vineri, 4 februarie 2011

Să se fi născut alternativa?



Mâine se oficializează Uniunea Social-Liberală. Cum ştiţi, am fost un susţinător al colaborării dintre PSD şi PNL. Dar ceva nu sună bine în afacerea asta, şi nu ştiu încă ce. Mi se pare că PSD a făcut prea multe compromisuri şi s-a pus cumva într-o poziţie subalternă. Mi se pare că PNL crede că are dreptul să ceară mai mult decât poate da.


Oricum gestionarea acestei alianţe va fi foarte dificilă: sunt prea multe primadone în ambele partide. Şi apoi nu ştiu câţi din ambele partide se gândesc mai departe de schimbarea puterii. Or, ţara asta are nevoie de mai mult decât o alternanţă la guvernare: are nevoie de un proiect naţional, şi mai ales de o reală reconciliere naţională, după două mandate ale lui băsescu în fruntea ţării, timp în care a reuşit să ne încaiere pe toţi. 


Dar nu poţi face reconciliere naţională, când tu(mă refer la cele două partide) faci o alianţă în silă, nu din convingere, ci mai mult din interes.  Aici e mult de lucru pentru a convinge oamenii de sinceritatea şi de moralitatea acestei construcţii politice, de care România chiar are nevoie. Doar că la noi e multă superficialitate în orice, chiar şi în astfel de proiecte.


Oricum, până acum alianţa lasă impresia de improvizaţie, de lucru făcut să nu dureze. Chestia aia cu valabilitatea pe zece ani pare mai degrabă o glumă. Dar sunt optimist, şi sper să dureze măcar până după alegerile de anul viitor. Oricum, un prim pas a fost făcut. Să vedem care vor fi următorii. Şi mai ales cât de repede se încaieră şi ăştia. Dacă nu se ceartă în următoarea săptămână, ei bine, ar fi chiar un succes!

4 comentarii:

basescul spunea...

Noi o ducem bine !  Voi ?


Sa speram ca nu se cearta si alianta sa fie spre binele poporului roman

Anonim spunea...

Vom trai si vom vedea daca ei se vor impaca.Eu totusi sunt optimist.

incognito spunea...

Sa inteleg ca n-ati vrea sa crape bestia ca sa reziste alianta? Daca au inteles ca trebuie sa stea uniti pana se alege praful de Basescu si ai lui (cu totul cu UNPR si minoritati) e suficient. In rest, daca inteleg sa se lanseze intr-o competitie fair-play, in limitele democratiei, ca ne propunem sa ajungem "tot acolo" de-a dreapta sau de-a stanga caii de mijloc - si asta sa hotarasca numai electoratul, asa cum e el - nu mai conteaza ca e ala sau alalaltu'. Important e sa vedem cum, mai repede sau mai putin repede, ne miscam inainte,in directia fireasca. Pentru asta insa cred ca efortul cel mai mare ar trebui sa-l faca si stanga si dreapta in privinta educatiei celor ce trebuie sa aleaga.
Daca ar fi sa dau un sfat electoratului i-as spune ca niciodata - chiar daca principial si constitutional un om are dreptul la doua mandate - (cel putin inca 5 legislaturi de acum incolo) sa nu mai acorde increderea celor ce se afla deja la putere. Un nou mandat le da timp sa le creasca gheare si dinti cu care sa se agate ulterior de putere. As interzice prin Constitutie dreptul celui ce se afla la putere la campania electorala inainte de alegeri, pentru ca daca a facut bine in timpul mandatului chiar nu mai are nevoie de campanie iar daca a facut rau chiar nu mai are ce spune.

casandra spunea...

Deocamdata este o tentativa de alternativa.
Daca in primele 6 luni isi limpezeste mesajul si obtine coerenta discursului, dar si selecteaza vreo 10-20 de purtatori de mesaj (trebuie sa fie mai multi pentru a dovedi forta), s-ar putea chiar sa fie o solutie.
Vom vedea. Eu le doresc succes.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...