luni, 28 iunie 2010

Din succesuri în succesuri...



Dacă informaţia asta este corectă, şi boc a cerut iar, azi, coaliţiei să sprijine măsura impozitării tuturor pensiilor cu 16%, în schimbul unei creşteri mai mici a TVA, înseamnă că indivizii ne-au minţit, o dată în plus, şi că mărirea TVA era inevitabilă, dar probabil că altul era calendarul acestor măsuri. Probabil începea cu tăierea salariilor şi pensiilor, urma TVA şi cota unică, undeva mai spre toamnă. De ce aşa? Nimeni nu poate şti, pentru că nimeni nu ştie cu adevărat ce se întâmplă în finanţele publice.

Cât de siguri putem fi de datele despre execuţia bugetară?  Cu cât a scăzut PIB în primul semestru, care se încheie peste două zile? Oricum este de remarcat scăderea puternică a încasărilor din TVA, ceea ce face puţin probabile rezultatele aşteptate de pe urma măririi TVA. Şi ţineţi cont că veniturile bugetarilor n-au fost încă tăiate! Evident, au explodat cheltuielile cu ajutorul de şomaj. La fel de evident au crescut cheltuielile cu dobânzile.

Cât va mai ţine minciuna despre starea reală a economiei? Poate că de aici trebuie să începem: de la un audit în profunzime al economiei naţionale. Şi după asta să facem un program de relansare, care să nu se reducă doar la comprimarea consumului, c-o s-o ducem din succesuri în succesuri...

PS: poate că la Guvern n-ar strica un consilier specialist în automatică. Să le spună proştilor cum se stabilizează un sistem şi mai ales ce se întâmplă dacă iei măsuri cum îţi tună, care amplifică dezechilibrele, şi duc la ruperea, la distrugerea fizică a sistemului. Ar fi o investiţie cu cap...

8 comentarii:

Stefan A. spunea...

Problema cea mai groasa , reducerea salarilor la bugetari cu 25 % .
Din 1.000 lei , vor ramine cu 750 lei . Daca ai si o rata bancara de 500 lei , ce va ramine in buzunar te obliga sa reduci consumul pentru a supravietui . Chiar in momentul in care TVA creste cu 5 puncte percentuale . Inclusiv la energie electrica , apa , gaz metan , carburanti ! Sa vezi in iarna ce dezastru va fi si cum va creste numarul de restantieri la cheltuieli de bloc !

Fluieratorul spunea...

Cred ca in loc de "reducerea salariului la bugetari" ar trebui sa se citeasca "reducerea fondului de salarizare la institutiile bugetare", ca de fapt nu este vorba de reducerea salariilor tuturor bugetarilor, ci de reducerea de personal aferenta a 25% din fondul de salarizare. Asta, desigur, daca nu cumva toata lumea intelege bine si eu am inteles gresit...

In prinicpiu, aceasta ar fi o buna ocazie pentru niste manageri cu cap sa-si auditeze institutiile cum trebuie si sa scrie naibii o data fisa postului corecta pentru toata lumea. Ca sa stie fiecare cite secretare, citi soferi, cite femei de serviciu si citi electricieni le trebuie, dar si citi operatori de calculator, citi experti si citi sefi in fiecare birou, si de ce. Ca de scheme umflate si de pile e satula toata lumea.

Si inainte sa fiu injurat, nu, nu ma bucur ca saracesc oameni, sau ca ramin someri, nu ma bucur absolut deloc.

Doar ca nu vad de ce, la o gradinita de stat, numarul de secretare trebuie sa fie egal cu numarul de educatoare, si in loc sa aiba in chema macar o asistenta medicala cu jumatate de norma, au sapte femei de serviciu. La patru grupe de copii.

Va dau exemple daca vreti si la spitale si policlinici, scoli generale, licee si facultati, primarie, politie, oficiul de pensii si de somaj si casa de asigurari de sanatate, unde cam o treime din personal este ocupata si justificata, restul fiind la interminabile cafele si tigari. Ca sa nu mai zic de circa finaniara, care sparge toate zagazurile posibile ale prostiei, si la care de regula opt functionare stau degeaba la ghiseu, iar cele doua care lucreaza il cheama in permanenta pe sefu' si pentru chestiunile banale.

Poate ca ar trebui sa facem si noi cum se zvoneste ca fac nemtii, care vor sa instituie testul de IQ la admiterea de imigranti, sa le dam un examen de nivel de alfabetizare unor functionari, care macar numele si CNP-urile de pe un act pe altul ar trebui sa reuseasca sa le copieze orect.

Din pacate, sefimea bugetara numita pe criterii politice n-are habar de management, si de-aia am auzit ca dau din colt in colt pe la ministere i nu fac nimic de saptamini bune, pentru ca in afara de parandaraturi, ei nici nu stiu ce sa faca...

Cred ca toate admministratiile de-a lungul ultimilor 20 de ani au fost la fel de proaste, doar ca acum a intarcat Balaia, la PDL, si prostia si hotia la ei se vede mai tare decit la ceilalti.

Na, ca iar m-am enervat.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, nu sunt fan necondiţionat al statului. Eu văd în stat un mecanism de gestiune colectivă a riscurilor. Definim corect riscurile care nu pot fi gestionate decât în comun, definim funcţiile şi dimensiunea statului. Care variază în funcţie de riscuri, e cu geometrie variabilă. Fără o analiză de sistem, ce tai, ce păstrezi, ce dai afară, ce angajezi? Până nu avem o astfel de analiză, vorbim vorbe...

Fluieratorul spunea...

Analiza de sistem cine sa le-o faca, eu? Pina una, alta, n-o face nimeni, si toata lumea vorbeste, ca sa acopere nimicul. Eu nu vreau ca banii mei sa finanteze acest nimic, vreau ca banii mei sa aiba rost. Asta ar trebui sa faca statul pentru mine, sa nu-si bata joc de banii mei, cu care il intretin. Pina una, alta, statul roman imi baga mie (si nu numai mie) mina in buzunar pina la cot si nu-si face temele.

Si eu mai bine as da banii la vreun azil sau la vreun spital, de exemplu la spitalul de oncologie din Brasov, care numai dintr-o minune nu se darima, asa cum asteapta onor primaria, pentru ca sta intr-o cladire monument istoric pe care o vor declasata, sau as plati intretinerea si medicamentele unor batrini.

Asta e problema mea. Decit sa-mi arunce altii banii pe apa simbetei, "prefer mai bine" sa-i beau eu, ca i-asa de la pensie mi-am mutat gindul.

Stefan A. spunea...

Pina acum, nici un guvernant nu a vorbit cu cifre pe masa despre reducerea numarului de bugetari !
Deci , fara reduceri CU CAP de personal , reducerea fondului de salarii va afecta fiecare bugetar in parte . Cu - 25 % .
Greu sa tai din angajati fara o logica , analiza , etc .
Actualmente functioneaza inca foarte bine sistemul pcr in administratia de stat ! Este acelasi sistem care supravietuieste taierilor ! In 20 de ani a vazut cineva reduceri de directori , sefi , generali ,s.a.m.d. ?
PS. Am scris pentru fluierator ! Realitatea depaseste imaginatia !

geomarz spunea...

Problema cea mai serioasa, Fluieratorule, este aceea ca asa zisa economie romaneasca NU exista. Numai acea economie exista, care are PRODUCTIE. Ce produce economia din R? NIMIC.
Industria s-a dus naibii, agricultura, idem, comertul si serviciile nu au pe ce se sustine.

Fluieratorul spunea...

Nu, n-a vazut nimeni in 20 de ani reduceri de sefi, si este bine cunoscuta si ideea de dictatura a femeilor de serviciu, ca nici reduceri pe aceasta linie nu s-au vazut. De-aia zic ca nu vreau sa mai dau banul, pentru ca realitatea asta pe care o stiu periculos de bine n-are leac, si eu nu vreau nici sa le suport costurile, nici sa le pling de mila.

A circulat recent un citat din Forbes, care zicea ca daca statului nu-i ajung banii din impozitele noastre, probabil ca nu ne permitem conducatorii pe care ii avem. Pai nu ni-i permitem, si ca atare eu zic sa nu-i mai intretinem. La ce bun sa platesc un stat care nu ma serveste si niste conducatori care nu ma reprezinta?

Karakas spunea...

Asa cum zici, din "succesuri" in "succesuri" pin' la victoria finala (asupra poporului)! Perioada de iubit platonic a trecut. Acu' treci popor la regulat!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...