duminică, 3 iunie 2012

Despre "comunism" şi "capitalism" la Românika



"Comunismul" românesc a fost cel mai rău din Europa, cu excepţia URSS, nu pentru că a fost cel mai represiv-nu a fost, prietenii de "lagăr" ne-au întrecut şi la capitolul ăsta-ci pentru că a fost cel mai dogmatic. Dogma a prevalat în faţa raţiunii şi a pragmatismului.

Acum "capitalismul" românesc este cel mai rău din această parte de lume, nu pentru că este cel mai "pur şi dur", ci tot pentru că este cel mai dogmatic. Şi este dogmatic pentru că ne este lene să gândim, cum ne-a fost lene să gândim şi în "comunism". E mai simplu să mesteci ideile altora, ca pe guma de mestecat, şi să scuipi fraze prefabricate, decât să construieşti ceva care să plece de la realităţile ţării şi să dea răspunsuri acelor realităţi. Şi uite aşa capitalismul devine ultimul stadiu al cretinismului, pentru boii care sunt "farul călăuzitor" al economiei româneşti, aia care e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire! 

3 comentarii:

originar spunea...

Total de acord; explicatia poate fi pusa in seama faptului ca elitele romanesti au excelat intotdeauna in obedienta fata de puterile straine sub suzeranitatea carora ne-am aflat (mai mult sau mai putin oficial); si acest lucru a fost posibil, parerea mea, datorita nivelului extrem de slab al educatiei poporului roman, usor de manipulat la nivel de masa, de turma; e bine stiut ca dinaintea razboiului mondial, Romania era o tara eminamente agrara, cu populatie rurala covarsitoare, inculta, needucata, saraca.
Chiar citeam azi un articol in Adevarul: in 1931, etnografii romani sositi intr-un sat reprezentativ din Basarabia, pt a face o monografie rurala, au ramas uimiti cum , oamenii inca mai credeau ca sunt sub regimul tarist, si la auzul fanfarei care interpreta "Boze tare", s-au aruncat in gernunchi cu capul in tarana, şi au început să-şi facă cruce. Deci la 13 ani de la Marea Unire :)
In concluzie, desteptii din capitala din posturi cheie, au pus intotdeauna inainte interesul persoal fata de cel national, si au preferat sa pupe in cur cat mai vartos ocupantii straini,preluandu-loe propaganda si transmitand-o mai departe propriului popor. Noi am fost mai cresitni decat crestinii, mai comunisti decat comunistii, mai capitalisti decat capitalsitii, mai..mai. Ce mai , o minune de popor.

Karakas spunea...

Cita dreptate ai! Chestia e ca chiar daca-l critici, capitalismul nu se schimba. S-a schimbat ceva in modul de functionare a bancilor americane dupa ce au declansat cea mai mare criza de dupa al 2-lea razboi mondial? Incercari timide care nu au dus nicaieri (desi exista un proiect de lege discutat de cre nu a mai auzit nimeni). De ce? Stim deja: bancherii sunt in pat cu politicienii.

ddanilov spunea...

Corect,adevarat si totodata,trist.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...