duminică, 25 octombrie 2009

Economia de două roate şi-un măgar...

Din folclorul oltenesc(stătui şi eu o vreme prin Oltenia!): "două roate şi-un măgar, atelaj particular!" Din folclorul băsescian de campanie: "Obligaţia mea e să ajut să ieşim din demagogia propagată la tv. România nu poate ieşi singură din criză, nu putem fi tractor pentru restul statelor europene, noi suntem dependenţi de pieţele de export, iar când ele îşi vor reveni vom creşte şi noi."
Hai nu mă-nnebuni! Nea Nicu? Ce tractor, Măria Ta? Nici măcar teleguţă nu-i economia noastră! Şi se zice locomotivă, nu tractor, şi e despre Germania, în special. Ştiu că vrei să-ţi justifici neputinţa şi lipsa de interes pentru problemele economiei. Dar, Pulea Vodă, TU i-ai pus la Finanţe şi la Economie pe cei doi neisprăviţi, Pogea şi Videanu! Şi crezi că acum te scoţi cu Croitoru?
Şi încă ceva, Măgăria Ta: de când face predicţii despre cursul monedei naţionale un şef de stat? Ce-ţi veni? Ai băut fără sifon? Nu-ţi dai seama ce-o să fie mâine în piaţă?
Ziseşi mai acum câteva ore că ce făcuşi pentru România fu un plan de diminuare a efectelor crizei. A dracu' diminuare! Şi criza guvernamentală tot d'asta o provocaşi? Să micşorezi efectele crizei? Mă, tu te gândeşti la un Nobel pentru economie! Ghiduşule!
Dar cum vin ele de se potrivesc! Un alt oltean, Mişu Negriţoiu, mare mahăr la ING Bank, se uită şi el cu jind la leu. Ar specula pe curs, dar nu-l lasă BNR! În economia reală nu prea-i dă ghes inima să se bage, iar să dea bani la stat e profitabil, dar nu cine ştie ce!
Ce-mi place la Negriţoiu este însă asta: "Nu cred într-un guvern tehnocrat şi nici nu cred că este bine să promovăm guvernele de tehnocraţi. Guvernele de tehnocraţi sunt în afara sistemului. Democraţia presupune pluralism politic, instituţii politice, care sunt partidele. Guvernele de tehnocraţi sunt pentru criză, dar criza trebuie rezolvată de politicieni, pentru că de-asta faci politică".
Dar cel mai bine defineşte modelul economiei româneşti când evocă trocul pe care îl face deseori cu vecinul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR îi dă prune, mere şi pere pentru a face ţuică, iar Mişu Negritoiu îşi plăteşte datoria cu pepeni.
Vezi Mărite Domn? Asta e economia de două roate şi-un măgar! Peste asta eşti tu stăpân! Hai pa! Şi las-o dracului de teorie economică! La ce-ţi trebuie? Mai bine bagă textul cu mogulii, că p'ăla în înţeleg cel mai bine bizonii!

2 comentarii:

Anonim spunea...

romania in capitalismul periferic este o colonie de consum pe credit. germania n-a fost si nu este o locomotiva economica ci groparul europei datorita prostiei monumentale de care sufera locuitorii acestei tari care au facut de n ori dovada incapacitatii de-a invata ceva din isotrie. prostii de serviciu au fost folositi mereu cind bosii de dincolo de girla au intrat in probleme pina peste cap. ca sa ma refer doar la o perioada de timp recenta amintesc schimburile de actiuni din vremea lui clinton ca sa nu mai vorbesc cum cap patrat kohl a cumparat practic ddr cu bani de imprumut de pe piata de capital. consecinta a fost ca s-a creat un dezechilibru in schimburile valutare europene unde valoarea monedelor era stabilita birocratic deoarece marca germana dupa acesta mutare motivata politic a crescut f mult facind posibila presiunea speculantilor in special asupra lirei sterline si francului francez. asa s-au pierdut zeci de miliarde iar politicienii dupa lectia asta au fost convinsi sa inceapa treaba cu euro care asa cum ai observat insemana practic sa platim timpeniile americanilor. ai fi avut pretentii la ei sa vada sau sa inteleaga ceva?! pe linga asta normal ca nemtii au mai facut si alte timpenii insa ce mai conteaza ca doar nu-i vreo noutate!

Anonim spunea...

mai trebuie sa mentionez ca europa a fost facuta praf de asa numitii tehnocrati care si-au facut din plin datoria in anii 90. pt astia viata omului nu face nici cit o ceapa degerata dovedind ca n-au mama n-au tata prin deciziile distrugatoare pe care le-au luat. acum nu mai sint in guvern ci pe linga cu titulatura de intelepti (wirtschaftsweise de exemplu pt economie) care sfatuiesc guvernele. harz 4 care inseamna milioane de infometati in germania este opera lor. culmea este ca harz a fost gasit vinovat intr-un caz de coruptie insa n-a avut importanta cind a fost vorba de jumulit populatia simpla. una dintre reguli este ca daca cineva intra cu o plasa in care nu se stie ce este in casa unei persoane care primeste acesti 340 euro de la stat acesta va pierde banii pe ziua respectiva. va intrebati cum este posibil? delatiunea este incurajata si remunerata iar pe mizeria asta se gasesc gramezi de binevoitori sa te dea in git. femeile de serviciu pe la blocuri cauta sa vada cine arunca sticle de bautura scumpe la gunoi pt ca daca este somer inseamna ca munceste la negru. deasemenea cine primeste harz 4 este la cheremul organelor de control si ii poate fi perchezitionata casa si poate fi urmarit. deasemenea contul din banca este supravegheat. cine nu crede primeste de la mine articole in germana culese din presa tarii. poti fi obligat deasemenea sa te duci la munci cu 1 euro pe ora sau cum spun nemtii 1 (ein) euro job. frumos nu-i asa? si cam ce-as putea sa le mai reprosez eu acum "railor" din trecut?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...