luni, 18 iunie 2012

"Mişcarea Portofelelor" şi intelectualitatea de cumetrie





Dacă tot avem capitalism de cumetrie, de ce nu am avea şi o "intelectualitate" de cumetrie? Cum bine ştim, România este ţara cumetriilor. Este singura formă de solidaritate pe care o cunoaştem. 

Degeaba se patetizează Ghinea: "Uită-te la reacții, vezi câtă lume apără acum ICR. Chiar și cei care te-au criticat. Chiar și cei care (ca mine) cred că trebuia să lași rubrica politică după ce ai preluat ICR. Dar asta e până la urmă decizia ta personală de om liber, aici vorbim de instituția ICR. Și se vede că ai lăsat o impresie frumoasă prin ce ai făcut acolo, trebuie că vezi și tu acum. Lumea culturală se solidarizează cu instituția ICR. De ce au tăcut câtă vreme Antena 3 s-a isterizat? Nu cred că au tăcut, fiecare o fi spus în grupuri mici că e nedrept. Oamenii se solidarizează când apare furtuna. Când e senin, ne vedem de treburi. Cred că se și obișnuiseră cu ideea: ICR merge, e de bine. Cu binele te obișnuiești ușor și crezi că ți se cuvine oricum. Dragă Horia, cred că ești pe cale să câștigi o bătălie de solidarizare." Sau inevitabilul Tismăneanu: "Exista o masa critica, in Romania si in afara tarii, pentru care conteaza ce-a facut si ce face echipa condusa de Horia la ICR, nu ce spun variile oficine felixiote. Daca Horia nu ar fi un ganditor extraordinar, cu o viziune comprehensiva despre viata spiritului si despre modernitate, n-ar fi putut prinde fiinta proiectul institutional al ICR. Daca nu ar fi un spirit pluralist, n-ar fi rasunat in aceste zile o polifonica miscare de protest impotriva unei rusinoase Ordonante semnata de un premier care va intra in istoria Romaniei sub numele de Caliban."

Nu despre asta e vorba! Lucrurile sunt mult mai simple: HRP a avut grijă, folosind banii publici, că despre asta este vorba la ICR, să-şi fidelizeze un grup de susţinători. Care acum îşi plătesc datoriile faţă de el. Aş pune pariu că dacă ar fi siguri că nu vor fi tăiaţi de la porţie de viitoarea conducere a ICR, mulţi dintre "protestatari" ar tăcea mâlc. 

Aşa avem nu "Mişcarea Papioanelor", ci "Mişcarea Portofelelor"! Care le transmite guvernanţilor un mesaj simplu: "Cine se atinge de portofelul nostru, are de a face cu noi! Şi va fi vai de imaginea voastră!"

Normal, acum nu mai vorbeşte nimeni de hazardul moral al intervenţiei statului. Hazard moral e când dai câţiva leuţi unor amărâţi, sub formă de ajutor social. Când cheltuieşti zeci de mii de euro, bani publici, pe tot felul de elucubraţii "artistice", promovezi cultura românească în străinătate! 

Astea au fost şi sunt elitele intelectuale ale României, şi de asta ne merge atât de bine!  

6 comentarii:

ANONIMUS spunea...

Saracii,cred ca protestele intelectualitatii stipendiate din motive de pupincurism Basist o sa cutremure toata Romania intr-un geamat de durere pentru geniul "papillonului" atins la portofel.Haida-de,95%dintre romani ii lasa rece pentru "durerile"tipului care uita ca cimitirele sunt pline de intelectuali indispensabili,sofisti,ce splendid o intorc in "peana",asta cand nu spun prostii cutremuratoare si insulta" republica literara"pentru care este un pigmeu cu gura mare.Este un uragan intr-o galeata.Asa ca afara javre ordinare,lasati"tzatzele"bugetului
ca este timpul ca toti pupincuristii sa treaca in somaj.

Anonim spunea...

Mare canalie esti Gheorghe! Slugoi de cea mai joasa speta!

Constantin Gheorghe spunea...

Adevărul vă doare, băieţi? Las' că-i bine aşa! Să vă doară!

Lucian Sarbu spunea...

Sincer, nu cred că toți cei stipendiați sunt pro-Băsescu - există pe acolo coregrafi, dansatori, actori, nu cred că ăștia erau pro-Băsescu pentru că nu văd ca datul din picioare să fie pro-cineva, dar e clar că reprezintă niște opțiuni artistice care nu pot supraviețui în România dacă nu sunt puternic conectate la un robinet de bani. Pe piața liberă, adică la concurență cu manelele, ar muri instant, și cred că oamenii de asta se tem mai mult și mai mult. Altfel, am avut prilejul să colaborez cu jumătate dintr-un cuplu de dansatori din Canada, 3/4 din timp încercau să comită fel de fel de munci obișnuite pentru a se întreține (la una din aceste munci am colaborat cu jumătatea), 1/4 făceau dans modern, predau lecții de dans la cine se găsea, mai ales la copii, își promovau compania de dans pe Facebook, pe Youtube... în orice caz nu stăteau cu mâna întinsă la cineva anume să li se dea. Nici acolo nu e ușor pentru artiști, dar oamenii nu așteaptă să vină institutul lui pește prăjit ca să poată ei să facă artă.

Bujold spunea...

anonimii......Muriti, ba, impreuna cu stapanii vostrii.

ANONIMUS spunea...

Boul de Ghinea din Lugoj are 4 perechi de urechi de magar cu 3 mai multe decat neuronul pe care-l are in dotare acel "nimic"cu ciucuri.Auzi idiotul la ce se preteaza cu asemenea "profunzimi"de "spirit"Shakespeareniene.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...