mai intens decit inainte, spre mirarea mea, posdecembrismul a fost mult mai naucitor pentru ei decit cooperativizarea, le-a facut viata foarte grea in masa), deci creeaza numai probleme.

La tara nu mai sint scoli, biblioteci si librarii, nu erau oricum spitale si dispensare decente, nu sint nici farmacii, nu mai sint nici CAP-urile si IAS-urile, nu mai e nimic pentru omul de rind. Cine a putut sa plece a plecat, cine a putut incropi o mica afacere a facut-o, dar masa de populatie rurala este doomed. Nu se intimpla mare lucru nici prin orasele mici...

Desfiintarea dispensarelor si spitalelor din comune orasele mici de fapt este o poveste lunga, ele oricum au fost prost managerizate, capusate, subfinantate, impinse in mantinela sistematic de toate guvernele post-decembriste. Ce face acum Cseke Attila este sa puna bomboana pe coliva si s-o declare gatata.

Probabil ca ar fi interesant de studiat cum au rezolvat altii lucrurile, care este densitatea normala de servicii medicale in zone rurale si urbane in lume, citi medici, cite asistente, ce specializariraportat la mia de locuitori urbani si rurali asigura fiecare tara, mai ales cele care au sisteme la care ne uitam in sus. Poate aflind ceva de la altii mai destepti vom fi in stare de o strategie si de-un plan de acum incolo, pentru ca pina acum n-a avut nimeni nici strategii, nici planuri. [to be continued]

Fluieratorul spunea...

[cont.d]
De-aia nu reactioneaza nici opozitia, pentru ca n-are nici habar nici interes in legatura cu problema, si n-au bani sa inceapa campania electorala acum. Opozitia nu reactioneaza la nimic, si in afara de vreo doi, trei oameni bine "articulati" pe sticla, n-au nimic. Presa mai latra, si aia numai dintr-o parte, latra cit poate, dar n-are nici o relevanta si nici o sustinere.

Antena 3 (cu "alunecarile" aferente) nu poate tine loc de opozitie, de societate civila, de opinie publica, oricit de tare s-ar zbate. Opozitia, societatea civila si opinia publica sint ocupate mereu cu altceva.
Reforme in sensul adevarat nu face nimeni. Ce se intimpla este ca se incetateneste si se legalizeaza LIPSA dreptului cetateanului la servicii din partea statului pe care il plateste, si cetateanul n-are nimic impotriva. Dupa cum vedem in fiecare zi. In curind, aceste drepturi vor disparea cu totul, si ne vom trezi cu totii din "somnul cel de moarte", in plina "fantezie" (gen "MadMax", "Idiocracy", "1984") si ne vom intreba ce ne-a lovit si cum de s-a intimplat.

Probabil ca asa au crapat dinozaurii, de ametiti ce erau n-au fost atenti cind a inceput sa le inghete coada, si pina si-au dat ei seama ca de fapt groasa si e in realitate, si neuronul "tusti", s-au trezit morti... Asta-i.

Iar m-am'nnervat, si iar am fost facut prost pentru ca am folosit calculul diferential si integral la locul de munca. Am o zi proasta.

Lilick Auftakt spunea...

Las' ca daca o sa fie eutanasiat un singur caine o sa se umple pietele Bucurestiului. Nu am nimic cu animalutele, imi plac mult. Dar mi se pare total deplasat ceea ce se intampla: ca ies mai multi Bucuresteni in strada pentru problemele animalelor decat pentru cele ale oamenilor.

Fluieratorul spunea...

In Sibiu, la manifestatia pentru ciini de ieri a fost de zece ori mai multa lume decit la manifestatia pentru contra noului cod al muncii... Reiese ca problema salvarii ciinilor este mai importanta pentru sibieni decit stabilitatea (si existenta, pentru unii) locului de munca... Nu ca as avea ceva cu ciinii, ca n-am, dar sint foarte multi si foarte agresivi in Sibiu, si ma mir, ca nu sint muritori de foame. In cartierul in care stau eu cu chirie, ciinii arata mai prosperi decit oamenii, deloc slabi, cu blana lucioasa, si ataca cam tot ce prind mai "slab" (femei cu copii, batrini, etc.) N-am putea sa-i exportam, oare?

Matilda spunea...

Spitalele renovate valorează mult, nemaivorbind despre terenurile aferente. Ghici cine este interesat ?

Fluieratorul spunea...

Ah, Elena Udrea, aceasta Claretta Petacci pe val a noastra, primeste limbi gretoase la B1TV de la Robert Turcescu si Ion Cristoiu. Scroafa urcata in copac, proasta cu strigaturi, si "profesionistii" in rahat. De-un penibil greu de descris. Nu va uitati daca nu va tin ficatii...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...