luni, 21 iunie 2010

Capitalismul ne face o favoare



Marile afaceri cu bunurile publice se fac, cum altfel, în vremuri de criză. Acum e timpul marilor tunuri. Vedeţi porcuşorii noştri, care se agită în jurul participaţiilor minoritare ale statului la Petrom, spre pildă. Da au şi alţii jigodile lor. Spre pildă britanicii. Până mai acum vreo doi-trei ani făceai de la Paris la Dover, pe sub Canal, cu TGV, cât făceai de la Dover la Londra, pe o cale ferată de toată jena. Privaţii lor au zis că nu merită să investească în aşa ceva. Ca să scape de gura partenerilor din UE, laburiştii s-au scobit în Buget şi au construit linia aia cu bani publici. Acum corbii care refuzaseră să dea bani pentru noua linie se încaieră pe concesionarea ei, pentru că premierul David Cameron vrea să reducă deficitul bugetar.

Şi FT zice că pentru 30 de ani de concesionare statul britanic ar primi 2,23  miliarde de dolari. Adică vreo 75 de milioane pe an. Adică nimic! Nu uitaţi că în 2012 Olimpiada este la Londra. Ghici cu ce vor veni turiştii din Europa!

Ălea 75 de milioane de dolari reprezintă 0,033% din deficitul de 226 de miliarde de dolari al Marii Britanii în acest moment. Aferim! Statul câştigă praful de pe tobă, în schimb nişte şmecheri vor câştiga la greu. Cum fac şi jegurile alea de la Apa Nova, dacă vi se pare cunoscut. I-a mai întrebat cineva de sănătate în legătură cu investiţiile? Nu, de ce? Dacă au ştiut unde să dea darul!  

Vedeţi, ăsta e farmecul capitalismului: ştie să mulgă pe toată lumea, cu aerul că-i face o favoare!

2 comentarii:

Anonim spunea...

in tunuri consta marea econmoie a vesticilor privati! fara banii multimii nu merge nimic absolut. astia in viata lor n-au fost in stare sa aiba nici macar o fabricuta rentabila prin metode cinstite!

Anonim spunea...

Desigur. Capitalistii sunt niste dobitoci. Numai comunistii sunt niste isteti.

Mare noroc pentru unii, dobitocii de capitalisti au inventat calculatoarele si internetul, asa incat si "istetii" de comunisti sa poata sa isi reverse din preaplinul ce le mucezeste prin creier.

Anonime, rentabilitatea e o notiune care nu se intalneste in comunism. Asa ca nu ai de unde stii daca ceilalti sunt mai breji.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...