joi, 10 iunie 2010

Neo-fascismul portocaliu


Am încercat să aflu şi eu mai multe despre flăcăul ăla de-şi zice lider al "Noilor Golani". Văd că omul nostru este bucureştean. Şi unul care se ia în colţi cu autoritatea aşa, din principiu, că, de, e capitalist, şi ăştia sunt mereu cu capsa pusă. E un soi de Gică-contra mai special. I s-a pus pata pe Ion Iliescu. De fapt, pe siteul "Noii Golani" singurele acţiuni ale indivizilor sunt legate de Basarabia şi de Ion Iliescu. Şi-a făcut un blog care opune devizei "Echilibru" a lui Ion Iliescu, deviza "Dezechilibru".



I-a fost refuzată participarea la întâlnirea lui Băsescu şi Ghimpu cu studenţii basarabeni de la Iaşi. Înţeleg că a fost arestat şi ţinut o noapte la răcoare la Chişinău, după care a fost expulzat. Îl înjură pe Iliescu, dar uită că lui Iliescu şi lui Snegur trebuie să le mulţumească pentru podul de flori. Dar pe vremea aia el se căca încă pe oliţă, probabil. 



Dacă însă ne uităm ceva mai atent la cine se află în spatele "Noilor Golani" vedem Asociaţia 21 Decembrie şi pe liderul ei, Mărieş, care-şi poartă războiul cu Iliescu şi prin intermediari. Noii Golani sunt un soi de "detaşament de asalt", că tot îşi zic "grup de acţiune". 


Întotdeauna vor exista astfel de grupuscule radicale, fără proiect, fără o identitate structurată, pe care unii şi alţii le vor folosi pentru tot felul de minuni. După indulgenţa cu care îi privesc oranjgutanii pe "Noi Golani" şi după tandreţea cu care privea "golăneala" lui un consilier prezidenţial, Peter Epstein Kovacs, e clar cine se foloseşte de el. Şi de ce.


Doar că oranjgutanii se joacă periculos cu focul. Azi un viceprimar de la Drobeta Turnu-Severin îl compara indirect pe traian băsescu cu Hitler, lăudându-l pe acesta din urmă că a venit la putere făcând investiţii masive şi d'aia l-au votat nemţii. 


Cum se vede, ne pregătim să repetăm tâmpeniile făcute în perioada interbelică, atunci când un individ lacom, imoral şi bolnav de putere a distrus bruma de democraţie din România, inclusiv căutând în coarnele extremismului de dreapta. Ăla a sfârşit fugind în Portugalia cu mai tot ce a putut duce din ceea ce a furat şi din visteria ţării, şi din actele de corupţie pe care le practica şi patrona. Ce  a lăsat în urmă a pregătit terenul pentru o jumătate de veac de totalitarism...



UPDATE: poate înseamnă ceva, poate nu. Mă sună cineva pe mobil. De obicei nu răspund la apeluri anonime, iar singurul care mă sună fără să-i apară numărul este un prieten de la Bruxelles, care lucrează la PE. Am crezut că este el. Nu era. Cea care suna era, după voce şi accent, o duducă din Basarabia. 
"Casa Calu?" 
"Iertaţi-mă, pe cine căutaţi?"
"Casa Calu?"
"Îmi pare rău, aţi greşit numărul!"
"Da, am greşit grajdul"
Şi închide. Acum, ce să zic? Aşa o fi pe la ei politeţea. Sau a fost un mod subtil de a spune: "te avem în vedere." Ştiu şi eu?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Basescu nu poate fi comparat cu Hitler, Ceausescu, Napoleon etc.Ar fi un act de grava jignire a celor 3, din urma.

Fluieratorul spunea...

Da, si legatura intre dobitocul fugit la Portocalia si ala de ne conduce acuma este ca al doilea a botezat nepotul (sau stra-nepotul, ca nu stau sa caut, da' stiti despre cine vorbesc) primului, nu? La cheful ala unde s-a dus duduca Lenutza cu fusta pina la un desht sub chilotzei.

PS Copilul ala n-are nici o vina, doar o karma trista pe care si-o va spala printre prostovani. Sper sa se prinda repede pe ce lume e si sa-si vada de treaba lui, fara sa se uite inapoi, cind si-o da seama.

Karakas spunea...

Nu am nici o indoiala, ca data o anumita conjunctura, Basescu ar arunca tara in razboi fara dureri de cap (citeva lacrimi stoarse de efect). De fapt a facut deja invitatia la conflict, prin amplasarea scutului cu rachete defensive. Care oricind pot deveni ofensive. Doar ca ambitiile sale militare sunt temperate acum de criza economica.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...