joi, 10 iunie 2010

La ce este bun anti-comunismul


Păi vedeţi? Dacă până şi El, Noii Golani de ce nu?




"Noii Golani" s-au dat din nou în spectacol. Au ce au cu Ion Iliescu. De fapt, nu ei, că ei, vai mama lor! Cei care-i manipulează şi-i isterizează, pentru că niciunul n-a trăit în comunism sau se jucau cu puţa în ţărână şi n-au înţeles cine ştie ce din acei ani.


Trecând peste penibilitatea manifestării "Noilor Golani" de la Salonul de Carte, unde Ion Iliescu îşi lansa un volum, cred că abia azi mi-am dat un răspuns mulţumitor la o întrebare pe care mi-am tot pus-o, şi am pus-o în ultimii ani: de unde resurecţia asta virulentă a anti-comunismului, şi doar în rândul tinerilor?


Ei bine, cineva a decis că, dat fiind potenţialul de radicalitate şi de violenţă al tinerilor, ar fi mai deştept şi mai productiv pentru interesele economice şi politice ale grupului de interese din care face parte să dirijeze pe tineri în lupta cu trecutul, şi să dea uitării prezentul, prezent care le amanetează lor, tinerilor, viitorul.



Nu e mai simplu să se răfuiască tinerii cu Ion Iliescu, sau mai ştiu eu cu cine, şi să uite de furtigaşurile oranjgutanilor? Aţi văzut umbră de tânăr care să protesteze faţă de corupţia infernală a actualei guvernări? Sau pentru că noua Lege a Educaţiei va face din ei nişte tâmpiţi? Sau ăsta e idealul lor?  Protestează vreun tânăr faţă de discriminările la care sunt supuşi pe piaţa muncii, faţă de lipsa de şanse şi de perspective, faţă de demantelarea statului social, care, de bine, de rău, era o plasă de siguranţă pentru ei? Nu, pentru că nimeni nu le mai spune ce este normal într-un stat demn de acest nume. 


Când ai profesori precum Cătălin Avramescu sau Cristian Preda, când ţi se spune permanent că răul e din trecut, că de vină sunt doar comuniştii şi securiştii, iar actualii guvernanţi sunt nişte martiri ai luptei anti-comuniste, ce vrei să producă tânăra generaţie, în afară de "Noii Golani" sau de golanii din galeriile echipelor de fotbal, alţi "anti-comunişti", când e vorba de făcut scandal? 



Doru Buşcu îi felicita pe Noii Golani şi spunea că bine fac ce fac. Că sunt nişte rebeli care, tot căutând o cauză, ca să vezi, tocmai ce şi-au găsit-o.  Mă, a dracului cauză! Cum intră oranjgutanii în căcat, cum intră în erecţie anti-comuniştii!


UPDATE: vă invit să citiţi "Anticomunismul este noul antisemitism".

6 comentarii:

casandra spunea...

Sunt doar niste prosti cu grave dezechilibre emotionale!
Sa nu ai grija lor, sunt o minoritate abcolut marginala.
Din generatia asta tanara creste un val de nemultumire teribila, imposibil de directionat catre temele parazitare livrate contra cost (pesin sau diferite alte avantaje educationale) unui grup de tineri idioti.
Si Iliescu ar trebui sa fie un pic mai decrispat, sa nu ia in serios tambalaul.
Cine crezi ca ma ia in seama toate prostiile si manifestarile de gang ale scandalagiilor(adolescenti intarziati si prost educati) pe vremurile astea dure?

Fluieratorul spunea...

Am colegi de 24-25 de ani, la primul lor job, care stiu mai bine decit mine cum a fost "pe vremuri" cu munca si viata, si sint mai anticomunisti decit mine. Si, aveti dreptate, nici nu clipesc cind ma mai scapa sa vorbesc despre coruptia actuala, din universitati de exemplu. Asta li se pare normal...

E usor sa fii "in trend" si sa te dai anticomunist, pentru ca asta nu implica nimic, e o zona de comfort ca si fotbalul, daca vreti. Vorba lui Creanga, la alde astea tot prostul se pricepe. Asadar, toti dau din clanta de parca ar sti despre ce e vorba, se pot da interesanti, pot vorbi char doxat, fara a se obliga la nimic, nici macar la o atitudine serioasa si fondata, alta decit trimbitza.

Tinerii si foarte tinerii au alta perere despre "normal" decit maturii, care au alta parere decit batrinii, evident.

Sa v-o spun pe aia buna: ieri, aflindu-ma eu intr-o frizerie, un frizer cam de virsta mea (~44) a spus un lucru care m-a lasat interloque, ebloui si traznit de mirare... Zice: "Stiti ceva, daca traia Ceausescu pina acuma, eram si noi ca chinezii..." "Adica?", intreb. "Adica aveam casa de la stat, aveam slujba garantata, era totul bine, nu ca acuma. Nici nu stiti ce rau a fost sa ma fac frizer, dupa 18 ani de lucru calificat la fabrica. Acolo era bine, ca ma plateau ca lumea. Acuma, daca n-ar fi bacsisu'..."

Am putut sa comentez ceva? Pentru mine e mai bine acum. Pentru aia mai tineri decit mine, "atunci" nici nu exista, exista numai "acum". Ei nu pot judeca unele lucruri, pentru ca nu are cine sa le ofere suficienta informatie. Sar doar, cu vehementa virstei, in barca aluia care "combate" mai bine.

Si umblind brambura prin lume am mai observat un lucru: eu m-am inteles in genere cu baby-boomerii lor, din geeratia parintilor mai sau oleaca mai tineri, si nu cu aia de generatia mea (copii de baby-boomeri), care mi s-au parut intotdauna cam stranii si splati pe creier, si daca stau bine sa ma gindesc, cam asa sint tinerii nostri...

Karakas spunea...

Asta nici macar nu era stire de prima pagina, dar s-au gasit sa imflameze situatia. Nu ma mira ca sunt manipulati de interese obscure. Probabil de oranjutani, disperati sa nu recunoasca marele esec al guvernarii lor.

Chestii din astea se intimpla si prin alte tari insa...

Anonim spunea...

Cind s-a urcat ieri nutzu camataru pe cal n-a fost de fata nici un curajos din asta sa-l huiduie.
Probabil din cauza ca nutzu si cocalarii lui sunt anticomunisti, deci nu prezinta pericol ptr linistea si ordinea publica capitalista.

Anonim spunea...

la vestici sistemul de indobitocire in masa prin intermediul scolii care poate fi admirat si in tara ca-i la moda ca orice vine din vest functioneaza din 1898. bosii au pierdut haturile din mina doar pt o f scurta perioada dupa r.m. 2 fapt care a insemnat aparitia in vest a unei generatii de tineri bine educati si scoliti fapt care a fost insa repede rezolvat. asta este explicatia pt ceea ce se vede prin lumea larga. desigur si la vestici se combate insa pe temele specifice locului. la noi este comunismul la altii fascismul sau terorismul. nimic nou!
la nea nicu a fost clar mai bine din toate punctele de vedere inclusiv in ceea ce priveste cantitatea de libertate individuala. poate cindva o sa intre si-n capetele seci ale taranilor parveniti din romania ca atunci cind n-a mai fost bine in anii 80 era tot criza vestului care cauta cu
disperare prostii utili dispusi sa le acopere gaurile.in romania au dat peste o adevarata mina de aur! :)))
si democratia asta nemaipomenita inaintea de-a esua la noi s-a dus de ripa la vestici dar desigur romanul nu poate vedea asta pt ca nu intra in chenarul vizibilitatii lui. :))))
sper ca toti astia care o dau inainte cu vestul si care sint precis la cel mult a 2-a generatie in pantofi sa-si ia leapsa ca sa le iasa pe nas toata fanfaronada pe care o imprastie pe oriunde apar.

Fluieratorul spunea...

@ casandra

Prosti, neprosti, daca se vor face mai multi si vor imbraca mai stiu eu ce camasi negre sau verzi, ne trezim ca trebuie sa ne ardem cartile si ca nu ni se cuvine mincarea.

Asta-i saminta de extremism, care evident ca la prosti prinde, da-i afecteaza si pe ai de se cred neprosti, dar n-au zis/facut nimic la timp.

Citeodata nu se pune "mai bine mai tirziu decit niciodata", ca daca-i tirziu, sa nu fie _prea_ tirziu.

Tinerii idioti de astazi, nesanctionati, devin teroristii de miine.

Asa ca a nu-i lua in seama si a te bucura ca l-au facut troaca pe Iliescu, ca doar merita, nu?, si ca au "infierat comunismul" (chiar daca eu nu stiu ce-i aia, si urla pentru ca sint instigati si/sau platiti) ma scuzati, dar ASTA este prostie.

Tambalaul trebuie luat foarte in serios si sanctionat. Vreau sa pot sa citez din "Capitalul" si peste citiva ani. Eu sint un om cult, si l-am citit, nu latru ca sa combat ce nu stiu ce inseamna. Voila!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...