miercuri, 16 februarie 2011

Bate vânt de '68!



Mă doare în cot de "averile" sindicaliştilor. Nu mă interesează! În 21 de ani de "capitalism" unii se mai şi îmbogăţesc. Cu mai mult sau mai puţin just temei, ca să zic aşa. Ce e rău că unii sindicalişti sunt bogaţi? Ce e rău că oamenii sunt bogaţi? Deşi averile lor sunt ridicole, dacă judecăm după ce înseamnă "bogat" într-o societate normală şi prosperă. Mai degrabă aşa ar trebui să arate averea cuiva din clasa de mijloc.


Sigur că băsescu, pentru că numai un tâmpit ar putea crede că ANI s-a apucat de capul ei să "cerceteze" lotul liderilor sindicali, se foloseşte de resentimentele românilor, asmuţindu-i împotriva liderilor de sindicat. E acelaşi băsescu, promotorul modificărilor la Codul Muncii, care, indiferent ce zic unii şi alţii, va avea un singur efect: fa face din angajaţi, de la stat, de la privat, sclavii angajatorilor. Cu mediatizarea până la vomă a acestui subiect, împuşcă doi iepuri dintr-un foc: distruge mişcarea sindicală, şi-şi asigură liniştea în stradă, şi îndeplineşte şi ordinele finanţatorilor lui, patroni de mari întreprinderi, care astfel îşi pot mări liniştiţi profiturile pe spinarea angajaţilor.


Nu din simpatie pentru simplii sindicalişti face ceea ce face băsescu. Îl doare fix în cur de oameni. băsescu nu se iubeşte decât pe sine. Totul se învârte în jurul lui. Pur şi simplu cine nu i se supune, cine nu ascultă de ordinele lui este distrus, şi pentru asta foloseşte fără jenă instituţiile statului. De asta la căderea actualei puteri cei care vor conduce România trebuie să trimită în faţa justiţiei toate slugile lui băsescu, din serviciile secrete, din justiţie, din Procuratură, din Poliţie, de la ANI şi DNA, de peste tot. Pentru că în loc să servească interesul public şi să apere democraţia, slugile astea au distrus statul.


Eu nu aş fi aşa de sigur că ceea ce se întâmplă în lumea arabă nu se poate repeta în Occident. Acum lumea a văzut că o putere care nu respectă voinţa poporului poate fi schimbată şi în stradă, nu doar la urna de vot. Faptul că Sarkozy nu a căzut, şi şi-a impus "reformele" cu anasâna nu este un argument în defavoarea unei astfel de schimbări. Abia acest lucru pregăteşte o schimbare violentă în ţări în care lideri populişti cred că pot face orice în numele "democraţiei".


Bate un vânt de 1968 cam peste tot prin Europa. Unde există la fel de mulţi tineri fără viitor ca şi în ţările arabe, unde studiile superioare nu mai înseamnă nimic, unde meritocraţia a lăsat locul cleptocraţiei şi unde democraţia a devenit doar un ritual lipsit de substanţă şi de urmări.  Tineri care nu pot pătrunde pe piaţa muncii, maturi care sunt alungaţi la peste 50 de ani de pe piaţa muncii, precarizarea muncii, creşterea polarizării sociale, sărăcie endemică, înlocuirea statului providenţă cu statul penitenţă, etc, etc, etc. Nimeni nu ştie ce poate declanşa revoltele, dar ele plutesc în aer. Numai politicienii şi "analiştii" lui peşte nu văd şi nu simt nimic. Sau nu le pasă de nimic, se simt la adăpost, fiind apăraţi de "democraţie". Ei bine, democraţia ca scut nu mai există pentru nimeni, şi, culmea, ei au distrus-o, atunci când au primit mandat să guverneze într-un fel şi guvernează împotriva acelui mandat.


Mă tem că valul contestaţiilor din nordul Africii şi din Orient este mai mult decât o contestare a unui sistem politic autoritarist de guvernare. Este o contestare a unei ordini sociale şi politice care are un model la bază: modelul occidental.  Şi motivele contestării sunt întemeiate, fie şi numai dacă ne gândim că este un model ipocrit, care nu face nimic concret pentru oameni. Căutatea fericirii nu înseamnă nimic. Este doar o frază frumoasă. Libertate, egalitate, fraternitate, da, au însemnat ceva. Dar modelul nu se mai bazează pe aceste fundamente, ci pe corupţie, pe minciună, pe lăcomie, pe negarea celuilalt.


Nu ştiu de ce am impresia că Mubarack regretă acum că nu a avut cu cine negocia schimbarea, că nu a lăsat să se construiască alternative, că nu a avut sindicate, care să organizeze şi să încadreze protestele. Nu ştiu nici de ce am impresia că băsescu nu ar regreta nimic! Dar asta e situaţia...

6 comentarii:

chien spunea...

Va recomand un articol:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/feb/10/working-class-lord-lang-cuts

chien spunea...

Si un reportaj:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/video/2011/feb/16/precariat-flexible-labour-market-video

Anonim spunea...

Pt. toti decerebratii actuali ,care cand aud de - social -fac o paralela negativa imbibata de satanism ...cu socialism ,sa le readucem in minte un slogan carora multora le va crea nostalgii,si pe buna dreptate, fata de timpurile cand se traia cu adevarat !
Nici paine fara munca ,nici munca fara paine !
Nimic nu este mai actual ,mai ancorat in meandrele concretului (asta a fost un citat ) cand avem o tara bogata -noi cersind din poarta-n poarta -si-avem si milioane de someri ,si salariu mediu pe economie de tot rahatul ,si multinationale veroase (toate) ,si beizadele ce n-au muncit O ZI in viata lor ,dar care se lafaie in Bugattiuri (vezi mustaciosu' ala penibil de tiriac cu al sau :rumanii nu munceste ! munceste drogatu' de fi-su la buci )se schimba si codul muncii ,si sa vezi trai-cu curu-in vatrai ,si ne zice papagalu' de Francks ce sa mai facem si dregem ,si sa-i salvam cu banii nostri pe poponarii aia din occident ce-au declansat Criza si mai etc.

Si inca unul adanc >Hai la lupta cea dreapta, rob (ce sunt ) cu rob (ce sunteti), sa ne unim !Si sa-i starpim pe nenorociti !

Karakas spunea...

"Modelul" s-a bazat pe furt masiv, probabil cel mai semnificativ furt, cu acte in regula, din istorie. Profitul insusi, instrument de baza in economia capitalista, poate fi provit ca un furt, daca este "maximizat" in mod ridicol si nu este reinvestit.

Citit ce spune escrocul din inchisoare, Madoff, despre escrocii din libertate, bancile, care ar fi stiut de toate escrocheriile, dar le-au acoperit, probabil si ele interesate sa isi ia procentul din jaf:

http://www.nytimes.com/2011/02/16/business/madoff-prison-interview.html?scp=4&sq=Madoff&st=cse

Gabriela Savitsky spunea...

Trebuie adoptat Noul cod al Muncii.
De-aia le-a dat drumul la sange sindicalistilor.
Sa-si poata monta ei piesa cu sclavia.

Fluieratorul spunea...

Ba ma intereseaza averile sefilor de la sindicate. Unii dintre ei au scufundat fabricile de sub muncitorii pe care trebuiau sa-i apere, si au furat mai ceva si cot la cot cu hotii. Drept e, nu aia care sint luati la bani marunti acum, in public. Eu stiu de unii mai "obscuri", printre altele tartori si peste traficul cu valuta mai pe vremuri si carne vie astazi. Nume si date la cerere. Pe astia chiar as vrea sa-i vad cum umbla scalpati pe strada.

Cit despre cine vinde iluzii si ce prostii crede majoritatea, asta e vizibil mereu, la vot. Majoritatea decide realitatea, fie ca ne place fie ca nu. Sint de comentat "placerile" oferite de alternative. Eu unul cred ca sintem terminati exact pentru ca n-avem intre ce variante sa alegem, nici la capitolul oameni, nici la capitolul idei.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...