joi, 15 octombrie 2009

Beţia de cuvinte

Înţeleg că Lucian Croitoru este alegerea lui Pulea Vodă pentru funcţia de premier. Inginer, fost viitor ginere şi consilier al lui Mugur Isărescu(în ordinea asta!), şi funcţionar al FMI timp de vreo patru ani, omul nostru are toate "calităţile" cerute de Marele Conducător pentru a fi nominalizat pentru funcţia de premier. Interesant este cum va reuşi el să formeze o majoritate parlamentară, când, public şi politic, este, iertată fie-mi vorba proastă, un nimeni! Negociază aproape tata socru în locul lui? Sau oranjgutanii?
Trecem! Vă daţi seama că va fi o marionetă şi mai lipsită de personalitate decât delfinul Bocuţ! Dar altceva vreau să vă arăt: un fragment din gândirea economică a micuţului. Care, cel puţin mie, mi se pare doar o simplă beţie de cuvinte, care nu spune nimc!
"Rămâne incert dacă, în conturile curente ale ţărilor, corecţiile sunt complete relativ la tendinţele de lungă durată. Dacă sunt incomplete, dezechilibrele actuale ar putea reflecta continuarea acumulării de riscuri pentru economia mondială. Totuşi, cred că ajustările au fost suficient de mari, astfel încât probabilitatea ca o nouă corecţie majoră să apară într-un orizont apropiat este relativ mică. De asemenea, corecţiile pieţei nu au eliminat necesitatea reformelor amintite, ci au fost doar rezultatul unor factori ciclici: reducerea cererii private, scăderea preţului petrolului, reducerea îndatorării corporaţiilor şi corecţii în preţurile activelor (incomplete, datorită injecţiilor masive de lichiditate făcute de băncile centrale). Chiar dacă în ţările cu deficit de cont curent criza a dus la creşterea economisirilor, acest proces poate fi inversat odată cu apariţia perspectivelor bune. De asemenea, cauzele structurale care determină excesul de economii în economiile asiatice şi canalizarea lor spre restul lumii sunt încă prezente. Înainte de criză, această combinaţie a dus la intrări masive de capitaluri concomitent în multe ţări, inclusiv România. Nu este exclus ca, din nou, acestea să reapară. Nu cred că avertismentele privind criza financiară au fost ignorate. Dar agrearea la nivel mondial a reformelor necesare concomitente este dificilă şi ia mult timp. Nu vreau să spun că o avertizare timpurie a unei posibile crize ar putea fi inutilă, ci doar că structura stimulentelor care produc dezechilibre poate supravieţui crizei care a redus dezechilibrele." Articolul din care citez îl găsiţi aici.
Acum îl înţelegeţi pe Pulea Vodă, cânds spunea:"Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Naţională nu ne-am propus să scoatem ţara din criză. Actuala criză este o criză globală şi România este dependentă de ce se întâmplă la nivel global. Ţările ori ies toate din criză, ori rămân toate în criză.” Ambele sunt din puţul gândirii!
Pa, şi să auzim de bine!

3 comentarii:

oake spunea...

Mie mi se pare total coerent ceea ce a declarat Croitoru aici, insa se pare ca toata lumea se pricepe doar la fotbal si politica, nu si la economie. Ma rog, eu lucrez in domeniul financiar-bancar si ma lovesc zilnic de problemele astea. Inteleg ca lumea se cramponeaza mai mult de faptul ca e ginere si consilier, pentru ca acum cateva zile ii deplangeau toti soarta ca n-a fost ales in CA-ul BNR in detrimentul "finantistului" Olteanu

Constantin Gheorghe spunea...

Coerent în raport cu ce? Cunosc destui nebuni, unul e la Cotroceni, cu un discurs coerent, dar absolut fals! Hai să fim serioşi! E o variantă mai rafinată de previziuni tip "mama Omida!". N-ar fi rău să fie bine!

Nu mă pricep? Poate! Dar nici novice în materie nu sunt, şi mai şi înţeleg ce citesc!


Nu mă interesează! Să-l numească! Dar a guverna o ţară e ceva mai mult decât a scie un articol care poate fi corectat cu o erată sau cu un ridicat din umeri!
Şi nimic din CV ul lui nu-l recomandă ca premier. Atât! În rest, succesuri multe!

Anonim spunea...

cata URA ... un fluviu de sange v-ar multumi?
boh, eu am invatat pe pielea mea ca a ura este nu numai o pierdere de timp... este mai ales o pierdere de energie si face rau la sanatate.

noapte buna, viviana

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...