vineri, 1 aprilie 2011

Antidotul pentru fanatism




Un român a murit decapitat de afgani fanatizaţi, care au atacat o reprezentanţă ONU în oraşul Mazar-i-Sharif. Nu a fost singura victimă. Deocamdată se vorbeşte de douăsprezece până la douăzeci de victime.


Un val de indignare o să cuprindă lumea "civilizată". Dar poate ne aducem aminte că hoarda aia care a atacat azi sediul reprezentanţei ONU avea motive serioase să fie furioasă. S-au strâns cam multe: victime colaterale, mii de civili ucişi de forţele NATO şi de americani, soldaţi americani care au asasinat cu sânge rece civili nevinovaţi, de plăcere, apoi s-au fotografiat cu ei, politicieni occidentali idioţi care vorbesc despre "cruciade", şi, bomboană pe colivă, un pastor american arde un Coran. Am trecut peste amănuntul că Occidentul susţine cel mai corupt regim cu putinţă, cel condus de Karzai. 


Escaladarea violenţei era previzibilă în Afganistan. De zece ani acolo se desfăşoară un război care nu a rezolvat absolut nimic. Şi a demonstrat că "nation building", "democracy export" şi alte tâmpenii sinistre, inventate de politologi-şoareci de bibliotecă sunt doar scuze pentru intervenţii armate mai mult sau mai puţin justificate ale Occidentului, la scară globală. Care vrea să-şi impună dominaţia, pentru că aşa s-a structurat, mental vorbind, în ultimele două milenii. Iar în dorinţa sa de dominaţie s-a folosit de religie ca de un deschizător de drumuri. Cruciadele au fost exprimarea fanatismului religios creştin, aşa cum atacul de azi este exprimarea fanatismului religios islamic.


Doar că cele două fanatisme au cunoscut evoluţii inverse: cel creştin a scăzut din intensitate, pe măsură ce a crescut prosperitatea creştinilor, şi invers: pe măsură ce în lumea islamică a crescut sărăcia, şi ca urmare a politicii imperialiste a puterilor coloniale, occidentale şi creştine, a crescut fanatismul. La ora criciadelor, şi înaintea lor, islamul prosper îşi permitea luxul toleranţei religioase şi coexistenţei paşnice.


Aşa că morala e simplă: câtă vreme Occidentul nu le-a adus celor din Afganistan, ca şi celor din Irak sau din alte zone fierbinţi ale fanatismului islamic, mai multă prosperitate, fanatismul va fi în creştere. Cretinul care a ars Coranul nu este un fanatic religios, deşi oficiază ca pastor. Este un exhibiţionist, un tembel, care habar nu are de lumea în care trăieşte, da nu un fanatic. Dacă ar fi cu adevărat credicios, ar şti ce înseamnă respectul faţă de fundamentele unei religii, şi ce poate produce un gest precum arderea Coranului.


O viaţă demnă şi prosperă este singurul antidot pentru fanatism. Pentru orice fel de fanatism. Ni se spune că nu este posibil, că sărăcia este inevitabilă. Foarte bine. Dar să nu uităm că există şi în Occident un potenţia de radicalitate, de violenţă socială, că şi aici sunt destui fanatici.


În loc să acceptăm polarizarea socială obscenă din zilele noastre, în loc să cheltuim mii de miliarde de dolari şi de euro în războaie tembele, am putea rezolva nevoile acestor oameni, peste tot în lume. Şi sigur ar fi o lume mai liniştită şi mai puţin fanatizată, în care arderea unei cărţi să nu mai ducă la decapitarea unor oameni.  

8 comentarii:

Dragos B spunea...

Si cand te gandesti ce bani au musulmanii putred de bogati din Zona Golfului si cum ii arunca pe tot soiul de prostii in loc sa-i ajute pe fratii lor care traiesc in saracie pentru ca nu stau pe titei...
In loc sa le faca scoli, spitale, drumuri si altele asemenea arunca banii aiurea... Pacat si mai mare rusinea!

incognito spunea...

As fi curios sa vad ce zice UDMR-ul de chestia din Afganistan. Luand modelul, si ceva unguri si-ar fi putut pierde capatanile pe la Bucuresti dupa isprava lui Csibpilica Barna de la Miercurea Ciuc.
Daca se apropie cumva de Abrud chiar nu cred ca va scapa de sisurile motilor.

http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/03/pdl-partid-fascist.html

Karakas spunea...

Ce cauta, asta are Romania! Reactia aia violenta a avut loc la instigarea popilor musulmani ca raspuns la arderea Coranului in SUA de catre alti fanatici timpiti! Iar romanii mor ca prostii, intr-un conflict care nu este al lor.

PS: O intrebare simpla. Suntgem de citi ani in Irak, Afganistan, acum in Libia, sugind Licuriciul? Si, o duc romani mai bine?

Anonim spunea...

ce naivi mai sint romanii!!!
musulmani bogati care nu-si ajuta semenii? pai banii lor sint in bancile vesticilor iar cind nu fac ce "trebuie" se confisca si se mai trezesc si cu armate straine pe capul lor!!! asa functioneaza si se vede asta la tv de vreo 20 de ani!!!!! franta a ameninta romania acum zeci de ani cind a vrut sa construiasca o cale ferata intr-un stat african. deci treziti-va la realitate ca vedeti de ce-i in stare vestul vostru pe pielea vostra si stati asa ca abia au inceput cu voi pt ca v-au vazut slabi de minte!!!

asta au facut din voi:

https://www.youtube.com/watch?v=ygtqaH-hnFs

Anonim spunea...

altii mai fraieri n-au fost gasiti in europa!!!!


http://www.adevarul.ro/actualitate/wikileaks_despre_romania/Mancare_modificata_genetic-_Romania_era_calul_troian_al_SUA_in_Europa_0_453555271.html

Anonim spunea...

curs: sa intelegem cum functioneaza maretul capitalism al marilor destepti ai lumii vesticii care v-au invatat ce-i aia.

https://www.youtube.com/watch?v=g32ObW8PoOg&feature=related

Fluieratorul spunea...

Si daca asta ar fi adevarata (via Beranger, http://www.nytimes.com/2011/04/02/world/africa/02levy.html?_r=1), ma intreb cite plete in vint (de femei, de barbati) fac politica de fapt in lume in locul "alesilor" nostri...

Anonim spunea...

Dar poate ne aducem aminte că hoarda aia care a atacat azi sediul reprezentanţei ONU avea motive serioase să fie furioasă.

Oricat de serioase si intemeiate ar fi fost motivele, nu te repezi sa omori niste oameni nevinovati, care nu au nici o legatura cu ceea ce a facut un american descreierat. Daca fanatismul religios justifica omorarea fara discernamant, atunci, imi pare rau, dar eu sunt "adeptul" cruciadelor, si eliminarii fara scrupule a unor astfel de fanatici.

Acea entitate care a atacat reprezentanta ONU nu are nimic uman in ea, nu are nici o legatura cu specia umana, sunt doar niste animale inferioare, iar specia umana trebuie sa se apere de ele.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...