vineri, 25 februarie 2011

Trou de mémoire




Am găsit aici două fotografii ale zonei cuprinse între Gara de Nord şi Buzeşti-Berzei, făcute din Hotel Nord în anul 1976. Şi, spre ruşinea mea, deşi în acea perioadă eram student, şi făceam cele mai multe cursuri în sediul vechi al Politehnicii(din care puteţi vedea o parte în colţul din stânga al celei de-a doua fotografii), nu-mi mai amintesc clădirile din prima fotografie. Probabil am intrat în magazinele acelea. Sigur am intrat în librăria care era la parterul clădirii din intersecţia Griviţei-Buzeşti(ruinele ei au fost dărâmate recent). Nu cred să fi văzut vreun film la "Feroviarul", care era lipit de librărie. Sigur nu am intrat nici la cinema "Dacia". Cum locuiam la căminele din "Regie", luam tramvaiul 13(era mai simplu) până în centru, coboram cam în dreptul Casei de Cultură a MAI, şi de acolo mergeam la Cinematecă, sau pe "Bulevardul Cinematografelor"(6 Martie, ulterior Gheorghiu-Dej), sau la "Luceafărul". Era mai civilizat şi lumea, mai spălată.  


Tot în prima fotografie, în dreapta, se vede un colţ al blocului care are la parter Agenţia de Voiaj a CFR. Acolo a locuit un om căruia îi port o frumoasă amintire, profesorul de mecanică Mişu Atanasiu, un om extraordinar, cu mult umor, şi care şi-a iubit necondiţionat meseria, şi studenţii. Deşi urcam des la el, când eram în zonă, nu-mi reamintesc părculeţul, şi nici intrarea aia către o budă subterană, din dreptul cinematografului "Dacia". 


Nu-mi amintesc nici când a dispărut întreg frontul ăla de clădiri, dintre "Hotel Griviţa", pe care îl vedeţi în cea de-a  doua fotografie, şi intersecţia Griviţei cu Buzeşti. Să fi fost după cutremur? Să fi fost în anii '88-'89? Să fi fost după? Acum acolo e un soi de showroom al celor de la "Rădăcini", şi o pajişte plină cu maşini în leasing, pe care firma le-a luat de la proprietarii care nu le-au mai putut plăti. Şi  multă mizerie. Hotelul Griviţa stă şi el să cadă, şi poate asta se şi aşteaptă. Şi de hotel mă leagă amintiri plăcute. Avea o pizzerie, cuptorul era cu lemne, şi la pizza serveau minunate vinuri de Murfatlar. Chiuleam de la cursuri şi laboratoare, prin anii patru-cinci, şi ne regalam cu o pizza cât roata carului şi cu vin rece. 


Sper că n-au să demoleze hotelul Griviţa. Mie îmi place, şi un investiotor deştept ar putea face din el un punct de atracţie, dacă îl  restaurează şi mobilează cu gândul la anii 20-30 ai secolului trecut. Oricum, poate fi reparat şi adus la o înfăţişare decentă. Face pereche bună cu sediul Politehnicii. Aia chiar ar putea fi o zonă interesantă, dacă ar fi abordată fără prejudecăţi şi nu după principiul:"Ţării, cât mai mult beton şi sticlă!".





4 comentarii:

Anonim spunea...

Da, frumoase poze care au trezit amintiri frumoase multor bloggeri :)
Hotelul Grivita este amenajat cam de 2 ani si jumatate; a devenit Euro Hotels International Polizu.

Constantin Gheorghe spunea...

Nu cred, e vorba despre o construcţie nouă. Vechiul hotel, unde era la parter pizzeria, e lăsat de izbelişte. Trec des pe lângă el.

Aventurierul spunea...

Frontul de case de pe Griviţei a fost demolat în 1986, odată cu începerea lucrărilor de construcţie a tronsonului 3 de metrou (Gara de Nord - Dristor 2), mai precis a segmentului dintre gară şi Piaţa Victoriei. În mod surprinzător, demolările au fost oprite chiar de către Ceauşescu, iar traseul liniei de metrou - schimbat pe Polizu, pentru a salva hotelurile Marna şi Bratu.

Constantin Gheorghe spunea...

Mulţumesc de precizare! După terminarea facultăţii treceam foarte rar prin zonă. Plecasem din Victoriei şi locuiam în noul cartier Pipera-Aviaţiei. Păcat că nu se găseşte o rezolvare civilizată pentru zona aia. Loc ar fi.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...