vineri, 9 octombrie 2009

O întrebare de Nobel

Citind ce au scris şi unii tălâmbi de la noi, şi alţi tălâmbi de la ei(nemţi, francezi, italieni, etc), stau şi mă întreb foarte serios: Herta Muller a primit Nobelul pentru literatură, sau Nobelul pentru biografie?

5 comentarii:

Béranger spunea...

Premiul pentru bafta de-a o fi adus barza aicea, premiul pentru că dracu ştie cum, a avut nişte dezagremente cu miliţia şi securitatea (mai mult sclifoseli, dacă judec după ce scrie în "Animalul inimii"), premiul pentru a face parte din categoria celor care... "băi nene, io nu mai pot să trăiesc în ţara asta, n-o să rămân alături de 23 de milioane de plebei, când poate face scandal Europa Liberă şi eu să mă tirez", şi premiul de a fi avut prezenţa de spirit să toace fin mantra "securităţii omniprezente" peste 20 de ani după aceea. Bun plan de afaceri: 1 milion de euro cash, plus o creştere pe viitor a tirajelor. Păcat că nu e cetăţean francez, că primea şi Legiunea de Onoare în gradul de Mare Sclifosită.

Béranger spunea...

Apropo, motivaţia acordării pare concepută pentru a fi compatibilă cu limitările SMS, sau cu Twitter: The Nobel Prize in Literature for 2009 is awarded to the German author Herta Müller “who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed”. Ăsta este Press Release-ul, în întregime.

Lucia Verona spunea...

Mulţi au primit Nobelul pentru biografie :)) Inclusiv Churchill!

geomarz spunea...

Pentru biografie !
Am mai spus-o.
Şi din motive politice.
Dar biografia nu-i completă. Înainte de 89 ORICINE dovedea că este cel puţin 1/4 neamţ, era primit cu braţele deschise de RFG. Ăştia de aici nu-i făceau nici o problemă cu plecare. Nemţoaică fiind şi învăţînd bruma de romînă pe care o ştia abia la 15 ani (oare de ce !!!!) cum de nu s-a dus acolo mai devreme ?
Îmi poate spune cineva ?

Anonim spunea...

cam din 2000 incoace nemtii se pling la max despre ce-au patit ei in razboi si cit de rau au fost tratati de toata lumea de paraca niste extraterestrii au venit si i-au fortat sa faca ceva de care ei nu-si prea amintesc ca doar au fost tinuti impotriva vointei lor desigur intr-o stare de inconstienta. deci la tv abunda documentarele despre suferintele lor. nu zic ca acestea n-au fost insa cine a inceput si mai ales ce a inceput? acordarea premiului este exact in linia asta pt ca si individa se plinge peste tot de ce rau a dus-o ea si ai ei. important este ca cel mai mare critic literar al nemtilor a refuzat orice fel de comentariu din simplul motiv ca nu are rost sa se compromita. aici este cu bataie mai lunga si se urmareste altceva o chestie colaterala pe care o s-o vedeti in anii care vor veni.deci nu uitati ca nimic nu se petrece degeaba!problema romanilor este ca nu vor sa auda sa vada si sa inteleaga nimic.zac cu mintea infipta in legendele cu vestul lumnos specifice anilor 70.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...