vineri, 25 iunie 2010

Care proiect de societate?



Hârjoneli cu jandarmii în faţa Palatului Cotroceni. Aproape normale. Oricum numărul jandarmilor este disproporţionat, şi atitudinea lor extrem de agresivă, care, firesc, acţionează ca o capă roşie agitată pe sub nasul taurului, la o corida. Mi se pare că mitingul ăsta este şi motivul pentru care CCR a  amânat pronunţarea unei decizii ieri. Mitingul ar trebui să se termine la ora 11. Sentinţa, dacă ar fi fost dată ieri, ar fi strâns la Cotroceni mult mai mulţi oameni, şi oricum infinit mai furioşi. Dacă acum tăierile de salarii şi pensii sunt doar teoretice, după decizia Curţii devin reale. Şi atunci să te ţii!

Febra socială este în creştere. Iar Guvernul este ultimul care o poate trata. Spectacolul oferit de boc şi ai lui, dar mai ales de băsescu, este mizerabil. O mai mare colecţie de amatori la guvernare n-a avut ţara asta în întrega ei istorie. Nici măcar în anii 50, la începutul regimului comunist.

În continuare nu avem soluţii pentru problemele economiei. În continuare miniştrii habar nu au despre ce vorbesc. În continuare la guvernare domneşte haosul. Mai mult ca oricând speranţa este absentă; nu mai avem perspectiva binelui.

Lumea nu poate trăi fără repere. Până în 1989 avem cel puţin tâmpenia aia cu Societatea Socialistă Multilateral Dezvoltată. Care era un proiect de viitor. Bun, rău, exista. Şi, culmea nesimţirii, multe dintre obiectivele cuprinse în proiect erau atinse. Adică apărea un metrou, un canal, cartiere de locuinţe, şosele, căi ferate, şcoli, spitale, chiar şi infamele "Circuri ale Foamei".

În afară de "integrarea" în NATO şi în UE, ce-am realizat în ultimii 20 de ani? Democraţie? Libertate? Ce valoare au fără dezvoltare economică şi socială? Iar din integrarea în NATO NU ne-am ales decât cu morţii şi  răniţii din Irak şi din Afganistan. Nu tu armament modern, nu tu armată demnă de acest nume, doar nişte amărâţi care pleacă de foame să lupte pentru alţii. Iar din integrarea în UE ne-am ales cu un gol de vreun miliard de euro pe an, contribuţie la buget şi cu trei milioane de români plecaţi să muncească pentru alţii. 

  
Aşadar, ce avem în bilanţ?  Capitalism de cumetrie? Politică de cumetrie? O societate de cumetrie? Pentru asta am făcut noi o Revoluţie? Halal!


PS: cum au luat-o din loc participanţii la miting, cum s-a terminat şi şedinţa CCR. A dracului sincronizare! 

3 comentarii:

Razvan spunea...

Ce ai zice daca CCR ar declara constitutionala ineptia insa basescu nu o promulga? Apare plangand si spune ca s-a gandit mai bine si ca nu poate sa condamne la saracie "poporul suveran", drept pentru care demite guvernul boc si (ca sa fie treaba "mishteaux") convoaca alegeri anticipate la sfarsitul lui iulie si le castiga cu majoritate zdrobitoare (ca doar se transforma din nou in "salvatorul neamului"). :-)) Superb, nu?

Constantin Gheorghe spunea...

Dar şi CCR s-a gândit la asta, şi i-a făcut o bucurie. Ei, judecătorii, sunt salvatorii neamului!

Fluieratorul spunea...

Eu si altii ca mine n-am facut revolutia, si nici lumea asa cum e acum n-am facut-o, doar am stat cu miinile in sin si i-am lasat pe altii sa o faca. La jumatate din alegeri nici n-am votat.

Eu, prostul, am invatat si am muncit de cind ma stiu, pentru ca asa am fost crescut si educat, de oameni care de generatii si-au muncit avutul, si care n-au stiut adevarul esential si universal: cine munceste nu are timp sa cistige.

Cit despre visurile de libertate si democratie, eu cred ca noi am fost ultimii naivi ai lumii, care am crezut ca aceste idealuri exista. N-aveam destule date pina la un moment dat, aia ca mine vorbesc, ca sa stim cum merg lucrurile. Eu unul chiar m-am uitat in sus la NATO si UE, si guess what?! Am fost naiv din lipsa de informatie. Am fost naiv sa cred ca toti oamenii sint pozitivi, ca mine, ca toti am asteptat sa fim liberi ca sa ne manifestam, si ca asa cum spune bancul, cine ne scoate din rahat ne vrea binele...

O rusine si o dezamagire, asta e pentru mine lumea in care traim, post-colonialism de cumentrie, in care lucrurile incep sa devina la fel ca pe vremea comunistilor sau a lui Franco, daca spui ca nu-ti place te risti, si daca nu esti in trena nimanui, nu maninci.

Ce proiect de viitor al vreunui roman are loc in haznaua asta de planeta? Singura libertate e care o am este sa-mi aleg sclavia, la mine acasa sau printre straini. E singurul lucru care s-a cistigat. pot sa dau cu tirnul in curtea altora.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...