joi, 8 octombrie 2009

Duşi cu capul!

Multe dintre acuzele la adresa responsabililor politici şi economici sunt nedrepte şi absurde. Dar ele sunt crezute din pricina faptului că, în poziţiile pe care le iau în cazul unor subiecte sensibile de pe agenda publică, politicienii şi decidenţii economici vin cu soluţii infantile sau de-a dreptul cretine. Să nu ferim de cuvinte!
Un exemplu: în faimoasele indicăţii ale FMI către guvernul "hop ţop Boc" se spune că prin echiparea cu sisteme electronice de calcul se vor face economii de 0,8% din PIB. Adică vreun miliard de euro.
Este, să mă ierte doamnele, o iluzie şi o soluţie de căcat, într-o ţară cu gradul de penetrare a Internetului, dar mai ales cu gradul de echipare al gospodăriilor cu aşa ceva. Noţiuni ca e-guvernare, e-administraţie şi altele ca ele sunt pure forme fără fond, când, spre pildă, transferul de fonduri între două bănci, altminteri foarte internaţionale de felul lor, durează şi cinci zile!
Câţi români şi-au cumpărat semnătură electronică? Câte administraţii o recunosc? Bun, şi mai e ceva: în ultimii ani statul(exceptăm de la capitolul ăsta educaţia) a cumpărat în draci sisteme de calcul şi soft. Şi merg lucrurile mai bine în administraţie? Se fac mai puţine erori?
Când a apărut sistemul de licitaţii electronice, toţi ţopăiau de fericire: scăpam de aranjamente, făceam munţi de economii, etc, etc. Şi brusc s-au scumpit toate lucrurile vândute prin intermediul sistemului, au început şi mai dihai mânăriile, dar acum toţi spun: "suntem curaţi, calculatorul decide!" Decide pe dracu!
Baza tot în funcţionarul cu mânecuţe rămâne! Cu calculator, dar funcţionar. De ce? Pentru că echiparea nu s-a făcut cu cap, softurile nu se pupă, sistemele hard nu se pupă, reţelele nu se pupă, nu există baze de date structurate, nu există un program naţional care să urmărească apariţia unei birocraţii electronice. Să vedem care operaţii pot fi automatizate, care necesită neapărat un om în spatele ghişeului. Dar şi unde mai trebuie investit. Aşa, dăm afară nişte oameni şi punem să zacă în locul lor nişte calculatoare. Care, fără oameni, nu fac nimic! A, şi să nu uităm talentele naţionale, care ne urcă pe podium în marele concurs "Ăl mai cretin european cu calculator!"
Asta e imbecilitatea "Made in FMI". Imbecilitatea neaoş românească e la fel de vastă şi de zguduitoare. Pogea, care va rămâne sinonim cu mediocritatea, declară azi că e de acord cu creşterea salariului minim, ca principiu. Ca în bancul ăla de pe vremea lui Ceaşcă: în principiu avem de toate: şi carne, şi salam, şi brânză, şi caşcaval, şi ouă. În principiu, nu în galantare! Ca principiu, el tot creşte. Dar la ce foloseşte? Că puterea lui de cumpărare tot scade! Dar, adaugă acest Bulă de la finanţe, ar fi bine ca el, salariul minim, să nu crească cel puţin şase luni de aici înainte! Logică beton! Să crească în principiu, dar să rămână acelaşi în realitate! Să-i zicem acestei năzbâtii "dualismul lui Pogea"?
Boc cel Mic şi Tâmp e şi mai şi! Iată ce le cere micuţul sindicatelor: " In contextul crizei economice, a situatiei din tara, a campaniei electorale care se declanseaza pe 22 octombrie, am propus partenerilor sociali, ca o forma de respect fata de romani si Romania sa realizam un moratoriu, sa avem de-a face cu o suspendare a grevelor pana pe 6 decembrie 2009, pentru a apara interesul national al tarii". Hai sictir! Te doare pe tine în cur de interesul naţional! Realegerea lui Pulea Vodă scrie pe propunerea asta jegoasă!
Mai vreţi? Că producţia de căcaturi a băieţilor funcţionează la întreaga capacitate! Pulea Vodă iar pişă ochii pe la televiziuni şi recită poezele scrise de el pe când era mus pe bricul "Mircea"! Nu se făcea el poet şi ne scutea de cinci ani de haos?
Aşa că nici nu ne plictisim, dar cu asemenea conducători şi sfătuitori nici nu progresăm!

5 comentarii:

asybaris spunea...

Modernizarea administratiei si institutiilor de stat prin achizitionarea de tehnica de calcul e o buuna metoda de a face bani prin departamentele de achizitii. Afacerea e buna si pentru firmele furnizoare (HP, SIVECO, SOFTWIN, ASESOFT, etc) care livreaza in draci de zece ani si si-au facut niste rulaje colosale pe spinarea statului, dar si pentru angajatii din institutii, de la directori la gestionari, cei care propun necesarul si cei care semneaza contractele de achizitii. Foile de necesar de echipamente si birotica in institutiile publice spun asa: avem prevazuti in buget 50.000 de euro pentru aceste obiecte, asadar trebuie sa-i cheltuim..si da-i. Si sfatul FMI merge mana in mana cu interesele baietilor locali. Ei reusesc sa prosteasca o tara din lumea a treia ca noi sa cumpere tehnica de calcul acuma cand nu cumpara nimeni, iar astia de la noi se bucura ca mai au o sursa de mici magarii. Vreti sa stiti ce si cat se poate achizitiona la Agentia pentru forta de munca si somaj? La CNASS? La CFR? La unele agentii? Guvernele vin si trec, obiceiurile raman...

Desmond spunea...

Pişă ochii şi costă şi scump al drequ. 6 milioane de euro in juma de an ca să tundă oi şi să maieutizeze cu Bercea Mondialu e curată nesimţire.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Leapsa de la mine:
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/comandante-che-guevara.html
AStept cu interes un raspuns!

Anonim spunea...

economici este indreptatita.imi pare rau dar n-ai inteles despre ce este vorba cind se spune ca trebuie sa va electronizati. viata voastra trebuie sa treaca prin computere ca sa ramina inregistrata si usor controlabila. in plus mai vind si ei vechiturile lor cuiva. te plingi ca dureaza tranzactiile bancare prea mult? lasa ca ieri s-au schimbat procedurile asa ca vor fi mai rapide insa pericolul de-a fi furat sau inselat creste de "n" ori. deci nu-ti inchipui ca vei cistiga ceva vreodata!!! cind se schimba o regula trebuie sa cauti sa vezi cum poti sa te feresti de ceea ce vine pt ca despre asta este vorba. vrei sa stii cum functioneaza espanacul la avansati si civilizati? iti spun eu ca am pierdut singura data cind am vrut sa apelez la asa ceva 150 de euro si nu cred ca-i voi mai vedea vreodata. de obicei in vest nu te poti intelege cu nimeni indiferent despre ce vorbesti pt ca functionarii sint cretini.ti-am explicat ce scoala au asa ca la ce ma pot astepta?deci de zeci de ani de cind sint in vest ma duc personal sa vorbesc cu cineva daca am ceva de rezolvat si repet de 10 ori ce vreau si ma uit de 100 de ori ce scrie si ce face cu actele.chiar vrei sa-ti spun de cite ori au scris totul aiurea sau au pirdut actele? si stii cine este vinovat si plateste pt ce fac ei? ai ghicit! asa ca dupa cum vezi scapi de probleme daca nu vrei nimic si atunci si serviciile vestului merg perfect!!! este exact ca si problema cu spitalele in vest: cu cit mai putine paturi cu atit mai putini bolnavi! nu-i frumos? spui ca romanii au ajuns niste imbecili? este o simpla aliniere in rindul civilizatilor. nu va place dar asta este! tin sa-ti spun ca noi romanii meritam tot ce vine asa cum vine iar motive sa ne plingem nu avem deoarece ne-am dorit sa avem vest nu-i asa? n-am stiut cum este si am crezut ca inchipuirile si visele noastre vor fi transpuse in realitate? sintem vinovati! altfel in vest inca din anii 90 tipa patronatul ca nu sint bani si cer reducerea tuturor drepturilor sociale.ultima cerere este sa se faca un cont cu orele lucrate ca sa nu se mai plateasc deloc orele suplimentare.salariile vestului ca putere de cumparare sint la nivelul anilor 60 iar in state la cel al anilor 50. singura intrebare ar fi pe unde traiesc romanii de nu aud ei nimic?si va mai mirati de ce este rau?!

Anonim spunea...

pai daca vin cu solutii infantile si cretine atunci critica la adresa (i)responsabililor politici si economici este indreptatita.

asta este prima fraza care nu stiu de ce n-a intrat intreaga.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...