sâmbătă, 3 octombrie 2009

Formarea competenţelor

Poate sunt eu prost, poate sunt proşti cei care au întocmit DEX. Dar definiţia pentru competenţă este asta: "COMPETÉNŢĂ, competenţe, s.f. Capacitate a cuiva de a se pronunţa asupra unui lucru, pe temeiul unei cunoaşteri adânci a problemei în discuţie; capacitate a unei autorităţi, a unui funcţionar etc. de a exercita anumite atribuţii. ♢ Expr. A fi de competenţa cuiva = a intra în atribuţiile cuiva. A-şi declina competenţa = a se declara lipsit de autoritate (legală) sau fără pregătirea necesară pentru a judeca o chestiune sau pentru a se pronunţa într-o problemă. [Var.: competínţă s.f.] – Din fr. compétence.
Ce mi-a venit cu asta? Boc cel Mic şi Tâmp s-a apucat să dea directive în Educaţie: schimbă manuale, schimbă programe de învăţământ şi îi dă înainte cu "formarea de competenţe". "Avem manuale supraincarcate, de multe ori facute pentru universitate... Din nefericire, aceste manuale urmaresc doar oferirea de informatii. Acum avem internetul, ceea ce trebuie sa ii invatam pe elevi este sa dobandeasca competente."
Boc, uite cum e cu competenţa: înainte de a fi competent, trebuie să cunoşti, şi după aia să cunoşti aprofundat. Şcoala îţi oferă cunoştinţe: cu cât mai multe, cu atât mai bine. Competenţa vine cu timpul, timp în care acumulezi şi mai multe cunoştinţe, mai faci cucuie, mai greşeşti, mai înveţi din greşeli.
Tu ai competenţa necesară pentru a exercita funcţia de premier? Şi acum şi pe aceea de ministru al educaţiei, de dai indicaţii? Pupatul în cur, fie şi dacă este vorba despre curul Marelui Machitor, cunoscut şi sub numele de Pulea Vodă, nu te face competent, te face ridicol!
Dacă nişte adolescenţi acneici încarcă în draci filmuleţe obscene pe şi de pe Internet nu înseamnă că au competenţe în IT, ci doar că au probleme cu hormonii! Ce competenţe poate avea un puşti de 16 ani, la ieşirea din cele 10 clase obligatorii? Ce ştie el să facă, de fapt? Nimic! Lăsaţi dracului frazeologia asta fără cap şi fără coadă şi faceţi în aşa fel încât la sfârşitul liceului elevii ăia să scrie şi să citească decent, să înţeleagă ce citesc şi, în general, să aibă un minim de etică a muncii. Dacă se poate. Competenţa de aici încolo începe.
Să nu ne amăgim: nici măcar olimpicii noştri nu sunt competenţi, ci doar au suficiente cunoştinţe pentru a aborda probleme mai complexe decât colegii lor, ăia care caută pe Goolgle, spre pildă, "coaie albastre". Competenţa vine după mulţi ani de trudă în prestigioase universităţi occidentale sau americane, unde cad sub masă după 16-18 ore de studiu pe zi, sau de lucru în laboratoare. Competenţa se câştigă prin muncă, nu prin chiul.
"E inadmisibil sa avem 13 materii care se predau la liceu si reforma curiculara presupune ca intr-un an sa se predea sase-sapte obiecte de studiu", a decretat Pulea Vodă în Timiş, azi. Nu e mai bine să înveţe ei o singură materie, aia în care este foarte competentă prinţesa Ioana: vânzări anterioare? Am avea o ţară de competenţi! Şi foarte multă bunăstare!

6 comentarii:

Iulian spunea...

"Skills" s-a tradus cu competente. Lozinca era ceva de genul: vechiul sistem oferea doar cunostinte, cauta sa bage in capul elevului cat mai multa informatie. De unde se invata papagaliceste, toceala, etc, dar multi nu stiu sa faca nimic dupa ce termina scoala.

De aceea, s-a adus de la americani ideea ca scoala trebuie sa formeze competente - deprinderi concrete, aptitudini, etc.

Cam multa polologhie pentru realitatea ca sistemul nu mai formeaza oameni care sa stie pe lume sunt. Cu cat mai redus nivelul de cunostinte, cu atat mai usor de condus (prostit).

Faza urmatoare ar fi: cine vrea ceva de calitate, sa plateasca, adica scoli private ("finantarea urmeaza elevul", tot de Boc enuntata cu emfaza). Cu privatizarea invatamantului se mai pune inca o caramida la constructia unei societati cat mai polarizate.

Constantin Gheorghe spunea...

Absolut corect!

tony spunea...

Cum poate sa vorbeasca de competente un incompetent ?

Béranger spunea...

Toa'şu pulifrix Boc a luat chestia cu "mai bine să caute pe Internet decât să găsească în manuale" de la Comandantul de barcaz, ăla de încurca secolele:
http://www.antena3.ro/stiri/fun/greseala-repetata-traian-basescu-nu-stie-cand-a-domnit-neagoe-basarab_81485.html

Vorba tălâmbului de Mircea Badea: păi ca să caute ceva pe Goagăl, trebuie mai întâi să ştie că chestia aia există!

Anonim spunea...

Boc este suficient de incompetent sa vorbeasca de competenta. Competenta lui este la nivelul ursuletului de plus, rozaliu si buclucas

Anonim spunea...

Competenţa vine după mulţi ani de trudă în prestigioase universităţi occidentale sau americane.
cit timp o sa credeti timpenii de genul asta o sa va mearga din ce in ce mai rau! la universitatile americane s-a dat un test cu intrebarea de-a explica cuvintele social si socialist. zero studenti au reusit s-o faca!!!! este o intrecere intre profesori care are cel mai timpit student iar candidatii sint fara numar intocmai ca si ineptiile pe care le debiteaza. la vesticii europeni a fost o emisiune pe sat1 la nemti cu titlul "devenim noi o natiune de idioti?" raspunsul lor a fost dupa datele prezentate ca sint deja niste idioti asa ca ce sa mai adaug eu?!in ce tara care a apelat la "specialistii" vestici -de fapt ei sint niste boi originali- functioneaza ceva cum trebuie? joffrey sachs a fost chemat de noua zeelanda sa-i reformeze si i-a facut praf. in cele din urma si-a cerut scuze spunind ca n-a stiut ca o sa iasa asa. sa mori de ris! ce sa mai spun de armatele de boi vestici care au venit sa va dea lectii in toate! ce s-a ales? cum va merge? intre timp la ei acasa este jale asa ca nu ma mir de ceea ce se intimpla la voi pt ca face parte din normalul pe care-l putem avea. c. tanase a spus inca de acum 80 de ani ca "au venit experti cu droaia sa ne invete ce-i aia si pina la urma neica clei". cine-i de vina? ei sau noi care n-am fost in stare sa invatam nimic? cel mai tare economist pe care l-a avut prostimea vestica este j. schumpeter -ei spun asta!- care a dat nastere teoriei distrugerilor pe care se merge si astazi deoarece cretinii vestici nu pot altceva pt ca nu sint in stare. ei bine acest dobitoc si-a facut si el niste firme pe care le-a condus dupa creierul lui dind faliment de fiecare data. si mai sperati sa fie altfel vreodata cind acceptati fara sa cricniti toate ineptiile boilor vestici?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...