marți, 15 iunie 2010

Moţiunea, între Parlament şi stradă




Aproape sigur Moţiunea nu trece. Nici nu are importanţă de ce. Important este că, de azi, 15 iunie, democraţia din România îşi ia o pauză, asta în varianta optimistă. Dacă priveai faţa de iepure speriat a lui boc şi rânjetul satisfăcut al Fecioarei din Pleşcoi, înţelegeai şi ce urmează după Guvernul boc IV: Guvernul Udrea I. Femeia asta are ceva de răpitor nemilos în privire, ceva fanatic, chiar.



Tot azi se va numi şi conducerea interimară a TVR. Bun, o oficină portocalie în plus. Dar ce rezolvă astea, în afară că dau impresia unor oranjgutani că ei sunt călare pe situaţie? Nimic! 


Doar că boc şi ai lui nu iau în calcul un fenomen: presiunea populară asupra aleşilor, în special asupra aleşilor puterii. Această presiune va creşte şi se va radicaliza. S-a văzut azi, la manifestaţiile din faţa Parlamentului. S-a văzut duminică, la Iaşi. S-a văzut la Constanţa. Şi de la ouă la bolovani nici nu e atât de greu de trecut, dimpotrivă! Bolovanii nu costă!



Oranjgutanii îşi fac iluzii crezând că că dacă înving în Parlament, au învins şi în stradă. Deocamdată nu s-au confruntat cu strada, la modul serios. Ce-i mai dur abia acum începe.  Iar Guvernul nu are răspuns la problemele reale ale economiei. Nici nu l-a interesat să aibă. Economiştii care-l sfătuiesc pe boc sunt adepţii neintervenţionismului statului în economie. Ei ştiu doar un lucru: să-şi ia sinecuri grase, plătite din bani publici. Că pentru ei va fi întotdeauna bani.


Guvernul va avea mari probleme vara asta. Spre deosebire de alţi ani, nu se va bucura de calm. Concediile nu vor reduce tensiunea socială, ca de obicei. Mulţi vor renunţa la concedii. Şi asta va aduce un plus de frustrări. Cum se vor descărca ele vom afla mai repede decât ne-am aştepta.


Deşi nu-şi vor vedea Moţiunea aprobată, PSD şi PNL şi-au atins obiectivele. Acum trebuie să continue să pună presiune pe guvern, să meargă în teritoriu, să fie permanent în mijlocul oamenilor. Aşa au ocazia să demonstreze că ştiu să facă un alt fel de politică. Şi că pot pune interesele cetăţenilor înaintea propriilor interese.


Cred că pentru partidele de opoziţie nu trebuie să existe vacanţă de vară. Ele trebuie să preseze pentru a se ajunge la alegeri anticipate. Altminteri situaţia va bălti până în 2012. Şi vom mai pierde doi ani, aşa cum i-am pierdut pe cei doi scurşi de la alegerile din 2008. Chiar nu ne putem permite patru ani de recesiune şi de proastă guvernare!

4 comentarii:

Shadow spunea...

Pai dle Gheorghe

va contraziceti. Dupa cum spuneti "economistii"(ma asteptam sa gasesc alt substantiv ca nu sunt economisti) care-l sfatuiesc pe boc sunt taman adeptii "interventionismului" in economie. Sinecurile din banii publici si "licitatiile" pt ei asta reprezinta. Amestec al statului in economie.

Karakas spunea...

Ca sa dea legitimitate masurilor de reducere a pensiilor, Boc in interventia sa la final in Parlament a afirmat ca masuri similare de reducere a pensiilor ar avea loc si in SUA si Canada.

Boc fie este prost informat, fie minte si le scoate “la plesneala”. In Canada nu se discuta despre micsorarea pensiilor, ci despre posibilitati de MARIRE a lor, dat fiind faptul ca planul de pensii CPP nu produce suficiente efecte benefice pentru pensionarii canadieni.

Este a doua oara cind il indemn pe Boc sa citeasca cu atentie, sau macar sa angajeze pe cineva (cu 15 % spor de citit):

http://www.thestar.com/business/article/823393–ministers-move-closer-to-pension-reform

geomarz spunea...

Data viitoare ma duc si eu. O sa iau oua.
Din nefericire, nu prea am tinta la dat cu ele...

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Am vazut ce "pot" si PSD si PNL.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...