luni, 28 iunie 2010

Gura bate curul. Şi devalorizează leul.




România este ţara în care întotdeauna gura bate curul! După anunţarea măririi TVA(măsură inevitabilă, şi pe care toţi o anticipau, aşa că nimeni nu poate juca, fără să fie ridicol, scena surprinderii), am asistat la cel mai absurd şi ireal spectacol al declartaţiilor politicienilor şi economiştilor. De departe cea mai halucinantă intervenţie a fost aceea a lui Eugen Rădulescu, director în BNR, care vedea cursul euro pe la 6-7 lei.

Păi, de ce ne-am dat de ceasul morţii să strângem vreo 33 de miliarde de euro în rezerva BNR? De ce ne dăm de ceasul morţii să mai luăm încă aproape un miliard de la FMI? Sigur, azi euro s-a dus pe la 4,32-4,35 lei. Dar nu pentru că s-a petrecut ceva dramatic în economie, sau în politică, ci ca urmare a vorbăriei fără cap a BNR.

Doar dacă vorbăria asta n-a fost premeditată, deşi sincer eu nu-i văd rostul decât ca mijloc de influenţare politică, pentru a impune aplicarea măsurilor care au scăpat de satârul CCR. "Vedeţi ce păţeşte leul, dacă voi nu luaţi deciziile cele bune?" Dacă despre asta este vorba, BNR trece dincolo de atribuţiile ei legale, şi se joacă grav cu focul.

Aş prefera să ştiu că devalorizarea asta se leagă de conştientizarea faptului că la cârma economiei româneşti nu se află nimeni, că nu există măsuri de relansare economică. Dar pentru jocuri politice, mersi, nu servim!

Acum devalorizarea asta are şi părţile ei bune: poate stimula exporturile, şi reduce deficitul balanţei de plăţi externe. Întrebarea este: are cine exporta? Las la o parte capitalul străin. Dacia, Nokia, Ford, Mittal Steel, ăia de fac piese pentru industria auto, o duc bine, mersi! Întrebarea este ce face capitalul autohton, şi dacă avem firme care să însemne ceva în ponderea exporturilor. Altminteri n-am făcut nimic. 

O menţiune pentru dragele noastre firme de telefonie mobilă, de distribuţie a gazelor şi electricităţii, de fapt pentru toate serviciile care sunt facturate în euro: saltă inima în ele de fericire. S-au scos. Deocamdată. Să vedem ce va fi mai la toamnă, când vor pleca roiuri, roiuri, clienţii.  Înţeleg că Romtelecom a redus deja preţul la serviciile de Internet cu circa 17% până la 29%.  O fi vreo minune!

Poate învăţăm şi lecţia asta: când eşti deja în căcat până la gură, cel mai bine este să taci!

4 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Poate e premeditat. Acum toata lumea critica vorbaria si l-am auzit pe Vasilescu spunand ca sunt de vina "dezbaterile astea". Poate ar trebui interzise la tv. :D

Fluieratorul spunea...

Credeti dvs. ca hypermarket-urile o sa suporte resterea de TVA, casa nu se vada in preturi? Eu cred ca nu, pentru ca va fi si 2010 un an in care Carrefour va face in magazinele din Romania cele mai mari vinzari pe metru patrat pe an din toata reteaua.

geomarz spunea...

Dupa cum am vazut eu, legea cererii si a ofertei in R functioneaza cam asa:
Creste euro, capitalisti locai se grabesc sa maresaca preturile in lei pentru a reveni la valoarea anterioara in euro (sa nu piarda, doamne feri,ceva). Scade euro, ei maresc din nou pretul in lei ca sa revin la paritatea anterioara (tot asa, sa nu piarda, doamne feri, ceva).
Cum au facut cu pretul benzinei.
A crescut pretul barilului, au crescut pretul benzinii, a scazut barilul, au mentinut pretul benzinii, acu, creste din nou barilul, or sa creasca din nou pretul benzinii...
Si de luat de urechi nu-i ia nimeni, ca nu are cine...
Te pui cu legile pietii? Cu mina nevazuta a pietii ??
O sleahta de tilhari si hoti nestruniti de nimeni si nimic.
Am mai spus si repet: pe romanul de rind nu-l apara NIMENI, nici statul, nici altcineva.
In tara asta au drepturi handicapatii, minoritarii, strainii,etc, numai normal, majoritar si roman sa nu fii!

Anonim spunea...

@gemarz: Ca sa pastram tonul ultimelor zile, nu uita sa adaugi la lista de grupuri cu drepturi cel mai recent grup favorizat: pensionarii.

Deci, reformulez: In tara asta au drepturi handicapatii, minoritarii, strainii, pensionarii, etc, numai normal, majoritar, roman si angajat sa nu fii!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...