joi, 3 februarie 2011

Anti-corupţie în vrac



Puterea-spectacol ne mai oferă un episod din serialul "Să-i prostim pe proşti!": reţinerea a peste 80 de poliţişti de frontieră şi de vameşi din zona Siret. Când faci reţineri cu turma, e semn că ceva este în neregulă cu sistemul.


Că vameşii şi poliţiştii de frontieră nu au trăit niciodată din salariu e o axiomă. Că mulţi îşi aleg aceste meserii pentru că şpaga face parte din deliciile muncii e iarăşi adevărat. Dar nu ei au corupt sistemul, ci aceea care l-au construit pe ideea că la vămi se dă şi se ia mită, deci nu e cazul să-i plătească decent pe vameşi. Şi nu doar că nu-i plătesc, ci le mai taie din salarii peste 40%.


În plus, şi acest lucru iar se ştie, vămile şi vânzarea de posturi de vameşi sunt surse de finanţare a partidelor politice. Blaga poate spune multe în materie. Şi nu doar el. Iar câtă vreme partidele nu vor avea surse sigure, transparente şi suficiente de finanţare, putem să tot arestăm diverşi guguiştuci, că nu se va rezolva nimic.


Anti-corupţia asta în vrac nu are cum linişti temerile celor de la Bruxelles şi mai ales pe cele ale Parisului şi Berlinului. Cu atât mai mult cu cât totul seamănă a făcătură, nu în sensul în care faptele nu există, ci în sensul în care astfel de acţiuni sunt parte a spectacolului care ţine loc de guvernare. Pulimea Sa a anunţat evenimentul de azi săptămâna trecută în discursul de la APCE, ceea ce ne face deja suspicioşi. 


Văd că pe la posturile de tembeliziune a început deja discursul: "păi ce, dacă mor de foame cu salariile ălea reduse, ăsta e un motiv să ia şpagă?" Ei bine, da! E un motiv să ia şpagă! Pentru că nimeni nu a redus preţurile cu 40%, şi nici nu-i întreabă dacă au cu ce trăi. Şi dacă pot să-şi valorifice postul, de ce nu? Obligaţii n-au doar slujbaşii statului, ci şi administratorii lui. 


Aşa că reţinerile vin şi trec, corupţia rămâne...  

Un comentariu:

Fluieratorul spunea...

Ei, mare foame trebuie ca are in el ala care a luat 430kEUR spaga ca sa dea un post de sef de vama... Cred ca nu si-a ostoit-o cu this one shot. Cred ca pe ala nu-l doare nici in tocul de la pantof de aia 40% de care vorbiti, si cred ca are din ce trai pentru 7 generatii de-acum incolo numai din sinecurile pe care le-a dat in ultimii 2 ani. E way out of proprotion, chiar daca traim in vremurile lui "totul de vinzare"..

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...