luni, 11 iunie 2012

Un prinţ pupăcios şi adormita "societate civilă"



Nicuşor Dan a intrat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Şi uite aşa ne-am pricopsit cu un nou traian băsescu, un Gică-Contra, care se va folosi de mediile de informaţii digitale pentru a întreţine un permanent scandal în privinţa primarului şi a Consiliului General. Este reţeta pusă la punct de Felix Tătaru şi folosită până acum de traian băsescu, şi când trebuie, şi când nu trebuie. Aseară, la o terasă(şi pentru ăsta cârciuma este biroul lui de lucru?) Nicuşor Dan declara ceva de genul "acum o să am acces la toate actele Primăriei, şi o să le fac publice". La care acte o să aibă acces? Că toate deciziile Consiliului General sunt publicate pe internet, propunerile de Hotărâri sunt publicate spre dezbatere, şedinţele sunt publice, execuţia bugetului controlată de Curtea de Conturi. Dacă s-a luat şpagă, o să găsească el chitanţe oficiale, legate cu sfoară la arhivă? E tâmpit?

De fapt, va face un singur lucru: va întreţine o atmosferă de suspiciune, va umple ziarele cu tot felul de aberaţii, va obstrucţiona orice decizie, inclusiv prin acţiuni în justiţie. Mi-e teamă că Oprescu va regreta zilele în care lupta cu ciuma portocalie din Consiliu. Cu demenţi precum Nicuşor Dan, care au în spate indivizi ce pot manipula opinia publică, este greu să lupţi. E greu de luptat cu "simboluri". Iar, din păcate, fără să facă practic nimic, Nicuşor Dan a ajuns "simbol". 

Ştiu, poate sunt eu paranoic în legătură cu "societatea civilă". Dar cei 22 de ani de experienţă cu "civicii" noştri vopsiţi m-au făcut un sceptic în materie. Când "societatea civilă" s-a amestecat în politică, sau a făcut politică, întotdeauna a ieşit prost, vezi Emil Constantinescu. 

Orice democraţie are nevoie de contra-puteri, pentru a balansa tendinţa majorităţii de a deveni tiranică. Dar dacă Nicuşor Dan, cu "Salvaţi Bucureştii" putea, la limită, să reprezinte un astfel de mecanism de contraputeri, acelaşi Nicuşor Dan, în Consiliul General, şi cu intenţia unora de a-l face primar peste patru ani, va fi un factor distructiv. Aşa cum am avut dreptate cu traian băsescu, am să am şi cu Nicuşor Dan. Tocmai pentru că nu ne este nimănui clar cine se află, de fapt, în spatele lui. Nu despre votanţii lui e vorba: ălora le pot înţelege motivele. Este vorba de păpuşari, de cei care l-au susţinut financiar, de cei care i-au făcut campaniile pe net, etc. Cei care contează, nu cei care votează.

Nicuşor Dan nu este neapărat nicu un candidat anti-sistem, nici unul independent, şi cu atât mai puţin unul progresist. Proiectul lui este un soi de ghiveci, de toate pentru toţi, fără prea multă corespondenţă în realitate. Nu cred nici că va fi un fenomen trecător. Există în Bucureşti un nucleu elitist, şi totalitar în gândire, care nu poate accepta actuala stare de lucruri, iar Nicuşor Dan i se pare instrumentul perfect al revanşei.

Oricum, individul este departe de a fi  prinţul care a sărutat "Frumoasa adormită". Bucureştii ar trebui să aibă cea mai extinsă clasă de mijloc, şi o are. Faptul că l-au votat doar vreo 70.000 de oameni nu înseamnă mare lucru. Clasa de mijloc nu se identifică neapărat cu indivizi. În Occident, centriştii şi stânga social democrată au reprezentat-o cel mai bine în ultimele două decenii.

Putem s-o dăm şi pe obişnuita explicaţie "la noi ca la nimenea!" Dar nu cred . Cred mai degrabă că Nicuşor Dan este rezultatul unei crize identitare a unora de la dreapta, pe care PDL i-a sedus, după care i-a folosit şi i-a abandonat. Poate că vor construi ceva în jurul lui, acţiune care ar avea sens, deşi, după cât de greu se construieşte ceva în jurul precedenţilor "prinţi" pupăcioşi, Baconschi şi MTU, nu prea cred. Va fi şi el doar un prinţ folosit, şi aruncat după utilizare. Până atunci e bun de făcut antren... 

3 comentarii:

Mihal spunea...

Imi dau seama ca fenomenul Nicusor Dan e de natura sa ingrijoreze pe oricine din vechile structuri de partid, "emanate" in 1989.

Cu PDL, cu Base, cu acesti oameni poti sa construiesti o teorie a jocului politic nomenklaturistic, singura pe care tu (voi) o cunosti (cunoasteti).

E neimportant ce este sau ce sustine ND, intamplator chiar sustine niste prostii, important insa e mesajul ce razbate de dincolo de persoana sa. Procentul sau va striga: ne-am saturat de urmasii PCR! Ne-am saturat de mosternirea Iliescu-FSN!

Si, in special, ne-am saturat de socialistii care stau tot timpul cu ochiul pe portofelul nostru, ca sa-si umple ei buzunarele!

Ultimul mesaj e de-a dreptul tragi-comic, daca iei in calcul cu ND are un program... de stanga. Dar nu conteza persoana, era evident ca nu are sanse acum sa castige mai mult de un modest loc in consiliu.

Semnalul insa a fost dat ca ne-am saturat de voi! De voi toti! Si de tine, Gheorge, si de Iliescu, si de PSD, si de Basescu si de PNL, de Crin si de miile voastre intruchipari comunistoide.

Anonim spunea...

@ Mihai:
Așa, și...?
Anonymus Magnus

cristi spunea...

Unul din cele mai pozitive aspecte ale acestor alegeri este acela că genul de propagandă pe care s-a bazat Nicuşor Dan, acela cu comuniştii, nomenklaturiştii, ruşii etc. nu mai prinde la aproape nimeni. Cu excepţia unor indivizi rupţi complet de realitate, precum Mihal de mai sus, dar numărul lor e neglijabil şi sunt ridicoli. PDL a pierdut cel mai mult în oraşele mari, acolo unde ar trebui să conteze cel mai mult ce spun "civicii". Scorul lui ND, deşi a fost pe locul al treilea, a fost jalnic. Rezultatele din oraşele mari (excepţiile Cluj, Arad, Braşov sunt explicabile prin sumele uriaşe pompate acolo de la bugetul central) desfiinţează nu numai "societatea civilă" gen SAR sau GDS, ci şi pretenţia PDL de partid liberal. Ce drac de partid liberal e ăla votat doar la ţară şi în orăşele?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...