luni, 7 iunie 2010

Dr. Doom şi Mister Fâs

M-am cam săturat de acest Dr.Doom, care devine un soi de şarlatan, ce câştigă bani din pesimism şi anunţarea apocalipsei. Pe unde se duce, vesteşte apocalipsa economică. Şi acelaşi bla-bla despre eşecul euro, despre austeritatea ca ultimă soluţie, despre dezastrul grec, despre tot felul de nenorociri.
Lucrurile sunt mai complicate, şi în acelaşi timp mai simple. Mai simple, pentru că a început o ofensivă americană împotriva euro, care are un scop clar: să-i sperie pe cei care ar fi vrut să-şi ţină rezervele în euro. Astfel speră să-i facă să finanţeze deficitele americane, cumpărând dolari. Mai complicate, pentru că nu statele, ci marii jucători financiari privaţi sunt adevăratul pericol. Politicile de austeritate nu sunt deloc soluţia aşteptată. Pentru că, în fond, austeritatea va atinge pe toată lumea, inclusiv pe aceia care cred că dacă statele nu cheltuiesc, le rămân lor mai mulţi bani. Nu le rămân. Dacă idioţii vor să vadă ce înseamnă astfel de politici restrictive, să ia aminte la România lui Ceauşescu, după 1981.
Cum poate creşte economia Europei? Cum poate creşte economia americană, care, deşi pare să fi avut ceva rezultate în ultimele luni, nu creează locuri de muncă? Infrastructuri din bani publici, nu. Cheltuieli sociale, nu. Salarii şi pensii mai mici. Nelinişte şi violenţă socială, instabilitate politică. De ce ar fi atraşi investitorii privaţi de aceste condiţii? De ce li s-ar părea mai favorabile decât nişte deficite bugetare mai mari pentru încă doi-trei ani? Pentru că, prin definiţie, privaţii fac calcule economice, pe care statele nu le fac, şi sunt raţionali? Îmi daţi voie să mă cac pe mine de râs?
Ca să înţelegeţi de unde mi se trage, citez o parte din interviul acordat de Roubini jurnalului "Le Monde". Deci:
"L'Europe n'est pas la seule à être en difficulté : les Etats-Unis, le Royaume-Uni, le Japon sont également confrontés à des déficits publics gigantesques...

Oui et nous sommes, je pense, entrés dans une seconde phase de la crise. La mise en place de plans de relance keynésiens pour éviter que la récession ne se transforme en dépression a fait basculer l'amas de dettes privées vers le secteur public. Nous avons socialisé les pertes du secteur privé. Et nous sommes dans une zone dangereuse.
La situation est-elle tenable en l'état ?
Il s'écoulera sans doute beaucoup de temps avant que les Etats-Unis perdent leur note "AAA". Mais la maladie américaine, c'est un déficit budgétaire qui dépasse 10 % de son produit intérieur brut (PIB), 1 500 milliards de dollars (1 255 milliards d'euros). La situation n'est pas tenable. Pour le moment le pays est à l'abri, car l'appétit des investisseurs pour la dette américaine reste vif. Mais un jour les détenteurs de cette dette pourraient se réveiller, et dire "même les Etats-Unis sont dans une situation critique".
Que pensez-vous de la multiplication des politiques de rigueur ?
Augmenter les impôts et réduire les dépenses est socialement douloureux. Mais quelle est l'alternative ? Poursuivre des politiques budgétaires généreuses ? Les marchés ont déjà sonné l'alerte, le faire serait aller à la faillite. Quant à la solution qui consisterait à "imprimer de l'argent", cela conduirait à créer une inflation galopante. L'austérité n'est pas une option facultative.
Doit-on redouter une rechute de l'économie ?
En Europe oui. Avant la crise grecque, la croissance en zone euro était estimée à moins de 1 % en 2010. Compte tenu du choc intervenu au cours des trois derniers mois, si l'économie n'entre pas techniquement en récession la croissance sera proche de zéro, les Bourses vont continuer à chuter, les coûts de l'emprunt vont augmenter, les liquidités manquer, la confiance des investisseurs, des entreprises, des ménages, se détériorer. La croissance déjà anémique le sera plus encore."
Deci banii ăia pe care statele i-au folosit pentru a salva "actorii raţionali" de la dezastru nu au produs inflaţie, deşi pun pariu că mai toţi au ieşit din tiparniţele băncilor centrale. Dar dacă se tipăresc bani pentru a păstra cât de cât puterea de cumpărare a amărâţilor, vai, vine Apocalipsa hiperinflaţiei! Şi niciun cuvânt despre hazardul moral al naţionalizării pierderilor private?
Nu colinzi mata pe la alte mese, Dr. Doom?

3 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Eu cred ca ma doare mai tare capul de saracia mea decit de caderea burselor, ca mie imi pleaca din fata piinea, in timp ce flacaii pierd la un joc de noroc. Nu-i compatimesc, nici pe aia care credeau in bursa, nici pe aia carora nu le-au mers masinatiunile, si nici pe zvonerii de doi lei, care arunca repede in arena si "cazul Ungariei", ca sa supraliciteze, pentru ca trecuse o zi si nu zvonisera nimic.

M-am cam saturat de toti expertii astia, care dimineata vorbesc ca si cum ar sti, si seara sint surprinsi de ce s-a mai intimplat peste zi. De scenarii m-am saturat, la fel si de zvonerii si raspindacii de toate natiile. N-am nici o incredere in nimeni, pentru ca din punctul meu de vedere, toti trag spuza pe turta lor, si vorbesc ca si cum ar sti, dar se vede chiar de la o zi la alta ca nici cei mai nobelizati n-au idee de nimic.

De aia de pe-aici nici nu mai vorbesc, niste palavragii.

Eu am de gind chiar sa fiu zen pe bune, si ca atare m-am hotarit sa ignor larma si sa astept sa se aleaga lucrurile.

Fluieratorul spunea...

Si by the way, ca tot l-am auzit pe ministrul Vladescu pe TVR1 zicind ca asta-i trendu' acuma, toata lumea se imprumuta, ca nimeni nu supravietuieste fara FMI, pot si eu sa intreb care sint, exact, sumele de care ne-am imprumutat, si unde au mers banii?

Ca eu, cu memoria mea selectiva, imi aduc aminte ca s-a dus o poala de bani pe bailout de banci-mama, o alta poala in rezerva bancii nationale, si o tzira, mai recent, la buget, pentru pensii si salarii, si daca stau sa ma gindesc mai bine, parca-mi vine in minte ca ma gindeam anul trecut pe vremea asta ca ne-am pus gitul in latz pentru bancile grecesti si austriece, si pentru ambitiile Isarescului de aderare la zona euro. Nu c-am fi crapat noi fara imprumut...

Voi fi indatorat oricui imi refreseaza emmoria, sau ma trimite la o bibliografie reliable, unde sa nu dau zeci de click-uri ca sa aflu.

Vielen Dank.

Anonim spunea...

lasa ca este f bine ce va fac vesticii ca sa invete toti satenii transformati in oraseni de ceausescu fara sa-i supuna la eforturi pt ca totul se petrecea pe gratis si cu toate asigurate cam cum arata ceea ce credeau ei ca este bine. cu cit mai multe suturi vor incasa acesti nesimtiti cu atit mai mult ma voi bucura! javrele taranesti au distrus romania total. ma uit la ei ca nici acum n-au invatat nimic si continua ascensiunea spre imbecilismul total iar aici ma refer la darwinismul cretin pe care-l sustin la acel egoism desantat care cred ei in prostia si nebunia lor ca-i va salva.
sper ca nu ti-au scapat din atentie masurile luate de nesimtita aia de merkel si trupa ei de nenorociti. a luat ultima speranta exact celor care nu mai aveau prea multe. printre altele a taiat alocatia pt copii care si asa nu aveau ce minca. amintesc ca-n germania sint peste 3 mil. de copii subnutriti!!! de cei bogati nu s-a atins absolut deloc. astia nu trebuie sa plateasca nici macar 1 cent!!! pt cine nu stie hartz 4 inseamna 350 euro ajutor la care se adaugau banii pt copii plus de caldura ambele sume fiind eliminate. ultima cifra data insemna un segment de pete 10 mil de oamani insa cifra trebuie sa fie mult mai mare din moment ce din 84 mil locuitori doar 39 mil au un loc de munca.
si da vestul se va prabusi total pt ca-capitalismul iubit al romanului care se complace in postura de cel mai prost om de pe planeta deoarece este ultimul popor unde mai exista saraci care sustin aberatia asta de model economic si unde toti sint dreptaci nu este functionabil fapt care poate fi citit in istoria omenirii. problemele economice cauzate de acesta aberatie numita capitalism a dus spre exemplu la 2 r.m. asta a fost si motivul pt care au desfintat estul deoarece aveau neaparat nevoie de prosti care sa le plateasca timpeniile. i-au gasit iar dintre astia cei mai silitori in a se face praf pt altii sint romanii.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...