luni, 7 februarie 2011

Gagarisitul Isărescu faţă cu expectaţiile gagăi Leana



Isărescu s-a gagarisit! Apropo, pot să spun aşa? E sinonim cu "zaharisit", dar are un parfum mai franţuzit, de Micul Paris. Bun, gagarisit sau zaharisit, omul nostru a ieşit azi să ne povestească ce şi cum cu inflaţia, care şi anul ăsta ar fi bine să scadă, dacă n-ar creşte!


O frază memorabilă a gagarisitului nostru, care pentru gaga Leana(care nu e gaga, e doar ţaţă, sau dadă, sau lele!) spune totul, şi încă ceva pe deasupra, sună aşa, şi explică totul: "BNR îi revine rolul ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste, pentru a contracara riscul manifestării efectelor de runda a doua ale şocurilor inflaţioniste ale ofertei". La care gaga Leana pune mâna pe  cursul de economie politică al lui Samuelson, care curs, se ştie, e cartea de căpătâi a tuturor românilor, mai ceva ca Biblia, şi se pune pe recitit capitolul despre macroeconomie, să vadă la ce să se aştepte, când s-o duce la biserică, să aprindă lumânări pentru vii şi pentru morţi!


Cu ocazia asta aflăm că obsesiile sunt contagioase, şi se transmit pe cale bucală. Are băsescu o obsesie cu presa cea mogulească(sau mogulescă?), a căpătat-o şi Isărescu: ''Sondajele în rândul tuturor producătorilor de alimente, nu a celor care îşi expun punctul de vedere la televizor, arată că aşteptările lor sunt mai degrabă de scădere a preţurilor decât de creştere. Nu validăm sub nicio formă această atmosferă de creştere rapidă a preţurilor la alimente.''  Vede băsescu ieşirea din criză, hop, o vede şi Isărescu! "Momentul acut al crizei a fost depăşit, băncile şi-au făcut datoria.'' Da, cum să nu!



"Preţurile internaţionale la alimente vor creşte foarte mult (...) Credem că efectele (asupra pieţei româneşti) vor fi limitate." Apropo, cum pula mea să fie limitate, când alimentele au ajuns la maximul ultimelor două decenii, iar la noi se importă cam 80% din necesarul de consum?

"Persistenţa deficitului de cerere a contribuit la dezinflaţie." Care dezinflaţie, mânca-ţi-aş? Că inflaţia a fost dublă anul trecut, faţă de ţinta BNR! Iar azi tocmai ne-ai anunţat că ţinta se modifică în plus faţă de previziuni. Păi te juri tu pe butucii ăia de viţă de vie şmangliţi de fomiştii din Drăgăşani că anul ăsta nu va fi o inflaţie de vreo opt procente? De unde dezinflaţie, când energia, petrolul, alimentele o iau în sus voiniceşte? Să nu-mi spui că anulaţi "tendinţele inflaţioniste" tăind din nou, ca boii, salariile şi pensiile?


Şi atunci, care sunt expectaţiile gagăi Leana, după ce l-a ascultat pe gagarisitul domn Isărescu? Să-şi ia un masterat în macroeconomie, sau să taie şi ultima găină, să pună de-o zupă, după care să se intereseze de-un copârşeu în rate? 


PS: ideea este următoarea. Indiferent ce îndrugă Isărescu, noi avem o problemă cu inflaţia. Care, a dracului problemă, se ţine scai de noi de 21 de ani. De ce nu scăpăm de ea? Nu cumva pentru că nu punem diagnosticul corect? Şi luăm medicamente nepotrivite? Doctorul e Isărescu, deci e cazul fie să se ducă la şcoală din nou, fie să se lase de meserie. 


Mie mi se pare că buba cu inflaţia se coace în sistemul bancar. Costurile uriaşe ale creditării economiei ŞI consumului se varsă în preţuri. De asemenea, plecând de la aceste costuri, toţi au pretenţia unui profit nesimţit de mare, în comparaţie cu ţările cu economii normale(fie ele şi în criză. Că veni vorba: acolo capitaliştii, fără ghilimele, au trecut prin criză inclusiv reducând semnificativ profiturile, excepţie făcând nesimţiţii din industria financiară.), profit care se varsă iar în preţuri.


Poate că o altă abordare teoretică a problemei, plecând de la datele României, nu de la manualul bunului guvernator de bancă centrală, ar da rezultate mai bune. Întrebarea este: chiar îi pasă lui de inflaţie? Că tot sunt vituperaţi ăia care doreau ieşirea din criză doar prin inflaţie! Noi intrăm şi mai adânc în ea prin TOATE mijloacele posibile! Inclusiv prin inflaţie! Dar mă rog, ce ştiu eu?

3 comentarii:

Shadow spunea...

eh nenea isarescu da in bobi iar. Suparat amarnic ca anul trecut agricultura a mers bine (productii mari) se asteapta ca anul asta sa mearga mai "prost" nu de alta dar influenta agriculturii in "inflatia" care ii "sade" in subordine este intre 1 si 2%.

Tarani "ordon" sa nu mai culegeti recoltele. Asa si "inflatia" va stagna macar daca nu va "descreste" covarsitor.

carp popescu spunea...

Atentie, daca se citeste de catre un economist, mesajul este exact pe dos - nu mai e presiune inflationista, asta inseamna ca nu mai e cerere si daca nu mai e cerere inseamna ca aia cu cererea nu se simt prea bine (adica nu mai au cu ce!). Asta este clar si din reducerea cererii de alimente - ca doar lumea nu mananca din pomi si iarba de pe santuri daca nu e criza. Chestia cu impactul TVA-ului este corecta, aici are departe. El nu poate carmi inflatia in jos daca tu adaugi un 5% din TVA.

Pe scurt, din ce a spus pentru cine stie sa coreleze informatiile, este de nashpa. Si chestia cu mai la toamna, este din panoplia politica. Ca doar asa zic si EIU, si bancile, si baietii de la conducere! Nu putea sa zica altfel. Aici e chestia aia pe care nu o pricep mereu ca politica e curva sau curva e politica, depinde cum o dai.

In rest, ce a spus nu e nici pentru gaga leana si nici pentru lady gaga. E pentru cine stie sa asculte. Si maestre, nu te suspectez ca nu ai inteles ce a spus!

vgeorgicas spunea...

Chestia cu inflatia vine de la faptul ca lipsesc marfurile. Adica de la faptul ca NU se produce NIMIC. SI ca totul se importa. Este al mintea lui GIGA ("economistii" locali aspira la acest titlu, dar nu-l datin) ca acolo unde NU exista productie NU poate exista economie. Nu se poate ca tota lumea sa vinda. Mai trebuie sa vina si bani din ce produce careva...
Nu se produce in agricultura, nu se produce in industrie, nu se produce nicaieri. De unde sa ai bani, mincati-as, daca nu muncesti? Din cersit?
Nu-s mai destepti tganii care s-au dus in UE sa cerseasca ? Si vin acasa cu mertanele si cu buzunarele doldora de aur ? De-si fac palate cu o mie de turnulete si fara WC-uri ?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...