marți, 22 iunie 2010

Nimic despre Dan Diaconescu




Aflu, fără să mă mir, că există un document, semnat de Vlădescu, din care rezultă că pensiile vor fi tăiate şi în 2011. Şi dacă n-ar fi existat documentul, pensiile şi salariile tot vor fi micşorate şi în 2011, şi în 2012. Pentru simplul motiv că nu există premizele revenirii la creşterea economică. N-o mai luăm de la cap cu argumentaţia. Ceea ce mă înspăimântă este faptul că şi acum există trepanaţi care cred că se pot descurca de unii singuri, şi se bucură că-i atinge sinistra măsură pe graşii de bugetari şi de pensionari. Excepţie făcând ăia, nu foarte mulţi, care au purcoiul de bani prin paradisuri fiscale, nimeni nu va ieşi neşifonat din nebunia asta. 

Pentru mulţi dintre tinerii care cred ei că fac parte din clasa de mijloc, asta este prima lor criză, iar pentru toţi românii este prima criză a capitalismului. Nu avem memoria celeilalte crize, cea din 29-33, cum au americanii. Mai ales tinerii nu ştiu cum să reacţioneze. Ei sunt primii care se bucură de necazul pensionarilor şi al bugetarilor. Cred că aşa ei scapă mai uşor. Nu vor scăpa. Dar nimeni nu i-a învăţat că depindem unii de alţii, că dacă unei părţi a naţiunii îi merge rău, întregii naţiuni îi merge rău. 

Pe de altă parte nu ne ajută cu nimic soluţiile extremiste, de genul "demolaţi statul social". Statul social este un mecanism de solidaritate şi de redistribuţie. Am să scriu asta până când oamenii vor înţelege: în statul social nimic nu-i gratis, nici asistenţa medicală, nici  educaţia, nici pensiile. Dar în momentul în care vine cineva şi zice: "eu nu mai vreau să plătesc pentru aceste sisteme, pentru că nu mă interesează, nu beneficiez de ele!" lucrurile se rup.

Fals! Fiecare a beneficiat de prestaţiile statului social, într-un moment sau altul al existenţei sale. Eşti sănătos, eşti educat, ai o afacere. Da, dar dacă nu găseşti mână de lucru calificată, suporţi tu costurile formării şi calificării ei? Ai banii necesari pentru asta? Şi nu cumva te costă mai puţin dacă îţi plăteşti impozitele, şi mutualizezi costurile formării mâinii de lucru în sistemul public? Şi nu cumva te îndrepţi spre faliment, cu muncitori needucaţi şi indisciplinaţi?

E doar un exemplu. Din păcate trăim într-o epocă a dogmatismului şi fanatismului ideologic, care nu-şi are echivalent decât în anii stalinismului. Acest dogmatism ne împiedică să găsim soluţii raţionale problemelor noastre reale. În loc de asta avem lozinci.

Şi mai scriam că viitorul nostru depinde esenţial de calitatea ideilor şi a politicilor publice pe care acestea le structurează. Vi se pare că are cineva idei, nu teorii de doi bani, supte din deget?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mestere, e bine sa iau o pauza, fiindca vad ca te inspiri prea mult din ce te combat eu pe aici. Carevasazica, ti-am furnizat material de articol.

Ia sa nu-ti mai furnizeze mediul privat materiale, sa ramai matale numai cu ce-ti redistribuie statul, sa vedem unde e calitatea.

Anonim spunea...

Motivul refuzului taxelor are doua aspecte:
1. Asteptarea legitima sa primesti ceva inapoi ACUM pentru banii pe care ii platesti. Asta nu inseamna neparat ceva pentru tine direct, ci ceva mai bine pentru societatea "at large": securitate, decenta, drumuri, etc. (you name it).
2. Asteptarea, tot legitima, ca nu hranesti hidra.
M-ar interesa un raspuns.

Anonim spunea...

E destul de probabil ca la astfel de intrebari autorul articolului sa nu raspunda. Nu are cum argumenta suficient de convingator in contextul statului asistential pe care il promoveaza. Mai ales ca lui ii place hidra si aceste este, in definitiv, rolul statului de azi: hidra sa creasca cat mai mare. Si asta se sustine si pe aici. Pentru cei de aici, hranirea hidrei este chiar scopul in sine. Cel mult risti sa primesti o stampila de libertarian in frunte. :-)

Fluieratorul spunea...

Stampila de libertarian? This is SO far fetched... Eu unul n-am stiinta de nici un roman fully libertarian, cred ca alaturarea reapectiva e o contradictie in termeni. Poate individualist...

Si nu, nici eu nu vreau sa dau dari la stat degeaba. Vreau sa le dau pentru mai binele tuturor. Nu vreau sa se duca naibii statul social, ca sint clare consecintele, vreau sa se duca la drakku lipitorile mafiote, sa infunde puscariile asa cum merita.

Oruicum, eu sint foarte dezamagit de vremurile pe care le traim si de lipsa de putirinta a omenirii de a-si gasi solutiile si motivele de mers inainte. Mi se pare ca nici de un "1984" autentic nu e nimeni in stare...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...