vineri, 25 februarie 2011

Un sfat pentru USL



Nu ştiu dacă Blejnar este sau nu vinovat de cele pe care i le impută tot mai multă lume, cunoscătoare a fenomenelor al dracului de normale, după standardul autohton, în vămi. Cum nu ştiu dacă el e locul în care se opreşte şpaga, sau doar un macaz în drumul ei spre alte personaje politice, mult mai importante.

Ştiu un singur lucru(cu sau fără sondajele lui Dâncu şi compania): orice zi în care Blejnar stă în fruntea ANAF costă un punct procentual în minus PDL. Tipul trebuia să zboare din prima zi a scandalului. Dar trebuie să acopere nişte urme, probabil, de vreme ce pedeliştii nu l-au mătrăşit până acum. Sau poate nu vor să dea satisfacţie mogulilor. Poţi să ştii? Oricum mă doare în cur de PDL şi de viitorul lui. Sper din toată inima să fie mai crâncen decât cel al ţărăniştilor. 


Dacă au minte, Antonescu şi Ponta ies repede cu un proiect de lege privind depolitizarea radicală a funcţiei publice. Şi spun: "Cetăţeni! În clipa în care venim la guvernare, imediat după ce Parlamentul e validat şi funcţionează,  asta e prima lege pe care o adoptăm!"


Principiile sunt simple: politice sunt doar posturile de miniştri, secretari şi subsecretari de stat, plus cabinetele lor, reduse la două-trei persoane. Restul se ocupă doar prin concurs, inclusiv la nivelul secretarilor generali ai ministerelor. Treaba asta, care presupune nişte examene, se va finaliza într-un an de zile. De asemenea, într-un an de zile se vor depolitiza funcţiile de prefect, subprefect, şi şefi de servicii deconcentrate, plus cvasitotalitatea şefilor de Agenţii. Aş merge chiar mai departe şi aş accepta ca în domenii sensibile, la concurs să se poată prezenta şi cetăţeni din UE. 


Dacă nu fac asta, au toate şansele să fie percepuţi ca nişte simpli demagogi. Ştiu că nu este o măsură uşoară, că mulţi clienţi ai liberalilor şi pesediştilor bălesc după posturile astea. Să rămână cu balele, sau să pună burta pe carte. Cred că la nivel naţional vreo sută şi douăzeci de posturi politice de demnitari sunt suficiente. Restul, după merite. 


Iar dacă cei care ocupă un post, ca urmare a unui concurs, nu se simt comozi cu o guvernare sau alta, au soluţia demisiei. Şi postul se ocupă tot prin concurs. Aşa poate începem să construim o meritocraţie, care să administreze statul ăsta cât de cât performant. Iar funcţionarii statului să fie plătiţi, nu să li se dea pomană, pentru că dacă nu facem asta, vom tot afla de la Curtea de Conturi de miliarde de euro cheltuite anual  cum vrea muşchii unuia sau altuia, pus politic.  În plus aş schimba drastic legea finanţării partidelor politixce, în sensul creşterii alocaţiei de la stat pentru partide, pentru a micşora influenţa finanţării oculte asupra deciziilor politice.


E un sfat sincer, şi gratis. Cu o astfel de Lege se pot câştiga mulţi votanţi, sătui de circul numirilor politice şi de corupţia generalizată din ţară. Dar mă tem că nu se va întâmpla nimic. Pentru că şi USL are cheltuieli de campanie, nu doar PDL... 

6 comentarii:

Karakas spunea...

Isi sterg urmele. Dar nimeni nu ii mai crede.

Mondialu asta cu zeci de procese pe rol, finul fratelui lui Basescu si amic cu Stolojan, crezi ca a avut cineva curajul sa ii finalizeze vreun dosar?

Sistemul e corupt pina la virf. Degeaba se da Basescu campion la anticoruptie, ca el a supervizat direct sistemul de 6 ani.

Dan Selaru spunea...

Interesant este ca sfatul e valabil si pentru PDL. Si astia sunt la putere. Pot poimaine sa si-l asume.

Constantin Gheorghe spunea...

Vezi să n-o facă PDL! Fără ăia nu mai ia nici 2%!

atreides spunea...

''Dacă au minte, Antonescu şi Ponta ies repede cu un proiect de lege privind depolitizarea radicală a funcţiei publice. Şi spun: "Cetăţeni! În clipa în care venim la guvernare, imediat după ce Parlamentul e validat şi funcţionează, asta e prima lege pe care o adoptăm!"
Principiile sunt simple: politice sunt doar posturile de miniştri, secretari şi subsecretari de stat, plus cabinetele lor, reduse la două-trei persoane.''
Dar Crin si Ponta au spus deja ca asta vor face, cred ca e stipulat si in protocolul USL, nu cred ca are sens sa vina acum pe loc cu o lege (facuta pe picior), ei trebuie sa elaboreze pe indelete legea si sa o prezinte public in campania electorala din 2012. Eu unul m-am saturat de legi facute pe picior si nediscutate cu nimeni (in afara de FMI), cum au fost mai toate legile facute de pedelepre in acesti doi ani de rahat.

je spunea...

nu-ti tine respiratia asteptand sa apara legea asta dupa alegeri. s-ar putea sa astepti cam mult.
ma hazardez la un pariu: apare legea asta (ca doar USL o sa castige alegerile detasat, nu?), se aplica coerent si competent (ca doar USL nu o sa mai fie corupt precum nemernicii care ne conduc azi), si eu o sa incep sa proslavesc valorile unei stangi -gauche caviar ca la noi- dar buna pentru masele largi populare, pentru ca o sa dea drumul la robinetele cu lapte si miere astupate de basescu si sleahta actuala de la putere.
ce zici, te bagi?

florin spunea...

curat utopie, coane!
Teoretic si acuma o gramada de posturi din zona bugetara se ocupa prin concurs. Guess what? TOATE sunt aranjate. Chiar si alea platite cu minimul pe economie.
Asa incat nu ne ajuta cu nimic daca si sefii vor ocupa posturile tot prin astfel de "concursuri". Macar acum stim pe cine sa injuram.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...