joi, 14 iunie 2012

Umbra lui băsescu la PDL



Azi, la ora 14, conducerea PDL se întruneşte în şedinţa Consiliului Director. L-au invitat şi pe traian băsescu. Rămâne de văzut dacă acesta va da curs invitaţiei. Dar chiar dacă nu se duce, PDL trebuie să accepte ideea că unul dintre principalii vinovaţi de situaţia de azi a partidului este traian băsescu. Le place sau nu. Iar să crezi că băsescu este parte a soluţiei de ieşire din criza în care se găseşte partidul înseamnă să fii tâmpit.

Cred că le-ar face un mare bine dacă nu s-ar duce. Şi mai mare bine le-ar face dacă i-ar lăsa să-şi rezolve singuri problemele, chiar dacă asta ar însemna sacrificarea multora dintre oamenii săi, gen boc, udrea, flutur şi compania.

PDL trebuie să fie realist în ceea ce-şi propune până în toamnă. Trebuie să-şi ia gândul de la revenirea la putere. Tot ce-şi poate propune este să rămână partid parlamentar, cu un număr suficient de senatori şi deputaţi, pentru a însemna ceva în opoziţie. Să ia aminte că au fost locuri în ţară în care a fost depăşit la votul politic, dar şi la votul pentru candidaţi, de PP-DD. Nu e de glumă. Şi să nu se bazeze pe eventuala nemulţumire a românilor faţă de guvernul USL: a început vara, vacanţele, nici foamea nu e aşa mare, bugetarii se pregătesc să-şi încaseze salariile mărite, şi aşa mai departe. Nimic nu poate eroda USL în cele patru luni rămase până la parlamentare. Şi dacă între timp Ponta dă pe mâna "organelor" câţiva iepuroi graşi de la PDL, s-a terminat mişcarea.

Ţinând cont de context, acum principala sa problemă o reprezintă selecţia candidaţilor pentru circumscripţiile în care pot câştiga. Este principalul subiect generator de scandal în PDL, dincolo de răfuiala cu actuala conducere.

Nu ştiu ce va fi azi. Pot alege să schimbe toată conducerea PDL, dar această soluţie are costuri foarte mari. Pur şi simplu va urma o perioadă de instabilitate, de răfuieli interne, de ineficienţă politică şi organizatorică. Pot alege să păstreze actuala conducere, sau o mare parte a ei. Cert este că au prea puţin timp să schimbe lucrurile. Nu au o variantă "B". Nu sunt în situaţia PSD din 2004. Orice paralelă cu acea perioadă este inutilă, pentru că PDL NU mai este la putere, a pierdut atât de net alegerile locale(PSD le-a câştigat), nu mai are suport în teritoriu şi şi-a pierdut mare parte din sponsori. 

Supravieţuirea PDL depinde esenţial de deciziile pe care le vor lua, sau nu, azi. Vom vedea ce va fi...   

4 comentarii:

Matilda spunea...

1. În ce calitate a fost invitat ?
2. Democraţia are nevoie de opoziţie, dar una sănătoasă, cinstită şi bine-intenţionată. Ceea ce PDL nu poate fi, oricîte schimbări de faţadă ar face. Trebuie reclădit din temelii.

Anonim spunea...

1 comentariu, prostanacule? unul singur? Ia si tu exemplu de la Capitalism pe paine. Ala are sute, bey limbricule! :D

Anonim spunea...

rezon 588 pts

Udrea: ”Merg la toaleta. Vreti sa veniti cu mine?”

http://www.blogary.ro/2012/06/piata-universitatii-romania-1990/


Ce clasa!!!

Bujold spunea...

Anonimii curajosi, iar idiotul ala de giurgea ar trebui casapit.... cred ca o merita cu prisosinta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...