sâmbătă, 16 iunie 2012

Dramoleta greacă, episodul doi



Am să fiu scurt: indiferent de cine va învinge mâine în Grecia, luni nu e sfârşitul lumii. Să fim serioşi! Doar că am avut prilejul să vedem ce lideri cretini ne conduc. În loc să comunica cu grecii, să-i asculte, au preferat o propagandă josnică, i-au stigmatizat, i-au amenuinţat, i-au jignit.

Eu chiar vreau să-i dea afară din zona euro, să le închidă graniţele, să facă tot din ceea ce au zis că le fac. Iar grecii să le spună: "Mai vedeţi banii când ne-om vedea noi ceafa! Nu avem de unde! Ce-o să faceţi? Ne ocupaţi militar? Ne scoateţi la mezat? Ne vindeţi drept sclavi?"

Chiar aşa: ce-au să le facă grecilor, dacă nu votează cum vor cretinii ăia care i-au băgat în căcat, pentru a-şi salva băncile nemţii, franţuzii şi alţii ca ei? Dacă sunt raţionali, recunosc că trebuie să negocieze cu noua putere de la Atena, şi cred că niciun subiect, nici măcar condiţiile impuse de FMI şi de CE nu e tabu. Cu atât mai mult cu cât Rajoy, premierul Spaniei a spus că nici nu se gândeşte să taie salariile bugetarilor, cum îi cere FMI.

Normal: Spania are probleme cu băncile. Care, ca şi la noi, au dat mulţi bani pe credite ipotecare, pentru case. Dacă reduce salariile, băncile vor avea belele suplimentare. Şi aşa şomajul bate spre 25% în spania. Are şi austeritatea rostul ei...

Episodul "Grecia" este cel mai sinistru moment din istoria Uniunii Europene, care arată că nimeni n-a învăţat nimic din trecut, că liniile de fractură din Europa sunt mai profunde decât oricând. În fond, în locul unei uniuni între egali, avem un imperiu care-şi jefuieşte periferiile, iar când nu le mai poate folosi, le amputează fără scrupule.

Cred că e şi pentru noi sfârşitul iluziilor "europene". Şi dacă ăsta este jocul, apoi să-l jucăm cum trebuie!

12 comentarii:

cristi spunea...

Problema se pune aşa: e destul de clar, şi e aproape unanimitate printre economiştii adevăraţi, că Grecia n-are cum să îndeplinească condiţiile impuse de "troică" - şi nici dacă ar face asta nu ar rezolva nimic. Dar începe să devină evident că nici celelalte ţări "periferice" nu vor merge mai bine dacă nu se schimbă nimic în politica "centrului", dar şansele să se întâmple asta până nu e prea târziu sunt minuscule. Nu e deloc exclus să se ajungă aici. Nu numai moneda euro, ci şi UE e în mare pericol - şi e păcat, începuse atât de bine...

Anonim spunea...

"Arogantii" si-au ales gresit " tinta".O fi ea la periferia imperiului, dar, cronologic vorbins, e "in capu" trebii" umanitatii ! Plus ca habar n-au de profilul psihologic al grecilor.

Florin spunea...

Fara legatura cu continutul acestei postari dar in legatura cu stim noi cine:
http://www.animanews.com/index.php/component/content/article/23-comentariu/380-din-fotoliul-prezidenial-la-inchisoare

Fluieratorul spunea...

Poporul grec are trei dusmani in interior: propriul guvern si aparat de stat (ultra-hipertrofiat), clientela acestora (inclusiv marii armatori, neplatitori de impozite) si biserica ortodoxa greaca.

Daca n-ar fi expunerea bancara excesiva (timpenia americano-britanica dupa care ne tinem toti de 10-15 ani incoace), nu vad care ar fi problema restului lumii ca la greci e razboi civil. Nu vad cum si-ar putea grecii rezolva problema in interior altfel, si nu inteleg ce treaba avem noi, ceilalti, in afara de interesele marii finante, pentru care nu mai inceteaza naibii bailout-ul.

In Spania, somajul mare este un lucru normal. Spaniolii aveau somaj oficial 24% (real peste 30%) inainte de bula imobiliara. Astea sint cifre de anul '95, cind fiind la studii acolo am prins schimbarea lui Gonzalez cu Aznar. Era ajutor social cit cuprindea, pensionare antifcipata la greu, economie neagra, aveau 40% analfabetism la oameni de virste medii, iar femeile casatorite nu lucrau. Din traditie. Grosul femeilor de virsta majora erau casatorite. Se freca menta pe strada, ocupatiile principale erau fotbalul, corida si plingerea ca merg lucrurile rau, la o tigara. Sprijineau usa circiumii si se uitau dublu la tine daca ii intrebai de ce nu incearca sa faca/invete una sau alta. Tinerii specialisti, colegii mei spanioli, o taiau din tara cind terminau studiile.

Nu-mi place Bogdan Chirieac, dar tocmai imi aduce aminte de ceva ce stiu si eu: in Grecia, ca si in Spania, timpul de transport catre si de la serviciu este considerat timp de lucru, si deci platit, iar vara siesta este inclusa in programul de lucru. In Spania nu se muncea vara mai mult de 4 ore pe zi... In conditii in care noi astazi in 2012 nu ne aparam de caldura cum se aparau aia in '95.

Pe fondul asta, iaca si rezultatul alegerilor din Franta... Sint curios cit o sa le ia sa-si dea seama cit de fara fond este forma care li s-a propus.

Cit despre Romania, nu vad ce e de comentat. Aici prostia e perena.

ANONIMUS spunea...

Sa fim seriosi Grecia si Imp.Roman au avut splendoarea lor,Imp.Britanic este un exemplu cine a fost si cine a devenit......colonia lor.ETC...Dl.Gheorghe are dreptate,grecilor o sa le sufle un sac de pene debitorilor,dar pana la urma grecilor nici n-o sa poata sa la sufle penele.Grecii au vina lor principala,nu poti spune" ticalosii de pagubasi"chiar daca au fost lacomi si nesabuiti.dar la urma urmelor toti am procedat la fel.N-am auzit de de cumpatare si vigilenta de la nimeni.Sa speram ca nici "marilor" n-o sa le cada bine daca euro cade cu greci cu tot.Cu tot "Hau,Haul
pana la urma Germania &Co o sa scrasneasca din dinti si o sa-si deschida" baerele pungii" si o sa plateasca impreuna cu injuraturile aferente.

Karakas spunea...

Atita timp cit dreapta va conduce UE, si Germania pe post de lider fara drept de apel, UE va continua sa se fragmenteze. Milliband, liderul laburistilor din UK spunea pe buna dreptate ca Partidul Conservator este anacronic. Niste lideri preocupati doar de cei bogati. Restul se descurca.

Merkel nu de mult pronunta niste fraza foarte frumoase despre necesitatea ca UE sa fie si mai integrata blah-blah, si ca statele cu probleme vor fi ajutate, atentie, doar daca accepta lidershipul german. Danke!

Karakas spunea...

De fapt, ce vroiam sa spun este ca atita timp cit relatiile intre state ramin cele ale realpolitik, al intereselor egoiste, ale celui puternic care este sortit sa conduca, si cei slabi, care trebuie sa execute pe plantatia celui puternic, nu va exista nimic promitator. Fara idealuri comune, impartasite, fara spirit de echipa, bye-bye Europa. Dar, sunt sigur ca se vor gasi voci care sa spuna ca asta e o emanatie comunista, pentru ca, capitalismul "inspira" la relatii de exploatare de fapt.

Karakas spunea...

Una din acuzatiile care s-au adus Greciei a fost ca s-a furat in stil mare din bani europeni la nivel guvernamental, si ca furturile au fost acoperite. Ce ma mira este ca, desi UE a parut atit de intransigenta, nu a insistat ca banii furati sa fie gasiti si returnati. Ati auzit voi de vre-un grec arestat sau ca s-au gasit o parte din banii disparuti? Sau poate ca banii "furati" pina la urma au ajuns tot prin buzunarele celor care azi acuza Grecia?

ddanilov spunea...

Grecia este leaganul culturii si civilizatiei europene.Insasi numele de Europa este din mitologia greaca.Dar sa lasam povestile si sa trecem la realitate.Drama Greciei incepe cu negocierea dintre Stalin si Churchill cand s-a hotarat ca Grecia sa ramana in sfera de influenta capitalista,propunandu-se conducatorilor acestei tari ca industria ei sa fie eminamente turistica,prin aceasta urmarindu-se aservirea acestei tari intereselor vestului.
Razboiul civil care a urmat a adus mai multe victime decat ocupatia germana,fapt care releva existenta unei puternice miscari de stanga in sanul acestui popor de care nici Stalin nici Churchill nu au stiut.
Una peste alta,Grecia este o victima a impartirii postbelice a lumii,si acum este sacrificata pe altarul pagan al unui imperiu economic care se vrea fauritor al Europei unite!

ANONIMUS spunea...

@DD.D-le, daca Grecia devenea "Republica Comunista Grecia" devenea
tara palicarilor cam ca Romania daca te gandesti ca Grecia si Romania aveau aceasi putere economica.Nu uitati ca "nenorocitii de Greci"traiesc cu mult mai bine decat noi.Daca le taie veniturile cu 50%,palicarilor le ramane cu 50% mai mult decat romanii.Au avut noroc ca au ramas fara comunism,ca dracu o pateau.Vorba bancului :-Ce se intampla daca se face comunism in Sahara?!Raspuns:-La inceput nimic ,dar mai tarziu nu se va gasii nici nisip.
Asa ca o sa se descurce, desii nu le convine sa-si reduca veniturile.Cand o sa-i ajungem pe Greci l-am prins pe D-zeu de picior.

ddanilov spunea...

@ANONIMUS, este miscator zelul cu care combati "pericolul comunist" dar mesajul tau e destul de neclar.Nici gluma nu prea am inteles-o.Probabil ca marseaza pe ideea (falsa) ca in comunism se fura.Vezi Romania postdecembrista,apropo de furat. Oricum,e fara haz.Faptul ca grecii o duc mai bine e relativ la multe repere. Iarasi,nu vad de ce grecii ar fi nenorociti. Ma rog...Ce am vrut sa spun eu este ca Grecia a luat-o pe un drum croit de altii dupa al doilea razboi mondial.Acest drum nu este (a fost) cel mai bun pentru poporul grec.Chiar daca s-ar fi numit (sau nu) Republica comunista Grecia,e irelevant.Ideea este ca (probabil) ar fi trebuit sa puna mai mult accent pe dezvoltarea industriei proprii si nu sa astepte valuta din turism sau din credite.Aceasta valuta este ca apa de ploaie.Uneori cade ,alteori nu.Si mai ales depinde in mare masura de politic.Poate nu am dreptate intru totul,dar aceasta e parerea mea.Nu e perfecta,dar e perfectibila si probabil este corecta la nivel de generalitate.Oricare ar fi ideologia care o adopta un stat,el se poate dezvolta armonios doar daca produce rentabil si (re)distribuie echitabil.Daca investeste suficient in educatie si sanatate si alte alea care tin un popor.Totul e sa aiba la putere conducatori dedicati si legi bune.

vgeorgicas spunea...

Imi place comentariul.
Eu sper de la Greci sa gaseasca o cale de supravietuire si sa-i fenteze pe finantistii scelerati ai acestei lumi.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...