marți, 15 iunie 2010

Tăcerea "societăţii civile"





Cei care două decenii ne-au futut la cap cu "democraţie", valori occidentale", "anti-comunism", tac acum precum peştii. N-am auzit de unii precum Liiceanu, Pleşu, Patapipi, Blandiana şi restul menajeriei un cuvânt de compasiune faţă de oamenii care vor plăti şi pentru sinecurile lor, şi pentru ca bunăstarea lor să nu sufere.


Aţi auzit de GDS pe undeva? Sunt ei cumva în Piaţa Parlamentului, alături de sindicalişti? Protestează împotriva anexării Parlamentului de către Cotroceni? Denunţă vreunul derivele totalitare ale puterii portocalii? Păi ce, sunt proşti? Ei sunt stâlpi ai puterii portocalii!


Vreţi să vedeţi despre ce scrie o tanti în ultimul număr al Revistei "22"? Despre "agonia căpuşelor sindicale"! Evident, că n-o să scrie despre cererile membrilor de sindicat din educaţie!  De fapt, nu e un articol, e un denunţ! În cel mai pur stil "Scânteia" anilor 50!


Un alt nene se masturbează pe marginea subiectului "Unde sunt intelectualii". Ce-i, flăcău? Au dispărut şi de la voi, din bătătură? Nasol moment!  


Totul este jalnic, şi de o mizerie morală insuportabilă. În contextul ăsta ieşirea  Fecioarei din Pleşcoi, care promite că face ea cinste cu şampanie dacă moţiunea va fi respinsă este chiar salubră, moral vorbind. De la tuta asta nu te poţi aştepta la altceva. De la Liiceanu şi compania, da. Dar au ales tăcerea. Pentru că jegul lor moral este mai mare decât al tuturor paraşutelor din politică la un loc!  

3 comentarii:

Karakas spunea...

Cu telectualii sunt lamurit deplin. Si incep sa ma lamuresc si mai mult cu "independentii" lui Oprea. Iata ce spune musiu:

"Este prima oară când vorbesc despre Victor Ponta, i-am dus copilul la biserică cu toate că Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu. Am plecat din PSD şi de la conducerea Ministerului de Interne pentru că am refuzat să aduc crima organizată în Guvern şi ştie bine acest lucru Victor Ponta"

Habar nu am daca Ponta e ateu sau nu. Pentru mine nu are nici o importanta acest aspect. Cred ca e ridicol si infantil sa califici un om politic in functie de credinta lui religioasa, daca o are sau nu. Dar ce mi se pare de-a dreptul socant este ca Oprea ar fi fost rugat si ar fi refuzat sa "aduca crima organizata in Guvern". Atentie, nu in PSD, ci in Guvern! Cineva - presupunem din afirmatiile lui Oprea ca dl Ponta - l-ar fi rugat pe acesta sa aduca Mafia in Guvernul lui Basescu! Mi se pare afirmatia de un ridicol complet, de altfel in ton cu acest partid capusa, creatie a lui Basescu. Partid care nu a votat motiunea de cenzura, deci care este trup si suflet cu PDL. Ce fel de partid "de stinga" o fi asta nu stiu...

Si mai zice Oprea:
"Armata română reprezintă unul dintre cei mai buni ambasadori ai imaginii României în lume", a spus Oprea.

Serios, zici, ambasadori ai imaginii Romaniei in lume? Care imagine, aia de executor al dorintelor SUA? Nu ma indoiesc ca Oprea a jucat un rol major in decizia de suplimentare a contingentului romanesc in Afganistan cu inca 800 militari. Ca sa aduca poporului afgan democratie. Hai sa vedem cum o sa stai tu cu imaginea in citiva ani, musiu Oprea.

Fluieratorul spunea...

Ezista o esplicatie, e in Idolii Forului.

Cel putin in cit am apucat eu sa citesc din cartea asta, motivul pentru care intelectualii, sau mai bine zis grupul de persoane din care noi alcatuim acest substantiv comun si il facem propriu, nu spun nimic (de multa vreme, si cind au spus s-u crezut profeti, si noi i-am crezut la fel) poate fi descris de un cuvint: INADECVAREA.

Sint inadecvati acestor vremuri, si daca este sa consider dizertatiile din Idolii Forului ca adevaruri, as putea spune ca sint inadecvati vremurilor moderne si contemporane in general (dupa clasificarea istorica a timpului, istoria moderna si contemporana incepe cu fenomenul 1848),si in afara ca i-am auzit cindva discutind foarte coerent citeva lucruri, sint anacronici inca de cind s-au "nascut", la Paltinis, dintr-un parinte la fel de anacronic pentru vremurile lui ca si ei...

Nu-i in sine nimic rau in asta, doar ca este trist ca in afara ca nu contribuie la dezvoltarea civica a societatii in care traiesc, n-au contribuit nici la alinierea culturala a Romaniei la lumea civilizata... Iesirea in lume post-revolutionara n-a produs asupra lor nici un efect, pentru ca de la inaltimea vanitatii lor, ce au vrut a fost ca EI sa produca un efect asupra lumii. Acum se multumesc cu sinecuri, maruntisuri si marginalitati, si traiesc din "glorie".

Este trist cind omul supravituieste fizic declinului propriei relevante, si mai trist e cind nu-si da seama.

Iulian spunea...

Pentru scurtarea enumerarii, propun formula "Pataplesu", ca personaj generic "societaro-civil".

Revenind, de unde tacere? Simplu! Basescu stia ce spune cand vorbea de "tonomate". Nu mai e Soros sau altii care sa-i finanteze, nu mai scot niciun sunet.

Ca si inainte de 1989, Pataplesii tac molcolm cand e vorba sa puna osul, sa isi asume niste riscuri, sacrificii, convingeri veritabile, nu lozinci venite livrate la tipla pentru rumegat al masele pe care in secret le dispretuiesc profund.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...