miercuri, 9 februarie 2011

Teologie şi ticăloşie




Nu ştiam că teologia rimează cu ticăloşia. Dar în România lucrurile astea se întâmplă, fac parte din peisaj, iar când este vorba de adunătura sinistră a oranjgutanilor, ar fi nefiresc să putem vorbi de normalitate şi moralitate.  

Ei bine, un suav teolog, Mihail Neamţu, ajuns, ca orice sinecurist de partid şi de stat, un înfocat pupinbăsist şi un aprig contestatar al statului, de la care mai ciupeşte un ban muncit de alţii, ne dă cheia întâmplărilor din ultimerle zile, dar şi ale celor care au să vină.

"Cum poate PDL să împiedice transformarea unui năduf poate trecător într-o statornică ură, lipsită de milă sau regrete? Ce anume va potoli nervozitatea oamenilor care, strânși în mulțimi, n-ar ezita poate să recurgă la agresiune fizică împotriva reprezentanților Guvernului?


Răspunsul e simplu: canalizarea acestei revolte către țapi ispășitori vizibili dinăuntrul și din afara PDL. Sunt în partid capete care, deși se ascund, trebuie să zboare (figurativ, firește): baroni locali, lideri centrali, voci ostoite în blocarea reformei interne, chipuri șterse, inși fără competențe minimale. PDL are nevoie de un sănătos paratrăsnet – obiect care merită chiar inventat,dacă acestă ură se vrea totuși canalizată (damage-control).

Un al doilea rând, resentimentul e personalizat și se îndreaptă cu precădere împotriva lui Emil Boc (un prim ministru altminteri integru și necorupt). Suprapunerea funcției de premier peste funcția de lider al partidului ar putea fi fatală. Cum să defilezi mai departe cu același nume la vârf, când PDL e stagnant la 15%?

În al treilea rând, discursul anti-corupție trebuie aplicat în mod aspru, cu multă convingere. Oamenii vor să vadă că tribunalele din România lasă ca vocea dreptății să triumfe: e timpul să plătească cei care au prejudiciat binele obștesc. Contra-ofensiva de cucerire a electoratului dreptei trebuie să includă și explicarea amănunțită a luptei dusă de liberal-socialiști împotriva justiției (a magistraților independenți și a procurorilor DNA)."


Deci, în esenţă, pula justiţie, pula relansare economică, pula anti-corupţie! Inventarea de ţapi ispăşitori şi de paratrăsnete, pentru a canaliza ura populaţiei către alţii, nu către vinovaţii din PDL. 


Bă, nea Caisă! PDL are ditai ţapul ispăşitor în dotare! E cât un bizon îndopat cu steroizi şi anabolizante! Se numeşte traian băsescu. Nu trebuie inventat, nu e nevoie să pui instituţiile statului la muncă pentru a manipula opinia publică, fabricând dosare, nu e nevoie de nimic. Ieftin şi bun!  


A, uitam! Paratrăsnetul e pentru Pulimea Sa, nu Pulimea Sa!  Da, asta e chiar o problemă. Dar, după o scurtă discuţie cu Cel de Sus, teologul nostru o să găsească el o soluţie să se canalizeze ura unde trebuie: cât mai departe de traian băsescu.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...